Ορισμένοι το είχαν προβλέψει ότι κάτι το προσβλητικό θα συνέβαινε για τη χώρα μας στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο. Είχαν προβλέψει ότι ο νέος υπουργός κ. Γ. Καρασμάνης δεν θα είχε προλάβει ούτε να ενημερωθεί ούτε βεβαίως να μάθει αγγλικά μέσα σε μία εβδομάδα. Ετσι ζήτησαν από τον προηγούμενο υπουργό κ. Αθ. Τσαυτάρη, που γνώριζε και αγγλικά και τα θέματα, να πάει κι αυτός στο Λουξεμβούργο με καθαρά υποστηρικτικό ρόλο. Ελα όμως που δεν βρέθηκε η κατάλληλη φόρμουλα και ο κ. Τσαυτάρης έμεινε στην Αθήνα.
nnn
Είτε από λάθος είτε από βιασύνη ο νέος υπουργός έβαλε το θέμα της ποσόστωσης του αγελαδινού γάλακτος πρώτο στην ατζέντα και έγινε το έλα να δεις. Ο αυστριακός υπουργός άρχισε να ωρύεται, να διαμαρτύρεται όρθιος, να χτυπά μανιωδώς το κουδούνι του, με αποτέλεσμα ο προεδρεύων κ. Καρασμάνης να διακόψει τη σύνοδο. Αμέσως, μου λένε, γίνεται το δεύτερο λάθος. Βγαίνει από την ατζέντα το ζήτημα του νησιωτικού σήματος που ενδιαφέρει πρωτίστως τη χώρα μας και εν συνεχεία όταν ήρθε η ώρα να συζητηθεί η ΚΑΠ, οι περισσότεροι δεν μίλησαν κι ας περίμενε ο αρμόδιος επίτροπος για κάποια κοινή θέση.


Ο Τέως και ο Βαγγέλης

Το έχει καμάρι ο νέος υπουργός Πολιτισμού κ. Κ. Τασούλας να δείχνει σε όποιον συναντά ένα ρολόι τσέπης αντίκα που κληρονόμησε από τον αείμνηστο Ευάγγελο Αβέρωφ. Το είχε μαζί του και στην εκδήλωση που έγινε στην Πνύκα προς τιμήν του προεδρικού ζεύγους του Αζερμπαϊτζάν και το έδειξε στον τ. βασιλιά Κωνσταντίνο που παρευρισκόταν στην εκδήλωση: «Ξέρεις το 1958, όταν ήμουν 18 χρόνων, ο Βαγγέλης με είχε προσκαλέσει να παραστώ στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το Κυπριακό και πήγα» είπε στον υπουργό ο Τέως: «Βαγγέλης, ποιος Βαγγέλης;» σκέφτηκε προς στιγμήν ο κ. Τασούλας έως ότου καταλάβει ότι γινόταν λόγος για τον ευπατρίδη πολιτικό Ευάγγελο Αβέρωφ. Αλλωστε ποιος αλήθεια τολμούσε από τη γενιά του κ. Τασούλα να προσφωνήσει τον Αβέρωφ… «Βαγγέλη». Πάντως ο τ. βασιλιάς αποκάλυψε εκείνο το απόγευμα και κάτι ακόμα. Οτι ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση, ήταν καθηγητής του στο μάθημα της ελληνικής φιλοσοφίας.


Τι απασχολεί τους Γερμανούς;

Τι σου είναι αυτοί οι Γερμανοί… Τους προσκαλείς στην Ελλάδα σε κοινή εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής και του γερμανικού Hanns Seidel για να αναλύσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, να παρευρίσκεται στην εκδήλωση περίπου η μισή κυβέρνηση και οι γερμανοί βουλευτές το πρώτο πράγμα που ρώτησαν ήταν: «Γιατί διώξατε τον Θεοχάρη;». Αμ το άλλο; Μετά από βαρύγδουπες αναλύσεις διαπίστωσαν ότι υπέστημεν ως χώρα «μεταρρυθμιστική κόπωση» και ότι «υπάρχουν στον ορίζοντα ορατά σημάδια χαλάρωσης». Αφήστε που μας έκαναν και αυστηρές συστάσεις ώστε να είμαστε προσηλωμένοι στις μεταρρυθμίσεις, διότι δόσεις, είπαν, δεν θα υπάρξουν. Τελικά τους καλέσαμε στο σπίτι μας, τους φιλοξενήσαμε, και μας πήραν και το βόδι, που λέει μια παροιμία. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να κάνουν λόγο και για τη… Χρυσή Αυγή και να ζητούν αναλύσεις γιατί έφερε τέτοιο ποσοστό στις εκλογές. Ακόμα και τον κ. Τσίπρα ανέφεραν, λέγοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί πολιτική σταθερότητα στη χώρα και μετά τις εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν.
nnn
Κι όμως, οι βουλευτές ανέφεραν για τον κ. Τσίπρα ότι δεν είναι… ευρω-αρνητής, ενώ άλλοι, ανάμεσά τους και κ. Ευρ. Στυλιανίδης, τους κάλεσαν εμμέσως πλην σαφώς να μην ανακατεύονται σε εσωτερικά της χώρας μας όσον αφορά τον κ. Θεοχάρη: «Μπορεί να μην είμαστε ισοδύναμα κράτη, αλλά σίγουρα είμαστε ισότιμα» τους είπαν.

HeliosPlus