Ως γνωστόν, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δεν ομιλεί. Ακόμη και τη δήλωση που έκανε προχθές προεκλογικά, την έκανε γραπτώς. Αποφεύγει τις δηλώσεις και κυρίως δηλώσεις μπροστά από τα μικρόφωνα των τηλεοπτικών συνεργείων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει άποψη, προτάσεις και παρατηρήσεις. Για παράδειγμα, από τη Θεσσαλονίκη μιλώντας σε στενό κύκλο (υποψηφίων και συνεργατών του) είπε ορισμένα ενδιαφέροντα πράγματα και κυρίως πώς βλέπει σήμερα τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω. Συμβουλεύει, για παράδειγμα, τους υποψηφίους να μη… χτυπούν ευθέως τον Τσίπρα, γιατί είναι δημοφιλής και ο κόσμος τον θεωρεί το πιο ισχυρό χαρτί που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Να κάνουν όμως κριτική στις συνιστώσες και πάνω απ’ όλα στο λεγόμενο κυβερνητικό πρόγραμμά του. Αλλωστε, όπως παρατήρησε, ο κ. Τσίπρας είναι πολύ προσεκτικός, ακολουθεί έξυπνη στρατηγική σε αντίθεση με τους υπόλοιπους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ.
nnn
Ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει ακόμη ότι σε αυτές τις εκλογές οι κεντρογενείς ψηφοφόροι πάνε παντού και πρέπει να δοθεί μάχη ως την τελευταία στιγμή ώστε να τους κερδίσει ή να τους επανακερδίσει η ΝΔ. Μου λένε ότι ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο και για τη στάση των Ευρωπαίων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την άποψή του (όπως μου τη μετέφεραν) οι Ευρωπαίοι μπορεί στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να κρατούν στάση αναμονής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι πιθανόν να μη συμβεί το ίδιο αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές. Ισως να σκληρύνουν τη στάση τους προκειμένου να δώσουν έτσι ένα ισχυρό μήνυμα και στην Ισπανία (με τους Podemos). Αυτά μου είπαν ότι έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε ξαφνικά μπροστά στο σύνθημα… «Στα δύσκολα Καραμανλής» –σύνθημα που έχει ο εξάδελφός του, υποψήφιος βουλευτής στις Σέρρες –αφού συμμετείχε στην προεκλογική ομιλία του Κ. Αχ. Καραμανλή.


Ο ισχυρός υποψήφιος

Εκεί στα μεζεδοπωλεία και στις λαϊκές αγορές της αχανούς Β’ Αθήνας οι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ δεν περνούν και τόσο καλά. Ακόμη και τα προβεβλημένα στελέχη που έχουν διατελέσει υπουργοί και υφυπουργοί, τα βρίσκουν δύσκολα. Πάνε να τους αναπτύξουν το πρόγραμμα των κομμάτων τους, να τους επισημάνουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας σε περίπτωση που κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές και ακούν τα εξ αμάξης από τον κόσμο για την ανεργία και για τον ΕΝΦΙΑ. Η κατάσταση, σχεδόν μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, είναι περίεργη, τόσο που ανάγκασε τον Α. Λοβέρδο να κάνει δύο τηλεφωνήματα έπειτα από επίσκεψη που είχε σε λαϊκή αγορά. Και τα δύο τηλεφωνήματα είχαν το ίδιο περιεχόμενο και απευθύνονταν στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλο και στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά: «Κάντε κάτι, ο κόσμος όλο για την ανεργία και τον ΕΝΦΙΑ διαμαρτύρεται» τους είπε. Δεν ξέρω αν υπάρχει χρόνος για να γίνει «κάτι» για αυτά τα δύο προβλήματα, αλλά αυτό που αποδεικνύεται σε αυτή την προεκλογική περίοδο είναι ότι ο… ισχυρότερος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άλλος από τον… ΕΝΦΙΑ. Το έλεγε πρώην υπουργός.
Πώς αλλάζουν οι καιροί;

Ενώ οι λεγόμενοι «κυβερνητικοί» υποψήφιοι (δηλαδή οι υποψήφιοι της πρώην συγκυβέρνησης) συνωστίζονται στις λαϊκές αγορές, στα μεζεδοπωλεία και σε σπίτια φίλων τους για να εξασφαλίζουν κανένα ψηφαλάκι, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναβαθμίσει τους χώρους του προεκλογικού τους αγώνα. Πάνε και στις λαϊκές, αλλά εσχάτως προτιμούν την γκλαμουριά του Μουσείου της Ακροπόλεως και βεβαίως του εστιατορίου της. Θέλετε ένα παράδειγμα; Νορβηγικό τηλεοπτικό συνεργείο θέλησε να πάρει συνέντευξη από τον Π. Κουρουμπλή, ο οποίος τους έκλεισε ραντεβού στο Μουσείο. Το ίδιο έκανε και με αμερικανούς δημοσιογράφους. Τους κέρασε γιουβέτσι με γαρίδες, ήπιαν μαζί ένα ουζάκι και τους ανέπτυξε το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ξένοι επέμεναν αυτοί να πληρώσουν τον λογαριασμό, κάτι που ο κ. Κουρουμπλής θεώρησε «προσβολή προς το ελληνικό φιλότιμο» και δεν τους άφησε. Οι ξένοι δημοσιογράφοι, πέραν των οικονομικών, έδειξαν ενδιαφέρον και για τον… χαρακτήρα του Αλ. Τσίπρα. Και ιδού η απάντηση που τους δόθηκε, η οποία και θα μεταδοθεί σε πολλά τηλεοπτικά δίκτυα: «Είναι λιτοδίαιτος, μένει σε λαϊκές συνοικίες, ενώ θα μπορούσε ως αρχηγός κόμματος και υποψήφιος πρωθυπουργός να έμενε στα βόρεια προάστια».


Κράμερ εναντίον Κράμερ

Μέσα στην αναμπουμπούλα της εκλογικής αναμέτρησης παραλίγο να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο αποκαλούμενος και «αρχηγός» της Χρυσής Αυγής φροντίζει πρωτίστως την οικογένειά του. Πώς διαφορετικά μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι είναι υποψήφιος και στη Β’ Αθήνας, όπου υποψήφια είναι και η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια; Ενα ανδρόγυνο στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Θέλει και ερώτημα; Αν τελικά κινδυνεύσει να μην εκλεγεί η σύζυγος του «αρχηγού», τότε ο κ. Μιχαλολιάκος θα κρατήσει την υποψηφιότητα στην Α’ Αθήνας και θα της παραχωρήσει τη θέση στη Β’! Αυτή η οικογενειακή συμμαχία, όπως με πληροφορούν, δεν πολυάρεσε στους άλλους χρυσαυγίτες υποψηφίους στη Β’ Αθήνας, δηλαδή στους Ηλ. Παναγιώταρο και Γ. Γερμενή. Ποιοι θα μείνουν έξω και ποιοι μέσα; Μάχη χαρακωμάτων όμως γίνεται και στην Αιτωλοακαρνανία όπου ο γνωστός και ως «Καραϊσκάκης» Κ. Μπαρμπαρούσης έχει να αντιμετωπίσει τον Χρ. Ρήγα που έχει εκλεγεί και αντιπεριφερειάρχης.

HeliosPlus