Η για δεύτερη φορά αριστερή κυβέρνηση ξεκινά με δύο ουσιώδη πλεονεκτήματα. Πρώτον, τη διά της ψήφου ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα στην αναμφισβήτητη και χωρίς (προς το παρόν) ανταγωνιστές ηγεσία εντός του ΣΥΡΙΖΑ και, δεύτερον, με ασφαλή χρηματοδότηση της νέας πρωθυπουργικής προσπάθειας για μια τριετία με το νέο Μνημόνιο και τις εγκεκριμένες από 220 βουλευτές προβλέψεις του, που όμως δεσμεύουν όχι μόνο τους δανειστές αλλά και την κυβέρνηση με την υπογραφή του προέδρου της. Αρα θεωρητικά έχει αυτή έναν τυφλοσούρτη που καθοδηγεί μέχρι και λεπτομερειών την υποχρεωτική πορεία της.
Ο κ. Τσίπρας όμως υπονόμευσε ήδη τα προαναφερθέντα με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του καταγγέλλοντας αυτό που υπέγραψε ως προϊόν εκβιασμού και ανεπιθύμητο. Επακολούθησε ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης που δείχνει ότι ο νέος πρωθυπουργός δεν έχει συναίσθηση της δύναμης που του εξασφάλισε ο ελληνικός λαός είτε ψηφίζοντάς τον είτε απέχοντας από την κάλπη. Αποτέλεσμα: το ακόμη πιο δυσκίνητο και αντιπαραγωγικό κυβερνητικό σχήμα, με αυξημένη γραφειοκρατία, χρονοβόρες ή υπονομευτικές κάθε προσπάθειας συναρμοδιότητες και με αναίσχυντα αυξημένο κόστος σε μια χρεοκοπημένη οικονομία υπό το πέλμα της ανάλγητης κρατικής εξουσίας και των πάντα καραδοκούντων συνδικάτων και της διαπλοκής, συμπεριλαμβανομένης και της οικογενειοκρατίας.
Ο κ. Τσίπρας χωρίς να το επιδιώξει απάλλαξε εντελώς το κόμμα του και την ελληνική Βουλή από σκοτεινούς ως αποτρόπαιους κομμουνιστογενείς εισαγγελείς και κάποιους θηλυκούς καραγκιόζηδες. Διατήρησε όμως στην κυβέρνηση τον μονίμως βλοσυρό εχθρό των αποκρατικοποιήσεων Δρίτσα, τον ηγηθέντα του κινήματος «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» Χαρίτση, τον εχθρό του ξένου κεφαλαίου Σκουρλέτη ή τους καταγγελθέντες για διαπλοκή Κατρούγκαλο, Σπίρτζη και Φλαμπουράρη, αφήνοντας εκτός τον διακριθέντα στο δύσκολο έργο του Πανούση. Δείγμα πολιτικού ήθους επέδειξε από την πρώτη ημέρα και ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Πολάκης καπνίζοντας αρειμανίως εντός του υπουργείου όπου κραυγάζει το «Απαγορεύεται το κάπνισμα».
Ο ποικιλοτρόπως πληθωρικός Φίλης ως νέος υπουργός Παιδείας διαδέχθηκε τον από όλους αποδοκιμασθέντα προκάτοχό του μαρξιστή Μπαλτά αλλά με δεμένα τα χέρια, καθώς ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το διαβόητο σχέδιο του προκατόχου του θα ψηφισθεί αμέσως από τη νέα Βουλή. Ετσι θα καταργηθεί τελικά η αριστεία, θα επανέλθουν οι αιώνιοι φοιτητές και ό,τι οπισθοδρομικό κυριαρχούσε στον χώρο της Παιδείας, συμπεριλαμβανομένων της αναρχίας και των καταλήψεων. Εγγυητής για τις τελευταίες ο διαπρέψας ως πρύτανης-προστάτης τους νέος υφυπουργός Παιδείας Πελεγρίνης. Είναι καταφανής η αναγνώριση της αξίας των καταλήψεων ως ασφαλούς επιλογής για τους αναζητούντες την πιο ξεκούραστη οδό ανάδειξης στα υψηλά αξιώματα, με πρώτο και καλύτερο τον διαπρέψαντα σε αυτές Πρωθυπουργό.
Προσπαθώντας όμως να είναι αισιόδοξη η στήλη προσδοκά ότι ο τρώσας και ιάσεται. Και δουλειά, δουλειά, δουλειά, όπως συνεστήθη στους υπουργούς. Αναγκαία προφανέστατα προτροπή καθώς στην προηγηθείσα κυβέρνησή του με τα ίδια πρόσωπα τα περισσότερα από αυτά ως δουλειά θεωρούσαν το να ξημεροβραδιάζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα και να σχολιάζουν. Δουλειά, λοιπόν, επιτέλους. Εκτός και αν αποδειχθεί ότι καλύτερα θα ήταν να μείνουν άπρακτοι τουλάχιστον κάποιοι από τους ανακυκλωθέντες υπουργούς του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ