Θα σας αποκαλύψω σήμερα ποιον έχει βάλει στο μικροσκόπιο (ή, κατά τη λαϊκή έκφραση, «ποιον έχει βάλει στο μάτι») ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας (φωτογραφία). Και όταν λέω ότι τον «έχει βάλει στο μάτι», εννοώ ότι το τελευταίο διάστημα τον παρακολουθεί με προσοχή, όχι βεβαίως για τη ρητορική του δεινότητα (για την οποία μόνον ο υπουργός καυχιέται) αλλά για ό,τι κι αν κάνει, όποια απόφαση κι αν εξαγγείλει, όποια δήλωση κι αν κάνει. Στενό μαρκάρισμα σας λέω. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλο. Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Πρωθυπουργός είναι σφόδρα ενοχλημένος μαζί του μετά το κάζο της επαναφοράς καταχραστών, παιδεραστών και λοιπών επιόρκων στις δημόσιες υπηρεσίες. Αλλωστε, μην ξεχνάτε (αλλά ούτε ο υπουργός θα πρέπει να το ξεχάσει) ότι ο κ. Τσίπρας τον είχε «αδειάσει» πλήρως, και μάλιστα από το βήμα της Βουλής.


Καραμανλής: Ερχονται τα δύσκολα για τον Τσίπρα

Προβληματισμένος, απ’ ό,τι μαθαίνω, εμφανίζεται τελευταίως στους συνομιλητές του ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής για την πορεία της χώρας και κυρίως για το πολιτικό μέλλον του Αλ. Τσίπρα. Θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Πρωθυπουργός είναι η «κυβερνητική συνοχή», η οποία θα δοκιμαστεί με την «πληθώρα των εφαρμοστικών νόμων», που ήδη έχουν δρομολογηθεί. Το πρόβλημα, κατά τον πρώην πρωθυπουργό, δεν εντοπίζεται στην ψήφιση των μέτρων αυτών (την οποία θεωρεί δεδομένη) αλλά στην εφαρμογή τους, και γι’ αυτό κάνει λόγο για εύθραυστη κυβερνητική συνοχή. Τα μέτρα θα αρχίσουν να φθείρουν τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του, έλεγε στους συνομιλητές του, οι οποίοι έχουν πληθύνει το τελευταίο διάστημα. Κόσμος πάει κι έρχεται στο γραφείο του. Να σκεφθείτε ότι την Τετάρτη το πρωί στη Βουλή βρίσκονταν πέντε-έξι βουλευτές της ΝΔ. Στο γραφείο του Καραμανλή καμιά δεκαπενταριά. Αυτό οφείλεται στις εσωκομματικές εκλογές για νέα ηγεσία στη ΝΔ. Τι θέση όμως παίρνει για τους τέσσερις υποψηφίους ο κ. Καραμανλής;
nnn
Μαθαίνω ότι ο κ. Καραμανλής είναι πλήρως ενημερωμένος ακόμη και για το ποιος υποψήφιος έχει την περισσότερη δημοτικότητα. Γνωρίζει φέρ’ ειπείν ότι τον Απ. Τζιτζικώστα στηρίζουν περισσότερο οι νέοι, πλην όμως λέει πως αντιμετωπίζει πρόβλημα όσον αφορά την κοινοβουλευτική παρουσία του (αν εκλεγεί αρχηγός): «Οι πραγματικές μάχες δίνονται στη Βουλή» και «η Βουλή αναδεικνύει ηγέτες» φέρεται ότι είπε. Χωρίς να παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ ή κατά κάποιου υποψηφίου, τον προβληματίζει περισσότερο το γεγονός να μη «γελοιοποιηθεί» η όλη παράταξη παρά να μη χάσει τη συνοχή της.


Ο Λεβέντης, το γραφείο και τα χάπια του

Του έδωσαν ίσως το καλύτερο γραφείο που υπάρχει στη Βουλή. Μεγάλο, ευήλιο, με προθάλαμο και, κυρίως, στο ισόγειο. Αλλά ο Β. Λεβέντης δεν το θέλει για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή ανήκε στον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει «γκαντέμη και γρουσούζη» (ο κ. πρόεδρος είναι προληπτικός άνθρωπος και δεν του αρέσουν τέτοια πράγματα). Δεύτερον, επειδή παίρνει… χάπια. Τώρα θα πείτε τι σχέση έχουν τα χάπια με τη χωροταξία των γραφείων των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή… Κι όμως, κατά τον κ. Λεβέντη έχουν, αφού λόγω των χαπιών που λαμβάνει (για θέματα υγείας) χρειάζεται συχνά… τουαλέτα και το γραφείο που του έδωσαν δεν διαθέτει δική του τουαλέτα. Η τουαλέτα βρίσκεται περίπου 20 μέτρα έξω από το γραφείο που του έχουν παραχωρήσει.
Καβγάς Λεβέντη – Ντόρας

Αλλά μη νομίσετε ότι πέρασε απαρατήρητη από την Ντόρα Μπακογιάννη η δήλωση του Β. Λεβέντη ότι δεν θέλει το γραφείο του Κ. Μητσοτάκη γιατί τον θεωρεί «γκαντέμη» και «γρουσούζη». Η Ντόρα χρησιμοποιούσε πολλές φορές το γραφείο του πατέρα της στη Βουλή (έβλεπε εκεί κόσμο) και δεν την ενόχλησε, όπως λέει, που το έδωσαν στον κ. Λεβέντη. Την ενόχλησε όμως η δήλωση Λεβέντη. Ετσι βάλθηκε στον κόπο να του απαντήσει: «Σου εύχομαι, Πρόεδρε Λεβέντη, Πρόεδρε της Ενωσης Κεντρώων, να αποκτήσεις κάποια στιγμή την γκαντεμιά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στην ηλικία, στη διαύγειά του και στην αναγνώριση όλων όσων έχει προσφέρει στον τόπο του». Επειτα από αυτό ο κ. Λεβέντης επέμεινε στο αίτημά του να αλλάξει γραφείο και έστειλε μάλιστα και επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής. Το θέμα φαίνεται ότι πήρε διαστάσεις. Και ξέρετε γιατί; Επειδή οι «γαλάζιοι» (και η Ντόρα) έχουν ανακαλύψει ότι δόθηκε και ένα δεύτερο εξόχως προνομιακό γραφείο για το κόμμα του κ. Λεβέντη. Πρόκειται για το γραφείο που βρίσκεται στο ισόγειο, έξω από τα κυβερνητικά γραφεία, δίπλα από το καφενείο της Βουλής, και το είχε χρησιμοποιήσει η Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη ως πρώην Πρόεδρος της Βουλής. Αλλά ο κ. Λεβέντης ανταπέδωσε: Εστειλε νέα επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής (και σκέφτεται, όπως λέει, να την αποστείλει και στον Πρωθυπουργό) με την οποία αποκαλύπτει περί τους 1.000 συμβούλους που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλους 850 που έχει η ΝΔ και ζητεί την απόσυρσή τους. Πού τους βρήκε και πώς υπολόγισε τον αριθμό τους, ουδείς γνωρίζει. Θα εξοικονομηθούν χρήματα για τα ισοδύναμα του 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση, λέει.

HeliosPlus