Απίστευτο. Ο Γκίκας Χαρδούβελης φαίνεται ότι αρχίζει και ξεθαρρεύει στο υπουργείο Οικονομικών και με τη φόρα που πήρε διορθώνοντας, όπως είπε, τον ΕΝΦΙΑ, επιχείρησε να φορολογήσει και τον… Γιούνκερ. Ολα άρχισαν όταν ο Δ. Αβραμόπουλος θέλοντας να δείξει πόσο «κολλητός» είναι με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κομισιόν έφερε μαζί του (στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός προς τιμήν του) κάποιες φωτογραφίες από… πολαρόιτ που τον έδειχναν να βραβεύει τον κ. Γιούνκερ την εποχή που ήταν δήμαρχος Αθηναίων. Αλλά δεν έμεινε εκεί. Υπενθύμισε στον κ. Γιούνκερ ότι συν τοις άλλοις είναι και επίτιμος δημότης Αθηναίων. Τι ήθελε να το πει; Το άκουσε ο Γκίκας Χαρδούβελης και είπε συνωμοτικά στον Πρωθυπουργό: «Θα τον ψάξω τον Γιούνκερ και αν βρω έστω και ένα περιουσιακό του στοιχείο στην Ελλάδα, θα τον φορολογήσω. Δεν θα μου γλιτώσει».

Πιο πολύ και από τον Ψυχρό Πόλεμο
Ισως να μην το έχετε παρατηρήσει, αλλά όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας με τις τόσες εστίες έντασης θυμίζουν όλο και πιο πολύ τις σκληρές εποχές του Ψυχρού Πολέμου. Τότε που ήθελε μόνον ένα σπίρτο για να ανάψει ολοκληρωτική μάχη ανάμεσα στη Δύση και τη Σοβιετική Ενωση. Αυτά συνέβαιναν τότε. Σήμερα όμως τι γίνεται; Συμβαίνουν χειρότερα. Κυρίως με τα όσα τραγικά γίνονται στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Η εκτίμηση του Ευ. Βενιζέλου ότι σήμερα υπάρχουν σε αυτές τις δύο περιοχές του πλανήτη μας περισσότερα ανοιχτά μέτωπα από όσα υπήρξαν στον Ψυχρό Πόλεμο έρχεται να ενισχυθεί με το γεγονός ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα εξελίσσεται επικίνδυνα για τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή. Υπάρχει ορατός κίνδυνος για επέκταση της έντασης. Να σκεφτείτε ότι εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Αρχής περιοδεύουν αυτή την τόσο σκληρή περίοδο στη Λατινική Αμερική.

Και όμως υπάρχουν για εμάς ευκαιρίες
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς πιστεύει, όπως με πληροφορούν, ότι σε αυτόν τον κόσμο που αλλάζει με γοργούς ρυθμούς μπορεί να υπάρξουν ευκαιρίες για τη χώρα μας τις οποίες μπορεί κάλλιστα να αξιοποιήσει. Αν, για παράδειγμα, εκμεταλλευτεί τη μεταναστευτική εμπειρία που έχει αποκτήσει, μπορεί να έχει όφελος συμβάλλοντας παράλληλα στη σταθερότητα. Κάτι που έγινε σαφές και στον κ. Γιούνκερ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας είναι ότι σε περίπτωση ενασχόλησης της χώρας μας στο θέμα της μετανάστευσης τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα για την Ευρώπη. Βασίζεται η κυβέρνηση άλλωστε στη θέληση του νεοεκλεγέντος προέδρου της Κομισιόν να κάνει ανοίγματα σε πιο αναπτυξιακές πολιτικές.
nnn
Τώρα όσον αφορά το (επίσης επικίνδυνο) μέτωπο των ρωσο-ουκρανικών διαφορών και τις επιπτώσεις που ήδη έχει το ρωσικό εμπάργκο στα δυτικά (άρα και ελληνικά) προϊόντα, η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι το μέτρο αυτό θα είναι προσωρινό, ότι μπορεί να διευθετηθεί και πως δεν μπορεί να υπάρξει εξισορρόπηση στον κόσμο χωρίς τη Ρωσία. Δηλαδή, με δυο λόγια, χωρίς τη Ρωσία χωριό δεν γίνεται…

Στουρνάρας στη Σύρο
Οχι θα κάτσει να σκάσει ο άνθρωπος. Με τις φράσεις ότι «δεν με ενδιαφέρει τι λένε για μένα» ή «εάν μου επιρρίπτουν ή όχι ευθύνες για τον ΕΝΦΙΑ» ο Γιάννης Στουρνάρας επέστρεψε από τη Φρανκφούρτη και πήγε κατευθείαν στη Σύρο για μία ολόκληρη εβδομάδα διακοπών: «Να ξέρετε ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι για να παίρνει δύσκολες αποφάσεις. Ο,τι έγινε έγινε με τον ΕΝΦΙΑ. Αν θέλουν τώρα να ξανανοίξουν το θέμα δικό τους πρόβλημα» είπε. Και κάτι ακόμη. Αυτή φορά οι διακοπές του στη Σύρο θα συνδυαστούν και με ανταλλαγή απόψεων επί ευρωπαϊκής οικονομίας, ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τερματισμού της κρίσης κ.τ.λ. με την… Κλοντίν. Πρόκειται για την Κλοντίν Ριπέρ, ιδιαιτέρα γραμματέα του Φρανσουά Ολάντ που παραθερίζει, όπως κάθε χρόνο, στη Σύρο.
nnn
Ηταν ο Αντώνης Καμάρας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ι. Μπουτάρη. Μαζί έδωσαν τις μάχες, μαζί δημιουργούσαν τα αναπτυξιακά προγράμματα, μαζί σε όλα. Και όμως ήρθε η ώρα του αποχαιρετισμού. Ο κ. Καμάρας πήρε μεταγραφή για την Αθήνα ως πολιτικός σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Οταν τον ρώτησα πώς δέχτηκε ο δήμαρχος την κάθοδό του στην Αθήνα και μάλιστα στο πιο δύσκολο υπουργείο, μου είπε ότι με τις δημοτικές εκλογές έγινε ανανέωση του δημοτικού συμβουλίου και ότι υπάρχουν και άλλοι άξιοι συνεργάτες.
nnn
Και μια και ο λόγος πάλι για τον Γκίκα Χαρδούβελη, σας πληροφορώ ότι δεν τον έφταναν όλα τα άλλα, έχει να αντιμετωπίσει και την γκρίνια των «γαλάζιων» βουλευτών. Γκρίνια όμως διαφορετική από την γκρίνια που είχαν με τον προκάτοχό του Γιάννη Στουρνάρα. Τις προάλλες τον πλησίασαν στη Βουλή και του παραπονέθηκαν ότι δεν είναι τόσο σκληρός όσο θα έπρεπε με τον… ΣΥΡΙΖΑ. Του συνέστησαν μάλιστα να περιορίσει τις φράσεις που λέει στους συριζαίους του τύπου «συμφωνώ μαζί σας» ή και «εγώ έχω αρθρογραφήσει για τα θέματα που θίγετε». Και τι νομίζετε ότι απάντησε στους «γαλάζιους» ο υπουργός Οικονομικών: «Δεν με ξέρετε καλά, ούτε εσείς ούτε οι του ΣΥΡΙΖΑ, σε λίγο θα με μάθουν». Λέτε;
Οι «πινελιές» του προέδρου


Λύθηκε το μυστήριο γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας καθυστερεί ως και 45 λεπτά στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων (όπου υπάρχει και τηλεοπτική κάλυψη) ή ακόμα στις ομιλίες του στη Βουλή. Τι κάνει άραγε τόση ώρα; Μου εξήγησαν οι συνεργάτες του ότι «ρίχνει μια τελευταία πινελιά στην ομιλία του» (έτσι ακριβώς μου το μετέφεραν), Καλά, θα πείτε, δεν γράφει μόνος του τις ομιλίες του; Οχι βεβαίως αλλά έχει ένα επιτελείο λογογράφων που το αποτελούν ο περίπου συνομήλικός του μηχανολόγος ηλεκτρολόγος Αγγελος Τσέκερης, ο νεολαίος Θ. Κόλιας και ο Αθ. Καρτερός. Ολοι αυτοί μπορούν να γράφουν ό,τι θέλουν αλλά για να εκφωνήσει ομιλία ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να βάλει ο ίδιος την… τελευταία πινελιά.
nnn
Ξέρετε σε τι ασκήσεις επιδίδονται αυγουστιάτικα η κυβέρνηση και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Σε ασκήσεις επί χάρτου πολιτικής… κατασκοπείας. Η μεν κυβέρνηση προσπαθεί να μάθει τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ μόλις ανοίξει η Ολομέλεια της Βουλής, αν δηλαδή προτίθεται να προχωρήσει σε πρόταση μομφής ώστε από τώρα να πάρει τα μέτρα της (και να καταθέσει όσα νομοσχέδια μπορεί στα θερινά τμήματα), ο δε ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μάθει αν η κυβέρνηση αιφνιδιάσει με εκλογές.
Επαναστατική γυμναστική


Σας ενημερώνω λοιπόν ότι στις λεγόμενες κλειστές και ενίοτε ατέρμονες συσκέψεις πολιτικής ετοιμότητας που πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταθέσει τον Οκτώβριο πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Και τούτο επειδή οι πολιτικοί αναλυτές του εκτιμούν ότι δεν χρειάζεται τέτοια κίνηση, αφού είναι πιθανόν, κατά την άποψή τους, να αναγκασθεί η κυβέρνηση να πάει σε πρόωρες εκλογές. Για καλό και για κακό όμως εξετάζουν και το σενάριο να μη γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο (αν και οι περισσότεροι είναι βέβαιοι προς τούτο), αλλά αρχές του 2015 με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ως τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τους βουλευτές του σε κατάσταση επαναστατικής γυμναστικής και ετοιμάζεται να καταθέσει προτάσεις για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, φέρ’ ειπείν, για την πορεία των ασφαλιστικών ταμείων.
«Θα μείνετε ευχαριστημένοι»
Σας περιγράφω με ποιον τρόπο ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς επιχείρησε να πείσει τον κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για το χαρτοφυλάκιο που επιθυμεί η χώρα μας στην Κομισιόν. Του είπε λοιπόν ευθέως ότι θέλουμε ένα χαρτοφυλάκιο που να έχει άμεση σχέση με τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
nnn
Επειδή όμως είμαστε σε πρόγραμμα επιτήρησης και βοήθειας από τους εταίρους, δεν μπορούμε να πάρουμε το Οικονομικών. Αμέσως μετά μας ενδιαφέρει η Μετανάστευση, τρίτο σε προτεραιότητα το θέμα της Απασχόλησης, τέταρτο αυτό των Μεταφορών. Ιδιωτικώς ο κ. Γιούνκερ απάντησε «τα σημειώνω». Δημοσίως είπε ότι θα μείνουμε… ευχαριστημένοι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ