Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία με τον Γιάνη Βαρουφάκη να παραμένει στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ισως να έχουν δίκαιο, αφού έως τώρα ο κ. Βαρουφάκης είχε κατηγορηθεί από πολλούς ότι ήταν ο άνθρωπος που τορπίλιζε κάθε προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας. Αλλά ο κ. Βαρουφάκης συμμετέχει… part time εδώ και καιρό στις διαπραγματεύσεις και τη θέση του πήρε ως πρώτο βιολί ο Νίκος Παππάς (στη φωτογραφία ο Πρωθυπουργός με τους κ.κ. Βαρουφάκη και Παππά) και ο Ευκλ. Τσακαλώτος. Ο κ. Παππάς μάλιστα τελευταίως (μετά την ανακοίνωση περί δημοψηφίσματος) άνοιξε, όπως λένε, πολιτική περπατησιά, εμφανίζεται στα τηλεοπτικά κανάλια και πηγαίνει στην Ολομέλεια της Βουλής για να διαβεβαιώσει τους πάντες (και κυρίως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ) ότι τίποτε δεν άλλαξε, ότι την Κυριακή θα διεξαχθεί κανονικά το δημοψήφισμα και ότι ονειρεύονται όσοι πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει στροφή και θα πει «ναι» στο δημοψήφισμα. Οι διαπραγματεύσεις (εάν μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι) έχουν περάσει αποκλειστικά στο Μέγαρο Μαξίμου και θα σας αποκαλύψω παρακάτω σε ποια κατάσταση βρίσκονται…
nnn
Και ο κ. Βαρουφάκης, θα πείτε, τι κάνει; Θέλει να παραπέμψει τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν το έχει χωνέψει ακόμα ο υπουργός Οικονομικών γιατί απεβλήθη εκείνο το κρίσιμο βράδυ από το Eurogroup, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί δεν ίσχυσε ο κανόνας της ομοφωνίας και ετοιμάζεται πυρετωδώς, είτε υπάρχει συμφωνία είτε όχι, να τιμωρήσει δικαστικά τον πρόεδρο του Eurogroup. «Αυτή τη φορά απαιτείται σοβαρή νομική προετοιμασία, γιατί η υπόθεση είναι ευρωπαϊκή» λέει συχνά στους συνεργάτες του.
nnn
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης συμβαίνουν ορισμένες αξιοπερίεργες καταστάσεις που αφορούν την ακολουθούμενη γραμμή των διαπραγματεύσεων, που μπορούν να συμπεριληφθούν στη λαϊκή ρήση… «πάρ’τ’ αβγό και κούρεψ’ το». Στην αρχή θα πρέπει να σας πω ότι παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και «όλοι ομιλούν με όλους», όπως μου εκμυστηρεύθηκε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Το αποτέλεσμα όμως πενιχρό. Ο κ. Βαρουφάκης φέρ’ ειπείν λέει ότι οι νέες προτάσεις Γιούνκερ δεν πρόσφεραν κάτι το εντυπωσιακό και συνεπώς δεν μπορούν να ληφθούν ως βάση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Εν συνεχεία δεν πρέπει να παραλειφθούν οι διαφωνίες ανάμεσα στον λεγόμενο κλειστό κύκλο του Μεγάρου Μαξίμου. Ορισμένοι πιέζουν τον κ. Τσίπρα να κάνει υποχωρήσεις, άλλοι να μην κάνει.
nnn
Ολοι αυτοί που θέλουν να γίνει ένας συμβιβασμός και πιέζουν περί τούτου τον κ. Τσίπρα άρχισαν ήδη το προσφιλές χόμπι των… διαρροών. Διέδιδαν την Τρίτη, για παράδειγμα, ότι ο Πρωθυπουργός είναι έτοιμος να μεταβεί σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, ότι βρισκόμαστε κοντά σε νέα συμφωνία, ακόμα και ότι το πρωθυπουργικό αεροσκάφος είναι έτοιμο στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας να αναχωρήσει με τις μηχανές αναμμένες. Και το πιο εξωφρενικό ότι δήθεν ο κ. Χουλιαράκης άρχισε ξανά τις διαπραγματεύσεις με το Brussels Group, ενώ ο σημαντικότερος έλληνας διαπραγματευτής βρισκόταν στην Αθήνα. Ενας άλλος (το όνομά του επίσης δεν θέλει να δημοσιοποιηθεί) ζητεί από τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε μία κίνηση καλής θέλησης ώστε να αποφορτιστεί το κλίμα, τώρα μάλιστα που οι τράπεζες είναι κλειστές και το πρόγραμμα των δανειστών έχει τελειώσει. Τι είδους κίνηση; Να συγκληθεί άμεσα η Βουλή και να ψηφίσει… αναβολή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Προσοχή, όχι ακύρωση, αλλά αναβολή, για να κρατηθούν τα προσχήματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για μία ή για δύο εβδομάδες, προκειμένου να υπάρξει εκτόνωση. Στην πρότασή του αναφέρει μάλιστα ότι η σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής (μετά από εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου) μπορεί να γίνει μέσα σε 24 ώρες. Εδώ όμως προσκρούει σε τοίχο που ονομάζεται Ζωή Κωνσταντοπούλου, που δεν θέλει με κανέναν τρόπο να ακυρωθεί ή ακόμα να αναβληθεί το δημοψήφισμα.
nnn
Δεν πρέπει να ξεχνιέται και ο Π. Καμμένος, που συγκυβερνά με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος επιμένει στη σκληρή γραμμή και δεν δέχεται καμία συμφωνία που να εμπεριέχει μνημόνιο. Αφήστε που απειλεί να διακόψει τη λειτουργία της αμερικανικής βάσης της Σούδας σε περίπτωση που η συμφωνία προβλέπει περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας.
nnn
Και μέσα σε όλα αυτά ανακοινώθηκε και έκτακτη σύνοδος του Eurogroup (με τηλεδιάσκεψη) για το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να εξετάσει νέο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, για μια διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης. Το Eurogroup αποφάσισε να το συγκαλέσει ο κ. Ντάισελμπλουμ, τον οποίο θέλει να παραπέμψει σε ευρωπαϊκό δικαστήριο ο κ. Βαρουφάκης. Δηλαδή με την έγκριση του ελληνικού αιτήματος από το Eurogroup αυτομάτως θα πρέπει να ακυρωθεί το δημοψήφισμα και ας διαμαρτύρεται η Ζωή.

Ο Πύρρος, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι χρυσαυγίτες

«Οι απειλές και οι ύβρεις που δέχτηκα από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν χειρότερες απ΄αυτές που δέχτηκα από τους χρυσαυγίτες», λέει ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ Πύρρος Δήμας. Μία δήλωση σοκ από τον Ολυμπιονίκη που τόλμησε να πει τη γνώμη του για το δημοψήφισμα ότι δηλαδή η ελληνική κοινωνία οδηγείται σε αλβανοποίηση: «Εχω απογοητευθεί, οι άνθρωποι αυτοί έχουν άγνοια κινδύνου, έως τώρα ζούσαν με την επικοινωνία, τώρα ήρθε η πραγματικότητα», λέει για τους «υβριστές», του ο Πύρρος Δήμας. Το τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιτεθεί στον κ. Πύρρο σημειώνοντας: «Μπορεί να δοξάσατε τη χώρα με τις αθλητικές επιτυχίες, όμως ντροπιάζετε τον λαό μας με την πολιτική σας στάση. Παρακαλούμε σωπάστε μήπως και προλάβετε να περισώσετε μέρος της υστεροφημίας σας».

HeliosPlus