Και να που η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές. Ολοι όσοι βλέπουν καθαρά αυτή την εξέλιξη μπορούν να πιστεύουν ότι η χώρα έκανε ένα πολύ μεγάλο βήμα στην προσπάθειά της να απαλλαγεί από τα δεσμά του Μνημονίου.
Οπως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτή την επιτυχία, κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι ο δανεισμός 3 δισ. ευρώ με τους όρους της αγοράς σημαίνει και το τέλος της πολιτικής λιτότητας και των προσπαθειών προσαρμογής της οικονομίας στα ευρωπαϊκά στάνταρντ.
Για να είμαστε σαφείς, η υποχρέωση της χώρας να διπλασιάσει το πρωτογενές πλεόνασμα ως το 2016 τουλάχιστον στο 3% του ΑΕΠ και να αυξήσει τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις στο 1,5% του ΑΕΠ και κυρίως να διατηρεί αυτά τα πλεονάσματα κάθε χρόνο όχι μόνο δεν επιτρέπει χαλάρωση αλλά απαιτεί ένταση των προσπαθειών.
Η πραγματική ανάσα στην οικονομία και η βελτίωση του επιπέδου ζωής μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο με την αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία και την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Οι ειδικοί εύστοχα σημειώνουν ότι η ακολουθούμενη ως τώρα πολιτική ήταν μεν αναγκαία αλλά όχι και… έξυπνη. Για να δανειστούμε τα σχόλια του γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ κ. Νίκου Βέττα, «το εύκολο ήταν να κόψεις κονδύλια και να περιορίσεις το έλλειμμα, να μειώσεις τα εισοδήματα για να περιορίσεις τις εισαγωγές. Το δύσκολο όμως από την πρώτη στιγμή ήταν (και εξακολουθεί να είναι) να εξασφαλίσεις συναίνεση, να προχωρήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα σου επιτρέψουν να γίνεις μια ανταγωνιστική, μια «κανονική» οικονομία. Δηλαδή, για να βγάλεις χρήματα να προσφέρεις αυτό που θέλει ο καταναλωτής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».
Προς αυτή την κατεύθυνση η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, η κατάργηση εκατοντάδων περιορισμών, από το ωράριο ως την έκδοση άδειας, για τη λειτουργία ενός καταστήματος ή την άσκηση ενός επαγγέλματος είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αρκεί να ολοκληρωθεί ο κύκλος και, το κυριότερο, να πάψει το Δημόσιο με τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά και τις πολιτικές δεσμεύσεις έναντι συμφερόντων (μικρών και μεγάλων) να αποτελεί εμπόδιο σε όποια προσπάθεια εκσυγχρονισμού απαιτείται.
ztsolis@tovima.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ