Η ερώτηση που απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο Κυρ. Μητσοτάκης προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα «πού βρήκατε τα χρήματα για τις τρεις τελευταίες προεκλογικές αναμετρήσεις;» πάγωσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οσοι κοίταξαν προς τη μεριά του κ. Τσίπρα πρόσεξαν ότι από τον Πρωθυπουργό έφυγε ξαφνικά εκείνο το μόνιμο χαμόγελο που έχει. «Εμεινε σαν λαμπάδα» σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ πίσω από τον κ. Τσίπρα ο «ταμίας» Ν. Παππάς μουρμούριζε. Ουδείς όμως του έδωσε σημασία. Αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι λέγοντάς του ότι «εγώ υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της χώρας, και τα συμφέροντα της χώρας δεν ταυτίζονται με τα δικά σας. Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει να φύγετε μια ώρα αρχύτερα». Και εκεί που ο πρόεδρος της ΝΔ χειροκροτήθηκε περισσότερο από τους βουλευτές του ήταν όταν είπε: «Η Ελλάδα θυμίζει Banana Repuplic, εκεί τη φέρατε…». Ο κ. Τσίπρας πρότεινε να ελεγχθούν τα οικονομικά των κομμάτων από ορκωτούς λογιστές.

nnn
Εάν εξαιρέσει κανείς τους διαξιφισμούς ανάμεσα στους Τσίπρα και Μητσοτάκη η συζήτηση στη Βουλή ήταν μάλλον αδιάφορη για τους περισσότερους βουλευτές όλων των κομμάτων. Δύο συζητήσεις κυριαρχούσαν στο περιστύλιο ανάμεσά τους. Η πρώτη ήταν εάν θα πάμε και πότε σε εκλογές και η δεύτερη «πόσους θα θάψει ο Πολάκης τρία μέτρα κάτω από τη γη». Στην πρώτη συζήτηση οι περισσότεροι των γαλάζιων βουλευτών προέβλεπαν εκλογές το πολύ έως τον Οκτώβριο, ενώ υπήρξε και σύσκεψη στα γραφεία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή για ένα άρθρο του… «Βήματος». Πρόκειται για το άρθρο του συναδέλφου Παύλου Παπαδόπουλου, στο οποίο αναφέρεται η περίπτωση του δημοψηφίσματος για το Grexit. Στη σύσκεψη, απ’ ό,τι έμαθα, εξετάστηκε από τους γαλάζιους το ενδεχόμενο αυτό (το οποίο δεν το απέκλεισαν), ενώ ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει το άρθρο για να εξαγάγει και ο ίδιος συμπεράσματα. Ο Κ. Τασούλας που μετείχε στη σύσκεψη είπε μάλιστα ότι το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το εάν θα πρέπει να βγει η χώρα ή όχι από το ευρώ ήταν μέσα στα ενδεχόμενα που εξέταζε το κόμμα, αναλύοντας τις προθέσεις του Πρωθυπουργού.
Αστεία με ψηφοδέλτια γίνονται;

Τώρα, μη νομίζετε ότι έτσι ξαφνικά οι γαλάζιοι βουλευτές άρχισαν να ομιλούν για εκλογές. Υπήρξε ένα περιστατικό μακριά από τις κάμερες που διαδόθηκε με ταχύτητα φωτός. Ηταν η ώρα που ο Μάκης Βορίδης πλησίασε τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση για να τον ενημερώσει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να βρίσκεται στο αεροδρόμιο στις 4 το απόγευμα γιατί πετά προς Θεσσαλονίκη. Και προτού ακόμα διατυπώσει το αίτημά του ο Πρόεδρος της Βουλής τον ενημέρωσε ότι ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στις 2 μετά το μεσημέρι. Και συμπλήρωσε με νόημα: «Εκτός εάν καθυστερήσει γιατί έχει να ετοιμάσει και ορισμένα ψηφοδέλτια». Βεβαίως ο κ. Βούτσης το είπε χάριν αστεϊσμού, πλην όμως τέτοια ώρα, τέτοια ημέρα, τέτοια αστεία δεν χωρούν και ο κ. Βορίδης το έκανε αμέσως βούκινο.


Το μήλο κάτω από τη μηλιά...
Ο πατέρας του, επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κων. Μητσοτάκης, είχε ως διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου τη Σάκη Κυπραίου. Ηταν κοντά του από το 1977 και θεωρείται ως η πλέον πιστή συνεργάτις του. Να σκεφτείτε ότι για να περνούσε κανείς στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού θα έπρεπε πρώτα να περάσει από τη Σάκη Κυπραίου. Ο γιος του, πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, έχει στο γραφείο του την Ελίνα Κυπραίου, κόρη της Σ. Κυπραίου. Πρόκειται για μια ευγενέστατη ξανθιά κυρία, άψογα ντυμένη, που για να περάσει κανείς στο γραφείο του Κυρ. Μητσοτάκη περνά πρώτα από αυτήν.


Ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Τσακαλώτος

Μια ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο γαλάζιος βουλευτής Ανδρέας Κατσανιώτης αποκάλυψε ενδιαφέροντα στοιχεία για τους λεγόμενους «ειδικούς» εκκαθαριστές των bad banks. Εις εξ αυτών είναι κάποιος Ορέστης Τσακαλώτος από την εταιρεία Qualco. Ποιος είναι ο κ. Ορέστης Τσακαλώτος; Συγγενής του υπουργού Οικονομικών, όπως έμαθε ο κ. Κατσανιώτης. Το δηλώνει και ο ίδιος. Με δυο λόγια ο υπουργός Οικονομικών αναθέτει σε μια εταιρεία την εκκαθάριση των bad banks (που ίσως να αποτελεί το πιο νευραλγικό σημείο των «κόκκινων» δανείων και των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές) στην οποία εργάζεται ένας συγγενής του. Οι άλλες εταιρείες είναι, όπως έμαθα, οι PQH, ειδική για εκκαθάριση Ανωνύμων Εταιρειών, Ηoist Kredit, Aktiebolag και άλλες.

HeliosPlus