Για άλλη μια νίκη υπέρ της αυθαίρετης δόμησης έχει να υπερηφανεύεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μπουλντόζες που έφτασαν το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή «Πράσινος Λόφος» Αρτέμιδας προκειμένου να κατεδαφίσουν ένα αυθαίρετο που είχε χτιστεί σε δασική έκταση σταμάτησαν καθώς ο δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδας είχε μπλοκάρει τον δρόμο με μία υδροφόρα.
Ο δήμαρχος συνελήφθη, ενώ παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής _ μετά από αίτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε συμβεί τον περασμένο μήνα και για αυθαίρετα της Ραφήνας _ έστειλε έγγραφο στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ζητώντας της να αναβάλλει προσωρινά τις κατεδαφίσεις.
Την Παρασκευή όμως, οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προχώρησαν στην επόμενη κατεδάφιση. Όπως αναφέρει στο «Βήμα» στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσοι δεν εφαρμόζουν τελεσίδικη απόφαση κατεδάφισης μπορεί να κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος.
Πάντως, είναι απορίας άξιον πώς τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων επιχειρείται να αναστέλλούν με εντολή υπουργού.
Ως βασικό λόγο για την εντολή αναστολής κατεδάφισης ο κ. Κουρουμπλής προέβαλε την αποφυγή φαινομένων «που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παρευρισκόμενων πολιτών, δεδομένου ότι η κυβέρνηση προτίθεται στο αμέσως προσεχές διάστημα, να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να ανασταλούν προσωρινά οι κατεδαφίσεις σε δασικές εκτάσεις έως την κύρωση από τη Βουλή των νέων δασικών χαρτών».
Καταρχάς, ο κ. υπουργός θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι δασικοί χάρτες δεν κυρώνονται από τη Βουλή αλλά από τους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Δεύτερον, ακόμη και αν οι κατεδαφίσεις ανασταλούν προσωρινά με νομοθετική ρύθμιση, όπως αναφέρει ο κ. Κουρουμπλής, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι μετά την κύρωση των δασικών χαρτών, διότι κατά την κατάρτισή τους, οι χαρακτηρισμοί των δασαρχείων δεν αλλάζουν (τουλάχιστον με βάση την ισχύουσα νομοθεσία). Δηλαδή όταν μια περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως δασική παραμένει δασική.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από έναν χρόνο, με τροπολογία του τότε αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ.Νίκου Ταγαρά, είχε αποσαφηνιστεί ότι δεν θα μπορούν να εξαιρεθούν της κατεδάφισης αυθαίρετα κτίσματα που κρίνονται αμετακλήτως με απόφαση αρμοδίου δικαστηρίου ως κατεδαφιστέα.
Όσον αφορά το αυθαίρετο σπίτι που επιχειρήθηκε να κατεδαφιστεί στην Αρτέμιδα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των κατοίκων πληρώνει πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτου (αν και στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης δεν μπορούν να υπαχθούν παράνομα κτίσματα που βρίσκονται σε δάση και αιγιαλό) αλλά και ΕΝΦΙΑ, ενώ δεν έχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.