«Σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος καλωσορίζοντας τους πολιτικούς αρχηγούς στο γεύμα που τους παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο με αφορμή την 41η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Και πρόσθεσε ότι τη στάση αυτή την οποία κράτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη δύσκολη περίοδο που πέρασε και περνά η χώρα μας την αναγνωρίζει ήδη ο ελληνικός λαός και ότι σηματοδοτεί τη μεγάλη πορεία του τόπου.
nnn
Το γεύμα δόθηκε στο σαλόνι του δεύτερου ορόφου, δίπλα από το πιάνο και με χαμηλό… φωτισμό. Και το μενού ήταν καλοκαιρινό, αφού ο μετρ του Προεδρικού Στ. Τσιαμπαλής φρόντισε και τους σέρβιρε χταποδάκι ξιδάτο, λαβράκι με βραστά χόρτα και ως επιδόρπιο παγωτό σοκολάτα και φρούτα, ενώ όλοι τους απόλαυσαν λευκό σαμιώτικο κρασί. Βγήκαν όμως και αρκετές ειδήσεις:
nnn
Πρώτα απ’ όλα, η έμμεση πλην σαφής πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευ. Μεϊμαράκης στον Π. Καμμένο να επιστρέψει στη… ΝΔ: «Οταν ξαναπάω στη Ρηγίλλης, θα ‘ρθεις;» ρώτησε αιφνιδιαστικά ο πρόεδρος της ΝΔ τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων: «Να ξέρεις ότι το κτίριο της Ρηγίλλης το έχω ενοικιάσει εγώ τώρα» του είπε αντί άλλης απαντήσεως ο κ. Καμμένος. Αλλά δεν άφησε την πρόσκληση να πέσει κάτω: «Βαγγέλη, με σένα νιώθω ένα καλύτερο επίπεδο συνεννόησης».


Κρουαζιέρα με φρεγάτα

Η άτυπη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών εν πλω που θέλει να διοργανώσει ο Καμμένος. Πρότεινε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και βεβαίως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιβιβαστούν στις 14 Αυγούστου σε μια φρεγάτα και να πάνε πρώτα στην Πάρο, στην Παναγία της Εκατονταπυλιανή, για να προσκυνήσουν, να διανυκτερεύσουν πάνω στη φρεγάτα και εν συνεχεία να μεταβούν στην Τήνο για τη γιορτή της Μεγαλόχαρης.
nnn
Η «μεγάλη χάρη» που ζήτησε ο κ. Τσίπρας από τον Στ. Θεοδωράκη αμέσως μετά τις εκλογές. Του ζήτησε συγκεκριμένα να ψηφίσει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ως Πρόεδρο της Βουλής ώστε να σηματοδοτηθεί η συναίνεση. Πάντως ο κ. Θεοδωράκης έλεγε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι «η Ζωή αυτοκαθαιρέθηκε από το αξίωμά της».
nnn
Ο διάλογος περί καλύτερου… μαυρίσματος που είχε ο Πρωθυπουργός με τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη: «Σε βλέπω μαυρισμένο» του είπε μόλις τον συνάντησε. «Μαύρισα, όχι από τα μπάνια αλλά επειδή κυκλοφορώ με σκούτερ» ήταν η απάντηση του κ. Θεοδωράκη (για τους γνωρίζοντες, κάθε φορά που συναντά το τελευταίο δίμηνο ο Πρωθυπουργός τον κ. Θεοδωράκη πάντοτε τον ρωτάει για το… μαύρισμά του). Πάντως ο κ. Τσίπρας επέμεινε, λέγοντάς του ότι το καλύτερο μαύρισμα είναι αυτό της… οικοδομής.
nnn
Η επανάληψη εκ μέρους του κ. Καμμένου της παλαιάς (προ της συμφωνίας με τους δανειστές) πρότασης προς τους Αμερικανούς για παραχώρηση ενός νησιού στο… ΝΑΤΟ. Η επανάληψη έγινε με έμμεσο τρόπο με αφορμή τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στη Νίσυρο. Ο κ. Καμμένος είπε ότι οι κάτοικοι της Νισύρου δεν κατάλαβαν τον σεισμό και κάποιος τον ρώτησε αν τον κατάλαβαν στη γειτονική Κάρπαθο: «Δεν κινδυνεύει η Κάρπαθος, θα την οχυρώσουμε σε λίγο καλά» είπε με νόημα.


Το ΚΚΕ δεν «μασάει»

Ο Αθ. Παφίλης (του ΚΚΕ), ο οποίος αντικατέστησε τον Δ. Κουτσούμπα (που απουσίαζε), φρόντισε με το «καλημέρα» να ξεκαθαρίσει ότι προσέρχεται στο γεύμα μόνο για την επέτειο, την οποία τιμά πάντοτε το ΚΚΕ, και όχι για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών: «Εμείς καθαρίσαμε. Ψηφίσαμε «Οχι» σε όλες τις ψηφοφορίες, είναι γνωστή η στάση μας» είπε.


Η συγγνώμη του Τσίπρα

Η «συγγνώμη» (και μάλιστα μεγαλοπρεπέστατη) του Πρωθυπουργού προς παλαιά δημοσιογράφο όταν αυτή τού είπε ότι καλύπτει επί 41 χρόνια όλες τις εκδηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας θέλησε να κάνει χιούμορ λέγοντάς της: «Α, εγώ τότε ήμουν αγέννητος…». Τι ήθελε να το πει; Η κυρία συνάδελφος θύμωσε και του είπε: «Δεν είναι σωστό, κύριε Πρωθυπουργέ, να λέτε σε μια κυρία ότι ήσασταν αγέννητος όταν σας λέει κάτι που συνέβη». Ο Πρωθυπουργός το κατάλαβε αμέσως και ζήτησε «ταπεινά συγγνώμη».
Εν συνεχεία, όταν έκλεισαν τις πόρτες και έφυγαν οι κάμερες, συζητήθηκαν, όπως μαθαίνω, τα πάντα: από το πότε θα κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, με τον Πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει ότι θα κλείσει το πολύ ως τις 18 Αυγούστου, το γιατί δεν έρχεται στην Ελλάδα το ΔΝΤ, ως το θέμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, με τον κ. Θεοδωράκη να ζητεί να βρεθεί μια συναινετική προσπάθεια καθαίρεσής της, αλλά όπως είπε δεν πρόκειται να κάνει αυτός το πρώτο βήμα καταθέτοντας πρόταση μομφής. Εκείνο που έμαθα επίσης ότι συζητήθηκε είναι η πιθανότητα για πρόωρες εκλογές. Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε αν προγραμματίζει πρόωρες εκλογές τη στιγμή που είναι κυβέρνηση μειοψηφίας και απάντησε ότι αυτή τη στιγμή προέχει η υπογραφή της συμφωνίας.

HeliosPlus