Είναι περίεργο, αν όχι παράλογο, μια χώρα που η οικονομία της στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, να αρνείται να προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις που δημιουργεί. Οι αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν για την πιλοτική εφαρμογή του ανοίγματος των καταστημάτων σε 13 κατ’ εξοχήν τουριστικές περιοχές της χώρας, είναι μια ακόμα μάχη οπισθοφυλακής από κακώς εννοούμενα μικροσυμφέροντα.

Πριν καν αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου, πριν διαπιστωθεί αν πραγματικά μπορεί να προσφέρει στην ανάπτυξη της οικονομίας, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εμπόρων και των υπαλλήλων αποφάσισαν να εναντιωθούν, με το γνωστό πλέον τροπάρι ότι αποβλέπει στην εξυπηρέτηση των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων συμφερόντων. Με την πρόθυμη ως συνήθως συμπαράσταση μιας μερίδας βουλευτών, που σπεύδουν να υιοθετήσουν, χωρίς να κρίνουν και να αξιολογήσουν, την οποιαδήποτε διαμαρτυρία μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Πρώτα από όλα το μέτρο είναι προαιρετικό και κανείς δεν πρόκειται να υποχρεώσει ένα έμπορο που δεν θέλει, να ανοίξει το κατάστημα του. Το πρόβλημα όσων αντιδρούν δεν είναι τι θα κάνουν οι ίδιοι, αλλά ο φόβος τι θα κάνουν οι ανταγωνιστές τους. Αν υπάρχει κίνηση, αν υπάρχει ενδιαφέρον, όπως τουλάχιστον έχει δείξει η εμπειρία από άλλες χώρες, οι σημερινές διαμαρτυρίες θα ξεχαστούν και όλοι θα σπεύσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς.

Άλλωστε και σήμερα που δεν ισχύει η νέα ρύθμιση, υπάρχουν καταστήματα σε τουριστικές περιοχές που παραμένουν ανοικτά και τις Κυριακές και μέχρι αργά το βράδυ τις καθημερινές. Όχι γιατί τους επιβλήθηκε αλλά γιατί κατανοούν ότι αυτό είναι το συμφέρον τους.

Δυστυχώς ή ευτυχώς σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, όταν διεκδικείς να ανταγωνιστείς άλλες χώρες και άλλες οικονομίες με αντίστοιχα πλεονεκτήματα,οφείλεις να προσαρμοστείς στα δεδομένα της αγοράς. Το βόλεμα και οι ευκολίες παλιότερων εποχών, όσο και να μη μας αρέσει, έχουν ξεπεραστεί από την αμείλικτη πραγματικότητα. Ας φροντίσουμε λοιπόν και καλύτερες υπηρεσίες να έχουμε και καλύτερα προιόντα, άν θέλουμε να ανακτήσουμε την χαμένη ανταγωνιστικότητα μας. Ας δοκιμαστεί λοιπόν και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και ο χρόνος θα δείξει άν, ποιούς και πόσο, συμφέρει…


ΤΟ ΒΗΜΑ