H κρίση τελικά δεν μας αλλάζει ως ανθρώπους! Η διαφθορά διογκώνεται και κάθε εβδομάδα σχεδόν το ΣΔΟΕ αποκαλύπτει καινούργιες φουρνιές επαίσχυντων φοροφυγάδων !

Έτσι πολιτικοί , δήμαρχοι, καθηγητές πανεπιστημίου με ευρωπαικά προγράμματα , γιατροί, δικηγόροι, και επιχειρηματίες απέκρυψαν πρόσφατα εισοδήματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ!

Και το ερώτημα είναι το εξής : Υπάρχει λύση σε αυτό το διαβρωτικό φαινόμενο της φοροδιαφυγής , που πλήττει τελικά τους πιο φτωχούς , γιατί το καταρρέον ελληνικό κράτος ότι δεν μπορεί να εισπράξει από τους κυνικούς φοροφυγάδες, το υφαρπάζει από τις τσέπες των μισθωτών και των συνταξιούχων;

Έτσι, υπάρχει καταρχήν η νομική λύση «του φόβου». Δηλαδή, οι φοροφυγάδες , εφόσον καταδικάζονται πρωτοδίκως για υψηλή φοροδιαφυγή, να πηγαίνουν κατευθείαν στη φυλακή ,χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, ώστε οι μελλοντικοί απατεώνες να το σκέφτονται σοβαρά πριν «βάλλουν το χέρι τους στο μέλι».

Όμως ας μη αυταπατώμεθα απλοϊκά με τις νομικές λύσεις! Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με μια αποκρουστική κουλτούρα. Δηλαδή όλοι οι παραπάνω φοροφυγάδες ουσιαστικά δεν νοιώθουν ότι είναι πολίτες αυτής της χώρας ! Ότι πρέπει να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν.

Ζουν μόνο για την υλική τους ευημερία ή την εγωιστική τους «μικροαπόλαυση» !

Επομένως χρειαζόμαστε- ως έθνος- αυτό που είχε υποστηρίξει παλιότερα ο γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας . Δηλαδή ένα καινούργιο συνταγματικό πατριωτισμό (Verfassungspatriotismus), με βάση τον οποίο θα ζούμε κάθε μέρα σύμφωνα με τα δικαιώματα , αλλά και τις υποχρεώσεις που μας επιβάλλει το Σύνταγμα.

Και άρα πληρώνοντας και τους φόρους μας !

Σε τελευταία ανάλυση , όπως έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι ένα «δημοψήφισμα ηθικής» για τους πολίτες ( γιατί ο καθένας αναλαμβάνει τις ηθικές του ευθύνες απέναντι στο έθνος) !

Άλλωστε, ο πρώην ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι είχε στείλει κυβερνητικούς αξιωματούχους ακόμη και στα δημοτικά σχολεία για να «διδάξει» στα παιδιά , ότι η φοροδιαφυγή είναι κατεξοχήν ένα κοινωνικό ζήτημα (Italy raising the social stigma on tax Evaders, Nytimes 25/12/2011).

Το συμπέρασμα; Αν δεν «κτυπηθεί» αυτή η ανήθικη κουλτούρα της φοροδιαφυγής , ας μη περιμένουμε αφελώς αλλαγές στη φρικτή μας πραγματικότητα από μεσσίες ή λυτρωτές ή κόμματα (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ) που υπόσχονται – μεταφυσικά σχεδόν- τα πάντα!

* Ο Γρηγόρης Κελφέλης είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ