Δύσκολες βραδιές μαθαίνω ότι πέρασε ο Γ. Κατρούγκαλος (ή αλλιώς «Πικραμένος Μόδιστρος» κατά τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών) στο Hilton στις διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό με το κουαρτέτο. Βρισκόταν από νωρίς ως καλός και επιμελής μαθητής στα ραντεβού του, αλλά οι εκπρόσωποι των θεσμών, όπως συμβαίνει και με τους… οδοντιάτρους, τον άφηναν να περιμένει σε παρακείμενο δωμάτιο, σε έναν αχανή χώρο υποδοχής με διάσπαρτους λευκούς καναπέδες, και τον δέχονταν αργά τη νύχτα. Σχεδόν μεσάνυχτα. Ο λόγος; Τράβηξαν πολλές ώρες οι συζητήσεις για το λεγόμενο «σούπερ ταμείο αποκρατικοποιήσεων», με την ατελείωτη λίστα εκχωρήσεων στους δανειστές των κάθε είδους «ασημικών» που παρέμειναν σε αυτή την ταλαίπωρη χώρα…
nnn
Και τι νομίζετε ότι έκανε ο ευφάνταστος υπουργός για να σκοτώσει την ώρα του; Ετσι όπως ήταν κουστουμαρισμένος και με το απαραίτητο μαντιλάκι (που θέλει να φορολογήσει) στην τσέπη, απλωνόταν σε έναν από τους καναπέδες που βρίσκονταν εκεί, για χαλάρωση, ώσπου να έρθει η ώρα του να τον φωνάξουν στο «πραιτώριο». Την ησυχία της ανάπαυσης του την είχε εξασφαλίσει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, καθώς οι αστυνομικοί είχαν «σφραγίσει» την πρόσβαση των δημοσιογράφων στους παρακείμενους προς την… πισίνα ισόγειους χώρους όπου αναπαυόταν ο κ. Κατρούγκαλος. Οι μόνοι που διέφυγαν από την «τσιμπίδα Τόσκα» ήταν κάποιοι βορειοευρωπαίοι τουρίστες τους οποίους δεν μπορούσε βεβαίως κανείς να σταματήσει, καθότι πλήρωσαν τα μαλλιά της κεφαλής τους για να κάνουν μια βουτιά στην πισίνα του Hilton. Αυτοί οι λίγοι τυχεροί κατάφεραν να συνδυάσουν το μπανάκι τους με τη θέα του Κατρούγκαλου «χυμένου» στον καναπέ και του Γ. Σταθάκη να διαπραγματεύεται σκληρά, πίσω από τις ανοιχτές κουρτίνες, όσο βεβαίως δεν έβγαινε για το καθιερωμένο τσιγάρο.
Περί φρουράς πολιτικών


Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας υπερηφανευόταν στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή ότι η κυβέρνησή του μείωσε τις φρουρές αστυνομικών που φυλάσσουν πολιτικά πρόσωπα. Τα έλεγε στον Π. Κουρουμπλή που καθόταν δίπλα του, ζητώντας του μάλιστα και στοιχεία. Ο κ. Κουρουμπλής, αφού του είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 144 βουλευτές τους οποίους φρουρούν 225 αστυνομικοί και ότι η ΝΔ διαθέτει 75 βουλευτές τους οποίους φρουρούν 275 αστυνομικοί, πρόσθεσε κάπως χαιρέκακα ότι τη μεγαλύτερη φρουρά διαθέτει ο Ευ. Βενιζέλος. Και είπε: «Ο Πρωθυπουργός της χώρας διαθέτει τη μισή φρουρά απ’ όση δικαιούται». Ο κ. Τσίπρας φάνηκε να ικανοποιείται από αυτό. Αλλά ο υπουργός Εσωτερικών μάλλον δεν τα πάει καλά με τους αριθμούς ή θέλει να φανεί αρεστός στον Πρωθυπουργό δίνοντάς του λανθασμένα στοιχεία για τη φρουρά του ή ίσως δεν γνωρίζει ή δεν θέλει να πει πόσοι αστυνομικοί ενεργοποιούνται και πόσοι δρόμοι κλείνουν κάθε φορά για να περάσει ο Πρωθυπουργός. Ετσι δεν του είπε για τις τέσσερις κλούβες που απαγορεύουν τη διέλευση στην οδό Ηρώδου Αττικού, ούτε για τις άλλες τρεις που «θωρακίζουν» το Hilton κάθε φορά που το κουαρτέτο βρίσκεται στην Αθήνα, ούτε για τη μόνιμη πλέον κλούβα έξω από τη Βουλή των Ελλήνων, αυτήν που κατήργησε η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση.
Οι 80 του Φλαμπουράρη


Το καλύτερο όμως σας το άφησα για το τέλος. Ξέρετε πόσοι φρουρούν τον υπουργό Επικρατείας και πολιτικό πατέρα του Πρωθυπουργού, Αλ. Φλαμπουράρη; Ογδόντα αστυνομικοί! Ναι, δεν διαβάσατε λάθος, και για να τους βρουν τόσο πολλούς μαθαίνω ότι αποσύρουν και από αστυνομικά τμήματα και από άλλες υπηρεσίες της Αστυνομίας. Ο κ. Φλαμπουράρης λέει ότι δέχθηκε δύο φορές επίθεση με μολότοφ στο σπίτι του για να δικαιολογήσει την πολυπληθή φρουρά που διαθέτει.
Υπουργός του Αζερμπαϊτζάν


Η ιστορία που θα σας αφηγηθώ συνέβη την περασμένη Τρίτη στο Λονδίνο, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Μάρδας βρέθηκε εκεί όταν η ελληνική πρεσβεία διοργάνωσε με τη βοήθεια της Goldman Sachs μια συνάντηση οικονομικών και επενδυτικών στελεχών και ξένων funds. Ο κ. Μάρδας με τη συνήθη αφέλειά του είπε στους ξένους μάνατζερ ότι τα capital controls δεν παίζουν πλέον κανέναν ρόλο, ότι έχουν απορροφηθεί από την οικονομία και παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες (σύροι επενδυτές και πλοιοκτήτες, Θερινό Νταβός, Θρόνος του Δία στον Ολυμπο) που περιφέρει τελευταίως σε κάθε συνομιλητή του. Αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση, πράκτορές μου με ενημέρωσαν ότι οι συμμετέχοντες αποκόμισαν τις χειρότερες των εντυπώσεων από τον υπουργό. Ρωτούσαν χαρακτηριστικά αν ο κ. Μάρδας είναι στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα και αν άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης είναι σαν κι αυτόν! Προχωρώντας μάλιστα τον σχολιασμό έλεγαν ότι ο έλληνας υπουργός δεν μοιάζει για στέλεχος μιας χώρας ευρωπαϊκής ενταγμένης στην ευρωζώνη. Ο λόγος, το ύφος και οι αντιλήψεις του παραπέμπουν σε υπουργό χώρας… Κεντρικής Ασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι έλεγαν πως μοιάζει με υπουργό του Αζερμπαϊτζάν παρά με ευρωπαίο υπουργό!
Ο Στάλιν και οι συνεταιρισμοί


Ισως λίγοι πρόσεξαν μέσα στην αναμπουμπούλα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές την παρουσία του Θανάση Βακάλη, προέδρου του ΔΣ του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όταν γινόταν η συζήτηση για τους συνεταιρισμούς. Ο γιατρός Θανάσης Βακάλης, ο οποίος «ξεφύτρωσε» σαν παιδί της κίνησης των νεολαίων του 2008 (παρέλαση με αγροτικά στα Τέμπη) αλλά γρήγορα έδειξε να επιλέγει την παραγωγή από τον συνδικαλισμό, δημιούργησε αυτόν τον συνεταιρισμό που αποτελείται από 100 αγελαδοτρόφους, με 50 φάρμες, με ετήσιο τζίρο 26 εκατ. ευρώ και με δεκάδες ΑΤΜ γάλακτος και τυριών ακόμη και στην Αττική. Προφανώς αυτή τη στιγμή να είναι ο πιο περιζήτητος… υποψήφιος βουλευτής για όλα τα κόμματα αλλά επιμένει να μένει εκτός πολιτικής. Ο λόγος; Πιστεύει ότι το κράτος δεν πρέπει να έχει την παραμικρή συμμετοχή στην παραγωγή και στους συνεταιρισμούς. Τάραξε τα νερά όταν τους είπε στη Βουλή ότι για να λειτουργήσουν σωστά οι συνεταιρισμοί στη χώρα μας δεν χρειάζονται συνεταιριστικό νόμο. Ενας νόμος σοβιετικού, σταλινικού τύπου, όπως είπε, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να φτιάξει τη συνεταιριστική οργάνωση μιας χώρας.
Τα ραντεβού Σημίτη


Λίγα μόλις 24ωρα μετά την ανεξαρτητοποίησή του από το Ποτάμι ο Χάρης Θεοχάρης συναντήθηκε με τον Κ. Σημίτη και βεβαίως μια τέτοια συνάντηση τούτες τις ημέρες ερμηνεύθηκε ποικιλοτρόπως. Ελα όμως που ο κ. Θεοχάρης είχε ζητήσει το ραντεβού με τον πρώην πρωθυπουργό προ 15ημέρου και είχε (από τότε) οριστεί για τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Αλλωστε ο κ. Σημίτης έχει ένα ευρύ φάσμα συνομιλητών και δεν εκφράζει απόψεις για τις κατευθύνσεις που ο καθένας επιθυμεί να πάρει. Σταθερά επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του την ανάγκη συνένωσης της Κεντροαριστεράς σε μια παράταξη ανανέωσης για το καλό του κοινωνικού συνόλου και για να αποκτήσει η χώρα μας ευρωπαϊκό προσανατολισμό και μέλλον.
Ο τσιγκούνης Σκρουτζ
Φανταστείτε πόσο απελπισμένοι ήταν οι δικοί μας στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που επιστράτευσαν ακόμη και τον σπαγκοραμμένο… Εμπενίζερ Σκρουτζ του Τσαρλς Ντίκενς για να αναχαιτίσουν τις απαιτήσεις των δανειστών σε φορολογικά μέτρα. Αλλά ούτε ο Σκρουτζ κατάφερε να τους σώσει…
nnn
Ολα άρχισαν όταν ο Ιρλανδός, εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο επιτέθηκε με οξείς χαρακτηρισμούς στον Ευκλ. Τσακαλώτο επειδή τόλμησε να καταθέσει το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό χωρίς να κλείσει η αξιολόγηση.
nnn
Και τώρα πώς θα δικαιολογηθεί ο κ. Τσακαλώτος, τη στιγμή που αναγνώρισε ότι ο Ιρλανδός είχε δίκιο; Θυμήθηκε (ως αγγλοσπουδαγμένος) τον Ντίκενς και άρχισε να… απαγγέλλει στον κ. Κοστέλο αποσπάσματα από το βιβλίο του «Χριστουγεννιάτικη ιστορία», όπου ο συγγραφέας μέσα από το έργο του προσπαθεί να κάνει σαφές ότι η φτώχεια δεν αποτελεί προϊόν ανικανότητας αλλά το χαρακτηριστικό ενός ταξικού καθεστώτος που οδηγεί συντεταγμένα στην ανισότητα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ