Οργασμός ελέγχων για τον εντοπισμό φοροφυγάδων επικρατεί τούτες τις ημέρες στην οδό Πειραιώς, με τον νέο υπουργό Επικρατείας Π. Νικολούδη (ή υπουργό-υπερ-ελεγκτή, αν το προτιμάτε) να ανοίγει φακέλους, λίστες, εμβάσματα και να δεσμεύει τραπεζικούς λογαριασμούς υπόπτων είτε για φοροδιαφυγή είτε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της φοροδιαφυγής μαθαίνω ότι αποφασίστηκε η… συγχώνευση σε μια ενιαία λίστα κάθε είδους λίστας (Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, εμβασμάτων εξωτερικού, καθώς και της περίφημης λίστας Νικολούδη), κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, με στόχο τον εντοπισμό προσώπων που περιλαμβάνονται σε πολλές λίστες. Το δεύτερο σημαντικό μέτρο που έχει ληφθεί είναι η δημιουργία «φύλλου ελέγχου» από το ΣΔΟΕ ώστε να περιοριστούν οι καθυστερήσεις είσπραξης από τυχόν προσφυγές των ελεγχομένων σε εφορίες ή σε φορολογικά δικαστήρια. Θα εκδίδεται, δηλαδή, ένα «φύλλο ελέγχου» για κάθε παραβάτη με πλήρη στοιχεία έπειτα από ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων που κάνουν το ΣΔΟΕ και οικονομικοί εισαγγελείς. Ηδη οι πρώτοι έλεγχοι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απέδωσαν και δεσμεύθηκαν 54 τραπεζικοί λογαριασμοί και περιουσιακά στοιχεία υπόπτων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος (ανάμεσά τους επιχειρηματίες, συνταξιούχοι αλλά και… άνεργοι). Να σημειώσω ότι εντοπίστηκε μια γριούλα ετών 88 στον τραπεζικό λογαριασμό της οποίας βρέθηκαν 9 εκατ. ευρώ χωρίς να τα έχει δηλώσει. Ούτε η ίδια μπορούσε να θυμηθεί πού τα βρήκε.


Λαπαβίτσας: Ούτε βήμα πίσω

Ολα αυτά που άκουσε περί ανταλλαγής ομολόγων για την ελάφρυνση του χρέους μάλλον δεν τα πολυπιστεύει ο (βουλευτής πλέον) Κ. Λαπαβίτσας. Από το Λονδίνο όπου βρίσκεται μου διαμήνυσε ότι η μόνη λύση είναι να επιμείνει η κυβέρνηση «στη βαθιά διαγραφή του χρέους», για να συμπληρώσει ότι αυτή την εντολή έχει λάβει από τον ελληνικό λαό. Οπως επίσης, όπως λέει, να επιμείνει η νέα κυβέρνηση στην απαλλαγή από τη λιτότητα. Κατά τον καθηγητή Λαπαβίτσα θα πρέπει η κυβέρνηση να τολμήσει συμμαχία με την Ιταλία και τη Γαλλία για να πετύχει τον στόχο της απαλλαγής από τη λιτότητα. Μόνο αυτές οι χώρες θα βοηθήσουν και να μην περιμένει η κυβέρνηση οποιαδήποτε βοήθεια από ατλαντικές ή άλλες χώρες.
Η Λούκα στην Εθνική

Μετά την επικοινωνία που είχε η Λούκα Κατσέλη τόσο με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα όσο και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη αποφασίστηκε η τοποθέτησή της στην ηγεσία της Εθνικής Τράπεζας. Η κυρία Κατσέλη αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου (στη θέση του κ. Ζανιά). Η επιθυμία άλλωστε της Λούκας ήταν να αξιοποιηθεί σε μια θέση του ευρύτερου τραπεζικού τομέα. Οσον αφορά τον Π. Ρουμελιώτη που προσφάτως είχε παραιτηθεί από τράπεζα, δεν τον βλέπω να αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου του ΤΧΣ, όπως πολλοί θα περίμεναν. Ο λόγος; Εχει ασυμβίβαστο επειδή εργάστηκε σε τράπεζα…
Ζουράρις: Βαριέμαι…

Πρώτη φορά βουλευτής και μάλιστα της συγκυβέρνησης θα είναι ο Κώστας Ζουράρις, επικεφαλής της Πυρίκαυστου Ελλάδας, συνεργαζόμενος αυτή τη φορά με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, και χαρακτηρίζει τη Βουλή μια… γενική συνέλευση: «Εχω φάει τα νιάτα μου μ’ όλα τα σουσούμια που έχει μια γενική συνέλευση με τη γνωστή βαρεμάρα και αναποτελεσματικότητα» μου λέει για τη Βουλή των Ελλήνων. Θα πάρει όμως το βουλευτικό αυτοκίνητο (για τις μετακινήσεις του στην Αθήνα) και δύο αστυνομικούς να τον φρουρούν, εκ των οποίων ο ένας θα είναι από τα ΜΑΤ, απόφοιτος Αρχαιολογίας (μάλλον για να συζητούν Φιλοσοφία μαζί στη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη). Δηλώνει ότι μαζί με τη φίλη του Πόπη Μοσκώφ έχουν δημιουργήσει ένα… fan club για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και ένα άλλο για τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο θεωρεί εκπληκτικό άνθρωπο, και αναφέρει έναν στίχο του Γιώργου Σεφέρη για να τον χαρακτηρίσει: «Ο εξουδετερωμένος άνθρωπος είναι χωρίς ύφος», για να συμπληρώσει ότι «ο Βαρουφάκης έχει ύφος». Εχει να φορέσει γραβάτα εδώ και 55 χρόνια (είναι 75 ετών) και οι γλωσσοπλαστικές του ικανότητες παντρεύονται συνήθως με θρησκευτικές αναφορές και τσιτάτα αρχαίων Ελλήνων συνθέτοντας ένα ετερόκλητο ιδεολογικό μενού.


Γνώρισα τον Τσίπρα σε ένα… μπαρ

Ο βουλευτής κ. Ζουράρις, συνήθης ύποπτος της επινοημένης παραδοξολογίας, χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα συμπαθέστατο άνθρωπο, παρότι δεν τον γνωρίζει πολύ: «Τον γνώρισα σε ένα μπαρ στη Θεσσαλονίκη πριν από χρόνια. Είναι συμπαθέστατος, αλλά δεν κάθησα πολύ, γιατί, ξέρεις, βαριέμαι…». Καμαρώνει επειδή, όπως λέει, είναι φίλος με τον στενό συνεργάτη του κ. Τσίπρα Αλ. Φλαμπουράρη και φίλος με τη μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που γνώρισε από το ΚΚΕ εσωτ. Δηλώνει ακόμη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει Αβραμόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας –θα ψηφίζει, όπως αναφέρει, κάθε φορά το αντίθετο από αυτά που λένε οι… Αμερικανοί –και ότι, αν και γνωρίζει λίγο τον Πάνο Καμμένο, συμφωνεί με το πρόγραμμά του.

Μετά τον Γιούνκερ ο Πρόεδρος

Στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι το θέμα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει ακόμη κλείσει, αν και ορισμένοι αναφέρουν ότι το όνομα Αβραμόπουλος έρχεται και πάλι στην επιφάνεια. Και τούτο παρά το γεγονός ότι μια σειρά στελέχη του κόμματος (περιλαμβανομένης και της «Αυγής») εναντιώνονται στην υποψηφιότητα αυτή. Οπως μου εξήγησαν, το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Τσίπρας την Τετάρτη με τον κ. Γιούνκερ.

Οταν η Κερασίνα συνάντησε την Αναστασία

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Κερασίνα Ραυτοπούλου, μέλος της οικονομικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και σύμβουλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη συναντούσε την Αναστασία Σακελλαρίου διευθύνουσα σύμβουλο του Τ.Χ.Σ. Είχαν ξανασυναντηθεί στην περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση και το μόνιμο αίτημά της ήταν πως μπορεί το Τ.Χ.Σ να χρηματοδοτήσει τα κόκκινα δάνεια. Αυτή τη φορά όμως η συνάντηση με την διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΧΣ ήταν σημαντική. Η Κατερίνα Ραυτοπούλου από την Σοφιάδα Δομοκού (το χωριό της βρίσκεται 4,5 χιλιόμετρα από το Νέο Μοναστήρι και ελάχιστοι, όπως λέει το γνωρίζουν), τραπεζική υπάλληλος (με χρόνια υπηρεσία στην Αγροτική), ίσως να είναι από τα λίγα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχε «φρικτή εμπειρία» με την τρόικα, τότε, στην αρχή που γίνονταν συνομιλίες για το τραπεζικό σύστημα.

***

Μπήκε, μαζί με τον οικονομολόγο Δ. Λιάκο στο γραφείο, ντυμένη όπως μου είπαν, αυστηρά, με ρούχα που βγήκαν από φιγουρίνι του 1980 (μπλέϊζερ σακάκι, με φουλάρι στο λαιμό), για να συναντήσει την Αναστασία Σακελαρίου (ντυμένη με τις επιταγές της…Vogue) για να ρωτήσει πώς είναι δυνατόν το διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ να απαρτίζεται στην πλειοψηφία του από ξένους, γιατί να μην έχει δικαίωμα ψήφου στις τράπεζες, εάν μπορεί να χρηματοδοτήσει τα κόκκινα δάνεια και πολλά άλλα. Δεν έγινε ωστόσο συζήτηση πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα χρήματα του ΤΧΣ. Η Κερασίνα είπε «να ξεκαθαρίσουμε με τις διαπραγματεύσεις και βλέπουμε…»

Νέα ήθη: Media training

Στα θρανία βάζει τους βουλευτές του να καθήσουν ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης. Θέλει να μάθουν πως πρέπει να βγαίνουν στην τηλεόραση, τι θα λένε, τι ρούχα θα φορούν και πολλά άλλα. Και ξέρετε ποιος θα τα διδάσκει όλα αυτά; Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας Π. Καρκατσούλης, που εμφανιζόταν ως ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος του κόσμου, θα είναι ένας από τους «καθηγητές» στο media training του Ποταμιού. Και κάτι ακόμα. Ο κ. Θεοδωράκης θα έχει ως αρχηγός κόμματος γραφείο στη Βουλή, στο ισόγειο κοντά στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

HeliosPlus