Εχει μια στρατηγική η Ανγκελα Μέρκελ για να δημιουργεί καλή ατμόσφαιρα με τους έλληνες πολιτικούς. Τους αποκαλεί με το μικρό τους όνομα (Alexis και παλαιότερα Antonis, George). Οχι πως δυσκολεύεται να προφέρει τα επίθετά τους, αλλά προτιμά τα μικρά. Ετσι έγινε και στη συνάντησή της με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη (φωτογραφία). Αφού του είπε «συγχαρητήρια, Kyriakos, για την εκλογή σου», φάνηκε πως ήθελε περισσότερο να ακούσει τις απόψεις του παρά να του πει οτιδήποτε. Και μάλιστα, επειδή είχαν γραφεί διάφορα ότι πιθανόν να δεχόταν πιέσεις για τη θέση του στο Ασφαλιστικό, ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε με το «καλημέρα» να εξηγήσει ότι τέτοιο νομοσχέδιο δεν πρόκειται να το ψηφίσει. Το μόνο που ζήτησε η κυρία Μέρκελ (και αν μπορεί αυτό να εκληφθεί ως «πίεση») είναι να κλείσει το ταχύτερο η αξιολόγηση.
nnn
Τα στελέχη της ΝΔ πάντως δεν πιστεύουν ακόμη αυτό που είχε αφήσει να διαρρεύσει πριν από μερικές εβδομάδες το Μέγαρο Μαξίμου, ότι στην προηγούμενη συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κυρία Μέρκελ η καγκελάριος ρώτησε τον Πρωθυπουργό τη γνώμη του για τον κ. Μητσοτάκη: «Αποκλείεται να έγινε τέτοια ερώτηση» έλεγαν. Ετσι είχαν τα αφτιά τους τεντωμένα όταν ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε την κυρία Μέρκελ, τι θα λεγόταν για τον κ. Τσίπρα. Η καγκελάριος ήταν όμως πολύ προσεκτική και η μοναδική φορά που αναφέρθηκε στον έλληνα πρωθυπουργό ήταν όταν ρωτούσε για την αξιολόγηση: «Παρακολουθούμε στενά πώς πάει ο Αλέξης». Προσέξτε, είπε «Αλέξης» και όχι «Τσίπρας» ή έστω «Πρωθυπουργός».
Νύχτες στις Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες, πέραν των άλλων, διαθέτουν καλά εστιατόρια με καλό φαγητό. Τα μύδια, ας πούμε, είναι ονομαστά. Την πρώτη του νύχτα στη βελγική πρωτεύουσα ο πρόεδρος της ΝΔ την πέρασε σε ένα εστιατόριο, την «Ταβέρνα του Λουξεμβούργου», σε δείπνο που του παρέθεσαν οι ευρωβουλευτές του κόμματός του. Οι πάντες τίμησαν τη βελγική κουζίνα. Ο κ. Μητσοτάκης παρήγγειλε κοτόπουλο ψημένο στον ατμό με βραστά λαχανικά: «Αυτό το τρως και στην Αθήνα» του είπε ένας από τους συνδαιτυμόνες, πλην όμως ο πρόεδρος της ΝΔ προσέχει τη διατροφή του. Ή μάλλον, όπως έλεγε, είναι υπέρ της λιτότητας και στο φαγητό. Τη δεύτερη νύχτα την πέρασε στο αεροπλάνο επιστρέφοντας στην Αθήνα, με φαγητό το γνωστό που προσφέρουν οι αεροπορικές εταιρείες.
Ενστολη εκδίκηση

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο πόλεμος ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα και στον μέχρι πρότινος επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη. Μαθαίνω ότι ο κ. Τόσκας λέει προς κάθε κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί και το μόνο λάθος που αναγνωρίζει είναι ότι τον… ανακάλεσε στην υπηρεσία του. Αλλά τα λάθη για τους συριζαίους υπουργούς διορθώνονται με παράξενο τρόπο. Ο κ. Σφακιανάκης επανέρχεται μεν αλλά σε θέση-ψυγείο. Και, το κυριότερο, θα υποχρεωθεί να φορά στολή στην υπηρεσία και «να κόψει τα μούσια», όπως μου είπαν, γιατί «αξύριστος αξιωματικός της Αστυνομίας δεν γίνεται». Εκτός αν δεν το δεχθεί.


Πού πάει το παπάκι;

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη την Παρασκευή το μεσημέρι στο Εντευκτήριο της Βουλής σε ένα πηγαδάκι βουλευτών και στελεχών του Ποταμιού (ανάμεσά τους και οι Χάρης Θεοχάρης και Γ. Αμυράς). Η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από τις συμμαχίες που πρέπει να κάνει το Ποτάμι για να επιζήσει πολιτικά. Ελεγαν λοιπόν τι θα συμβεί αν συνεργαστούν με το ΠαΣοΚ, που οι βουλευτές δεν το απέκλεισαν καθόλου. Και τότε ετέθη το ερώτημα: «Αν υπάρξει συνεργασία με το ΠαΣοΚ, πώς θα ονομάσουμε τον νέο φορέα;». Επεσαν στη συζήτηση (η οποία να σημειώσω είχε σοβαρέψει) πολλά ονόματα, ώσπου πήρε τον λόγο ο κ. Θεοχάρης: «Προτείνω να τον ονομάσουμε «Το παπάκι πάει στην ποταμιά»». Μια στιγμή αμηχανίας και μετά έπεσε γέλιο, με τον κ. Θεοχάρη να εξηγεί: «Το παπάκι, δηλαδή το ΠαΣοΚ, έρχεται στο Ποτάμι».


Το κινητά των Αδιάφθορων

Το να είσαι Αδιάφθορος, δηλαδή να υπηρετείς στη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώνεις και τα υπηρεσιακά σου τηλεφωνήματα. Ο Αδιάφθορος, μου λένε, είναι αναγκασμένος να κάνει πολλά τηλεφωνήματα για να καταπολεμήσει αυτό το έκτρωμα που λέγεται διαφθορά. Οχι όμως και να τα πληρώνει από την τσέπη του. Η Πολιτεία φροντίζει γι’ αυτό. Ετσι με την υπ’ αριθμόν 423α/4 Ιανουαρίου 2016 απόφαση, την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας Γ. Βασιλειάδης, ορίζονται τα τζάμπα τηλέφωνα που μπορεί να κάνει ένας Αδιάφθορος για να είναι μάχιμος. Πάρτε χαρτί και μολύβι και υπολογίστε. Ο γενικός γραμματέας (δηλαδή ο κ. Βασιλειάδης) μπορεί να κάνει απεριόριστα τηλεφωνήματα (με το κινητό του). Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα μπορεί να κάνει τηλεφωνήματα έως 300 ευρώ τον μήνα, το ίδιο και ο ειδικός συνεργάτης του γενικού γραμματέα (μάλλον θα πρόκειται για διαφορετικό πρόσωπο). Η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (τέσσερις φορές αναφέρεται) μπορεί να κάνει τηλεφωνήματα αξίας 150 ευρώ τον μήνα. Αν τα προσθέσεις όλα αυτά, βγαίνουν 1.200 ευρώ τον μήνα και 14.400 ευρώ τον χρόνο. Αλλά, θα πείτε, αν είναι να χτυπηθεί η διαφθορά ας πάει και το παλιάμπελο.

HeliosPlus