Το έχει πει ωραία ο Μολιέρος, Contre la médisance il n’est point de rempart, δεν υπάρχει οχυρό όταν κάποιος κακολογεί. Η διασπορά της πληροφορίας (του κουτσομπολιού δηλαδή) είναι ανεξέλεγκτη, με την ανίκητη μέθοδο «από στόμα σε στόμα».

Το σενάριο που θέλει οικονομικούς παράγοντες να πληρώνουν βουλευτές προκειμένου να ψηφίσουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να μην γίνουν εκλογές διακινήθηκε αρχικά από τον Σύριζα, από τον Πάνο Σκουρλέτη.

Να θυμίσουμε σε δυο γραμμές. Ο εκπρόσωπος του Σύριζα υποστήριξε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι στο γάμο Μαρτίνου-Κόκκαλη ορισμένοι άνοιξαν κουμπαρά, για την εξαγορά βουλευτών. Όταν ερωτήθηκε αρμοδίως, από εισαγγελέα, οπισθοχώρησε και είπε ότι το είχε διαβάσει στη Μαύρη Βίβλο του Αυριανισμού. Ο επιδέξιος εκδότης Κουρής είπε ότι κάποιος, κάπου το άκουσε και ότι θα προστατεύσει τις πηγές του. Το θέμα μπήκε στο αρχείο.

Το ίδιο σενάριο διακινείται τώρα από τον Πάνο Καμμένο και την βουλευτίνα του Σταυρούλα Ξουλίδου. Αυτή τη φορά με ονόματα και ποσά. Τρία εκατομμύρια ευρώ το κεφάλι, δηλαδή πάνω από 90 εκατομμύρια για να είναι σίγουρος ο επενδυτής. Εν ολίγοις πρέπει να πιστέψουμε πως υπάρχει κάποιο φυσικό πρόσωπο ή όμιλος συμφερόντων ή Στοά ή ξένη δύναμη που προτίθεται να πληρώσει αδρά την εκλογή προέδρου, η οποία δεν εξασφαλίζει τελικά τίποτε.

Ακόμη κι αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Μάρτιο, η κυβέρνηση μπορεί να πέσει για άλλους λόγους. Θα μπορούσε να είναι η αδυναμία εφαρμογής των συμφωνηθέντων με την τρόικα. Θα μπορούσε να είναι η έλλειψη ρευστού στα κρατικά ταμεία με κίνδυνο βίαιες εξεγέρσεις, όπως έγραφαν αναλυτές προ πενταετίας. Θα μπορούσε να είναι μια ξαφνική επιδημία με νεκρούς μέσα στο κοινοβούλιο. Στην πολιτική το μόνο σταθερό είναι ο αστάθμητος παράγοντας.

Ο Πάνος Καμμένος και η Σταυρούλα Ξουλίδου αναφέρονται σε μηνύματα μέσω facebook και σε ιμέιλ όπου κάποιος κύριος με ονοματεπώνυμο προτείνει το προαναφερθέν χρηματικό ποσό ως μίζα. Λέει λοιπόν ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι ο εν λόγω κύριος είναι συνεργάτης υπουργού και υφυπουργού της κυβέρνησης Σαμαρά. Το γεγονός ότι το όνομά του δεν εμφανίζεται στη Διαύγεια, δηλαδή δεν καταγράφεται επίσημη συνεργασία αποδίδεται, πιθανώς, σε δάκτυλο κάποιο σκοτεινού προσώπου ή σε όμιλο συμφερόντων ή Στοά ή ξένη δύναμη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πάνος Καμμένος αναφέρεται σε απόπειρα δωροδοκίας βουλευτή του. Εχει κληθεί μάλιστα από τη δικαιοσύνη να δώσει εξηγήσεις, πριν από ένα μήνα. Ιδού τι επισήμανε ο εισαγγελέας: «Δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα αποδεικτικά μέσα για την δικαστική έρευνα» .

Υπάρχει κάτι που προσπερνούν επιπόλαια τόσο ο Σκουρλέτης όσο ο Καμμένος. Η κουλτούρα της διασποράς ψευδών ειδήσεων δεν θα τους αφήσει αλώβητους. Ηδη ο Σύριζα έχει να αντιμετωπίσει κάτι ανάλογο, αυτή τη φορά ως θύμα διαδόσεων. Κυκλοφορεί ένα κείμενο όπου περιγράφει τις αντιδράσεις ξένων επενδυτών στην περίπτωση που κυβερνήσει ο Τσίπρας. Στη μακροσκελή δήθεν εμπιστευτική ανάλυση η κεντρική ιδέα είναι ότι ο σύριζα είναι χειρότερος από τους κομμουνιστές και σε περίπτωση νίκης στις εκλογές, όλοι θα πάρουν τα κεφάλαιά τους και θα φύγουν. Κι άλλες πολλές ανυπόστατες μπαρούφες.

Καθόλου δεν άρεσε στον Σκουρλέτη η διακίνηση κάτι ψεύτικου ως αληθινού. Λέει ότι το ιμέιλ είναι κατασκευασμένο. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Contre la médisance il n’est point de rempart.