Είχα την τιμή να υπηρετήσω τη χώρα από θέσεις Νομάρχη και Γενικού Γραμματέα επί έντεκα και πλέον χρόνια. Μάλιστα σχεδόν οκτώ από αυτά τα διήνυσα στο Υπουργείο των Οικονομικών είτε ως ιδρυτής και επικεφαλής του ΣΔΟΕ είτε ως ΓΓ στη θέση που ήταν μέχρι πρότινος και η κ. Σαββαϊδου. Βίωσα πολύ έντονα, επομένως, την πίεση των ευθυνών της θέσης και την ανθρώπινη αδυναμία όταν γίνεται προσπάθεια να ποινικοποιηθεί η κρίση σου , η πολιτικά και κοινωνικά ορθή αποφασή σου. Στα έντεκα αυτά χρόνια γνώρισα πάνω απο εκατό ομολόγους μου σε διάφορα υπουργεία και όλοι είχαν παρόμοιους προβληματισμούς. Έτυχε μάλιστα αρκετοί από εμάς να υποστούμε έρευνες , δικαστικές εμπλοκές σχετικές με τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας , εισαγγελικές παραγγελίες σε βάρος μας ή και διώξεις. Δεν θυμάμαι όμως ποτέ έστω και έναν να διανοήθηκε να μήν υποβάλει αυτόματα την παραίτηση του . Μάλιστα υπήρχε μια εξωθεσμική ειδοποίηση σε τέτοιες περιπτώσεις ,κάποιο διάστημα νωρίτερα ,προς τον αρμόδιο υπουργό ο οποίος πρώτος μάθαινε το επερχόμενο και ο ίδιος ενημέρωνε τον υφιστάμενο του ΓΓ . Η παραίτηση ήταν αυτονόητη και υπεβάλλετο την ίδια ώρα. Το σύνολο σχεδόν των κατηγοριών αποδεικνυόταν στη συνέχεια έωλο και γι΄αυτό λίγες υποθέσεις έφτασαν στο ακροατήριο και κανείς , αν δεν με απατά η μνήμη μου, δεν καταδικάστηκε. Αυτό που ζούμε στις μέρες μας με την υπόθεση της Γενικής Γραμματέως εσόδων αποτελεί καινοφανές περιστατικό για την ιστορία της Ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Πέρα από την επιμονή της ίδιας της κ. Σαββαϊδου να παραμείνει στη θέση της με εντυπωσιάζει η απλόχερη υποστήριξη απο κόμματα, δημοσιογράφους και πρόσωπα που πριν από ελάχιστα χρόνια υποστήριζαν με πάθος ακριβώς τα αντίθετα. Τόσο εύκολα ξεχνούμε στον τόπο μας και αλλάζουμε σημαία;

Θα ήθελα λοιπόν σε όλους τους παραπάνω να τονίσω, με όση δύναμη διαθέτω ως πολίτης, ότι ζούμε σε κράτος δικαίου με ό,τι καλό ή λιγότερο καλό αυτό συνεπάγεται. Προσωπικά το κοστούμι του κράτους δικαίου πολλές φορές μου φάνηκε στενό ιδιαίτερα όταν έπρεπε να αντιμετωπίσω τις μεθόδους του υποκόσμου τον καιρό εκείνο που διοικούσα το ΣΔΟΕ. Ένας κρατικός λειτουργός όμως , όσο ψηλά και αν τον έστησε η πολιτεία , είναι αδιανόητο να εκφεύγει των ορίων του κράτους δικαίου διότι τότε θα προκαλέσει την απορία «ποιος μας προφυλάσσει από τους φύλακες». Σε κάθε περίπτωση πάντως φαντάζει παράταιρο το δικαιακό σύστημα της χώρας να θέτει σε δυνητική αργία έναν απλό δημόσιο υπάλληλο με την έναρξη παρόμοιας με αυτήν της κ. Σαββαϊδου δικαστικής διαδικασίας και προβεβλημένα στελέχη να ζητούν προνομιακή μεταχείριση και να επιδιώκουν να διαβούν την πόρτα του εισαγγελικού λειτουργού που τους καλεί ενδεδυμένοι την λεοντή της θέσης την οποία η πολιτεία τους δώρισε για μια μέρα ή για λίγα χρόνια. Το κερασάκι στην τούρτα της πρωτοφανούς για δημόσιο λειτουργό συμπεριφοράς σε τέτοια θέση θα ήταν να ζητηθεί και αποζημίωση για το μη διανυθέν διάστημα της θητείας.
Αν μου προσδίδει κάποιο προνόμιο το γεγονός ότι είμαι από τους λίγους εν ζωή ή ίσως και ο μοναδικός με τόσο μακρόχρονη θητεία σε θέσεις ίδιες με της κ. Σαββαίδου θα έμενα στο ότι ατυχίες συμβαίνουν στις θητείες αυτές και οφείλουμε όσοι –και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες- τις υπηρετούμε να τις υπολογίζουμε πριν αναλάβουμε καθήκοντα γιατί όταν δεχθείς τη θέση μαζί με τα καλά (μισθό, προβολή, επαγγελματική ανέλιξη) παντρεύσαι και τα στραβά. Με την επικαρπία μόνο των θετικών (αλά κάρτ) αποδοχή της θέσης δεν υφίσταται τουλάχιστον ακόμα και ευτυχώς . Συμπεριφορές κακομαθημένων παιδιών δεν χωρούν στις συντεταγμένες πολιτείες, ιδιαίτερα όταν αυτές βιώνουν δύσκολες καταστάσεις διότι φαντάζουν σαν να μην κατανοούνται οι δυσκολίες ή να αφορούν σε όλους τους άλλους πλην ημών . Η τάση να γατζώνεται κανείς στην καρέκλα δεν είναι ό,τι καλύτερο , ευγενές και συμβατό με το κράτος δικαίου ενώ υποδηλώνει περιφρόνηση προς τη λαϊκή κυριαρχία , αρχή του Ελληνικού Συντάγματος τις τελευταίες πολλές δεκαετίες.

* Ο Γιώργος Κανελλόπουλος έχει διατελέσει Νομάρχης , επικεφαλής του ΣΔΟΕ , ΓΓ του υπουργείου οικονομικών καθώς και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.