Αυτό που συμβαίνει την περίοδο αυτή στη διεθνή σκηνή δεν έχει ξανασυμβεί. Τη στιγμή που στη Μέση Ανατολή καταργούνται σύνορα, αναβιώνουν χαλιφάτα, ενδυναμώνοντας την απειλή νέων τρομοκρατικών ενεργειών, και στην Παλαιστίνη δεκάδες νεκροί σφραγίζουν μία ακόμη απίστευτη ανθρώπινη τραγωδία, οι ισχυροί του κόσμου τούτου παρακολουθούν αμήχανοι τα τεκταινόμενα, ανίκανοι να αντιδράσουν. Οι δραματικές αυτές εξελίξεις δεν σηματοδοτούν μόνο την πλήρη αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής, αλλά αναδεικνύουν ταυτόχρονα και την πλήρη αδυναμία της Ενωμένης Ευρώπης, παρά τις μεγαλοστομίες που ακούγονται, να δράσει αποτελεσματικά, ενώ οι δύο ισχυρότερες χώρες της Δύσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία, έχουν οδηγηθεί σε μια πρωτόγνωρη ένταση των διμερών σχέσεών τους, με αφορμή το σκάνδαλο της στρατολόγησης από τους Αμερικανούς πρακτόρων μέσα από γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.
Ετσι, μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις από τη διαβόητη NSA, ήλθε τώρα αυτή η νέα καταγγελία για να ξεχειλίσει το ποτήρι και να αναγκάσει το Βερολίνο να ζητήσει την απομάκρυνση του σταθμάρχη της CIA από τη γερμανική πρωτεύουσα, θέτοντας το καίριο ερώτημα για το επίπεδο συνεργασίας, σε μια περίοδο έντονης διεθνούς αναταραχής, μεταξύ των κυριοτέρων συμμάχων του ΝΑΤΟ. Διότι αν αυτά συμβαίνουν μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Γερμανίας, εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι μπορεί να συμβαίνει με τις άλλες χώρες. Μια απλή άλλωστε υπόμνηση των αποκαλύψεων του περιβόητου Εντουαρντ Σνόουντεν αρκεί για να υπογραμμίσει το θολό αυτό σκηνικό. Εν τω μεταξύ οι απίστευτοι χειρισμοί των Αμερικανών έχουν οδηγήσει πέρα από τη δημιουργία των χαλιφάτων και την αναβίωση του προαιώνιου μίσους μεταξύ σιιτών και σουνιτών σε μια επικίνδυνη αστάθεια ολόκληρη την εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου είναι πλέον προφανές πως έχει χαθεί πλήρως ο έλεγχος των εξελίξεων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το εγγύς μέλλον.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί, για μία ακόμη φορά, η τραγωδία του Παλαιστινιακού, ενός προβλήματος που διαρκεί σχεδόν 70 χρόνια χωρίς να βρίσκει τη λύση του. Αν και ήταν θέμα χρόνου η επανάληψη της βίας, μετά την πολλοστή αποτυχία της αμερικανικής διαμεσολάβησης. Και τούτο διότι οι Αμερικανοί πιεζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια από το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι της Ουάσιγκτον και τον φόβο των εκλογικών επιπτώσεων αρνούνται να ασκήσουν ουσιαστική πίεση στο Ισραήλ, το οποίο είναι και ο ισχυρός παίκτης στη διαμάχη αυτή, ώστε να συναινέσει επιτέλους στον αναγκαίο συμβιβασμό, με αποτέλεσμα να εκτρέφεται έτσι το άσβεστο μίσος της ισλαμικής Χαμάς και να υπονομεύονται οι μετριοπαθείς παλαιστινιακές δυνάμεις. Αν δεν αποχωρήσουν οι Ισραηλινοί από τους παράνομους (και κατά παραβίαση της γνωστής συμφωνίας του Οσλο) οικισμούς που έχουν οικοδομήσει στα παλαιστινιακά εδάφη, δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί το πρόβλημα. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι, χωρίς όμως να τολμούν να το αντιμετωπίσουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ