Το περιστατικό που θα σας περιγράψω συνέβη στην αίθουσα τράνζιτ του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης και συνεχίστηκε και στον… αέρα σε ύψος 36.000 ποδών. Η ευρωβουλευτής της Ελιάς κυρία Εύα Καϊλή φθάνει στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης προερχόμενη από το Στρασβούργο περιμένοντας τη νυχτερινή πτήση της Aegean για να τη μεταφέρει στην Αθήνα. Απόμακρη, ντυμένη casual, κάθεται σε μια γωνιά προσηλωμένη στο i-Phone της. Περνά ωστόσο πρώτη από το check in, κάτι που θεωρήθηκε φυσιολογικό αφού έχει στα χέρια της εισιτήριο πρώτης θέσης. Δεν πρόλαβε να καθήσει στη θέση της (1F) και να σου καταφθάνει (στην πρώτη θέση και αυτός) ο κεντρικός τραπεζίτης κ. Ι. Στουρνάρας, ο οποίος μόλις είχε ολοκληρώσει την πρώτη συνεδρίαση στο ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Κάθονται μαζί και αρχίζουν να μοιράζονται τις εμπειρίες τους για την… πρώτη τους φορά. Για τον μεν κ. Στουρνάρα στην ΕΚΤ, για τη δε κυρία Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο. Παρήγγειλαν μαζί φαγητό, τους πρόσφεραν και αυτά τα μικρά μπουκαλάκια με κρασί, και συνέχισαν να συνομιλούν επί ώρες, ώσπου να προσγειωθεί το Airbus 320 στο «Ελ. Βενιζέλος». Εκεί χώρισαν. Ο κ. Στουρνάρας έφυγε κατευθείαν για την Αθήνα. Η κυρία Καϊλή περίμενε υπομονετικά στους ιμάντες τις αποσκευές της. Ουδείς τη βοήθησε. Ρώτησα πάντως τον κ. Στουρνάρα: «Πώς ήταν μια Εύα εν πτήσει;». Και ιδού τι μου απάντησε: «Πολύ καλή και έξυπνη…».

Οι αριθμοί του Χρύσανθου
Ο νέος όρος που εισήλθε στις λεγόμενες κλειστές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι ο «δεξιός λόγος». Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο όρος αυτός όλο και περισσότερο ακούγεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο, με τη σημείωση ότι «λείπει από την παράταξη ο δεξιός λόγος». Για τις «δεξιές πράξεις» δεν φθάσαμε ακόμη σε επίπεδο αναλύσεως, αλλά όπως μαθαίνω έρχονται και αυτές λίαν συντόμως. Ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης για παράδειγμα βρίσκει ένα μεγάλο κενό στην παράταξη που δεν είναι άλλο από τους 1.650.000 ψηφοφόρους που έχασε συνολικά η ΝΔ. Προσοχή, οι ψηφοφόροι αυτοί δεν πήγαν ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στη Χρυσή Αυγή ούτε πουθενά αλλού, απλώς λείπουν, όπως λέει, από το εκλογικό σώμα. Αν σε αυτούς προστεθούν και άλλοι 400.000 ψηφοφόροι (παραδοσιακοί της ΝΔ) που πήγαν σε άλλα δεξιόστροφα κόμματα, όπως αυτά του κ. Β. Πολύδωρα και του κ. Π. Καμμένου, τότε η ΝΔ έχασε πολλές ψήφους, τις οποίες πρέπει να επαναφέρει. Ετσι σε πρώτη φάση μπαίνει σε ισχύ για τα κομματικά στελέχη ο λεγόμενος δεξιός λόγος. Τι σημαίνει;

Οχι στο σύμφωνο συμβίωσης
Μαθαίνω ότι παρασκηνιακά στελέχη της ΝΔ προσέγγισαν στελέχη του ΠαΣοΚ και τους είπαν να μην επιμένουν σε νομοσχέδια όπως για παράδειγμα του συμφώνου συμβίωσης ομοφυλοφίλων και να «μαζέψουν» εκείνα τα κομματικά στελέχη τους που πλησίασαν τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου και του ζήτησαν ακόμη και… γάμο ομοφυλοφίλων. Μάλιστα έμαθα ότι υπήρξε και μια συνάντηση του κ. Λαζαρίδη με ανώτατο κομματικό στέλεχος του ΠαΣοΚ και του υπενθύμισε τι έγινε στη Γαλλία με τη Λεπέν όταν καθιερώθηκε ο γάμος των ομοφυλοφίλων. Του είπε μάλιστα επί λέξει: «Εάν επιμείνετε στο σύμφωνο συμβίωσης, τότε το ποσοστό της Χρυσής Αυγής θα εκτοξευθεί στα ύψη». Και τι νομίζετε ότι του απάντησε το εν λόγω ανώτατο κομματικό στέλεχος; «Καλά-καλά, εντάξει…».

Δεξιός λόγος και στον… Στρατό
Εκείνο επίσης που μαθαίνω είναι ότι επανεξετάζεται, στο πλαίσιο του «δεξιού λόγου και των δεξιών πράξεων» που λέγαμε, και η επαναφορά του… γένους ως προϋπόθεσης για εισαγωγή στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Για την Ιστορία, σας λέω ότι πήγε να το επαναφέρει και ο κ. Τάκης Μπαλτάκος αλλά συνάντησε την οξεία αντίδραση του ΠαΣοΚ και έτσι έμεινε (προς το παρόν;) στα χαρτιά. Επίσης άρχισαν πάλι οι συζητήσεις για την υπογραφή συμφωνίας με την Κύπρο στο θέμα της ΑΟΖ.
Η στροφή του Κουβέλη
Εάν αυτή δεν είναι στροφή 180 μοιρών, τότε τι είναι; Ο κ. Φ. Κουβέλης άλλαξε γραμμή στο θέμα του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ». Προηγήθηκε θυελλώδης συνεδρίαση της ΚΟ της Δημοκρατικής Αριστεράς, όπου οι βουλευτές Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Νίκη Φούντα, Κατερίνα Μάρκου και Θ. Ψύρρας εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους όσον αφορά την αποδοχή της πρότασης για δημοψήφισμα. Αξίζει να σημειώσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να εξεύρει τους 120 βουλευτές που χρειάζεται. Επειτα από προσπάθεια, βρήκε μόνο 100! Δηλαδή τους 13 των ΑΝΕΛ και ορισμένους ανεξάρτητους, ανάμεσα στους οποίους και οι κ.κ. Π. Τατσόπουλος και Μάρκος Μπόλαρης.

Με τα φώτα νυσταγμένα

Εσείς το γνωρίζετε ότι υπάρχει ένας υφυπουργός νταλικέρης; Κανονικός νταλικέρης με δίπλωμα μάλιστα 5ης κατηγορίας το οποίο απέκτησε το 1988, όταν δούλευε φορτηγατζής και μετέφερε αλεύρι. Είναι ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχ. Παπαδόπουλος. Θα πείτε πού τον θυμήθηκα; Ε, λοιπόν σας πληροφορώ ότι ο υφυπουργός βρίσκεται σε δραματική θέση. Γιατί είναι κοζανίτης και είναι ο μόνος από την περιοχή του που στηρίζει και μάλιστα θερμά το νομοσχέδιο για τη Μικρή ΔΕΗ. Και έχει απέναντί του ένα σωρό αντιπάλους από την κυρία Ραχήλ Μακρή έως και πρώην βουλευτές , πολιτευτές και άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένα δράμα σας λέω. Και ξέρετε τι κάνει για εκτόνωση; Πήρε προχθές μία νταλίκα και έδειξε όλο του το ταλέντο στο τιμόνι, κάνοντας σλάλομ και επιδείξεις….

Συμφωνία παρά θιν’ αλός

Πάλι στη Ρόδο θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, αλλά αυτή τη φορά για να υποδεχτεί τον Πρόεδρο της Κίνας που έρχεται για λίγες ημέρες στο Νησί των Ιπποτών για ξεκούραση. Το είπε και το έκανε ο Πρόεδρος της Κίνας όταν βρισκόταν εδώ στην Αθήνα και κάλεσε τους συμπατριώτες τους να κάνουν τις διακοπές τους στην χώρα μας. Πρώτος και καλύτερος αυτός το κάνει πράξη. Ο κ. Σαμαράς όμως δεν πάει μόνος το στη Ρόδο, αλλά έχει μαζί του και το επιτελείο του καθώς και τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτη. Στόχος είναι να κλείσει, έστω και στη Ρόδο, δίπλα στη θάλασσα, η συμφωνία για τον ΟΛΠ.

Ο μισθός του προέδρου

Για να γίνει κάποια σύγκριση με τους εδώ μισθούς των πολιτικών (μερικοί από τους οποίους γκρινιάζουν για τις αποδοχές τους) σας αποκαλύπτω τους μισθούς των κυπρίων βουλευτών, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας: Ο ετήσιος μισθός ενός κύπριου βουλευτή, μετά το φόρο εισοδήματος, ανέρχεται στις 49.714 ευρώ ή στις 3.954 ευρώ το μήνα. Στο μισθό αυτό δεν περιλαμβάνεται το επίδομα οδοιπορικών που είναι περίπου 600 ευρώ το μήνα. Ο ετήσιος μισθός που λαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (περιλαμβανομένου και του 13ου μισθού, που στην Κύπρο δεν έχει καταργηθεί) ανέρχεται στα 77.182 ευρώ ή 6.007 το μήνα. Σημειώνω ότι σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο της Κύπρου 15 ανεξάρτητοι κρατικοί αξιωματούχοι αμείβονται με περισσότερα χρήματα απ΄ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Αναστασιάδης στην Αθήνα

Μετά τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρου (εφέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια και η Κύπρος είναι η μοναδική διηρημένη χώρα στην Ευρώπη) ο Πρόεδρος κ. Ν. Αναστασιάδης έρχεται στην Αθήνα με πρόσκληση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά. Θέμα; Οι εξελίξεις στο κυπριακό που εισήλθαν σε κρίσιμη φάση, το θέμα των πετρελαίων και της ΑΟΖ και η σύνταξη κοινής στρατηγικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την έλευση του κυπρίου στην Αθήνα δίνεται ένα τέλος στο επεισόδιο με την κυπρία ευρωβουλευτή του κυβερνώντος κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού κυρία Ελένη Θεοχάρους και τη ρηματική διακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

HeliosPlus