Οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης μόλις δέκα μέρες μετά την ορκωμοσία της και πριν καν αναγνώσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις προγραμματικές δηλώσεις, είναι θετικές. Κυρίως δείχνει ότι η νέα Ελληνική κυβέρνηση έχει φωνή και βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων το δικό της πρόγραμμα και τις δικές της προτάσεις.
Το θετικό σημείο είναι ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης γίνεται σε όλα τα επίπεδα και στόχος πρέπει να είναι μέσα από αυτές τις διαπραγματεύσεις, μια αμοιβαία συμφωνία που θα εξυπηρετεί και τα εθνικά συμφέροντα.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κύρια φάση της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαίων θεσμικών εταίρων, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι πλέον συμμετέχει και η γερμανική κυβέρνηση, όπως φάνηκε από την χθεσινή συνάντηση Σόιμπλε – Βαρουφάκη.
Το ενθαρρυντικό για την κυβέρνηση είναι ότι η ελληνική πρόταση για το χρέος, κρίνεται από μεγάλο αριθμό κορυφαίων οικονομολόγων, ως απολύτως λογική, ενώ πολλοί δεν βλέπουν με ποιο επιχείρημα θα μπορούσαν να την απορρίψουν οι Γερμανοί χωρίς συζήτηση.
Εάν θα πετύχει κάτι η κυβέρνηση είναι πολύ νωρίς να το πει κανείς. Θα φανεί εξάλλου τις επόμενες ημέρες που είναι και πολύ κρίσιμες για την πορεία της χώρας.
Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι η υποστήριξη της κυβέρνησης στην παρούσα χρονική περίοδο αποτελεί ύψιστη πατριωτική στάση και οφείλουν όλα τα κόμματα να τηρήσουν ανάλογη στάση.
Εξάλλου, από μια θετική συμφωνία έχει να ωφεληθεί η χώρα και οι πολίτες της που τόσο έχουν πιεστεί τα τελευταία πέντε χρόνια από τις πολιτικές του μνημονίου.
Και αυτό από μόνο του αρκεί για να αφήσουν στην άκρη για αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο, τα κόμματα τις επιφυλάξεις τους για την στρατηγική της κυβέρνησης.
Χρόνος για κριτική και αντιπολίτευση θα υπάρξει. Προέχει να σωθεί η πατρίδα!