Για να καταλάβουμε τι εστί Νικήτας Κακλαμάνης: όταν ήταν δήμαρχος είχε παρουσιάσει ένα μεγάλο πρόγραμμα περισυλλογής τηγανέλαιου. Ναι, υποσχόταν σε κάθε νοικοκυρά της πρωτεύουσας να μαζεύει το λάδι από τα μπαρμπούνια της και να το μετατρέπει σε βιοντίζελ. Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν την πρακτική, τα χρησιμοποιημένα λάδια μπορούν να γίνουν βιοκαύσιμα. Υπάρχει μάλιστα αεροπλάνο που πετάει με χρησιμοποιημένα λάδια.
Είχε πει λοιπόν ο πρώην δήμαρχος ότι θα διαθέσει ειδικά δοχεία σε κάθε πολυκατοικία, σε κάθε ταβέρνα που επιθυμεί να πάρει μέρος στο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Αυτό είχε ανακοινωθεί. Εκεί έμεινε: στην ανακοίνωση. Πρακτικά δεν έγινε καμία ενέργεια για τον εξοπλισμό των αθηναίων ούτε ανατέθηκαν καθήκοντα σε κάποια από τις εταιρείες βιοκαυσίμων.
Αυτός είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο δήμαρχος που όλα τα έλεγε ωραία και ανθηρά για να κουκουλώσει την αλήθεια. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Που ισχυριζόταν ότι ξεχρέωσε τον Δήμο, ότι κατάφερε να αποπληρώσει τα δάνεια; Κοκορευόταν αλλά στην πραγματικότητα πήρε καινούργια δάνεια για να αποπληρώσει τα παλαιά. Αυτό δεν θα ήταν τραγικό αλλά έγινε τραγικό από το γεγονός ότι αυτά που δανείστηκε ήταν χονδρικά τετραπλάσια από αυτά που ξεχρέωσε.
Με την πάροδο του χρόνου όλα έρχονται και δένουν ως πληροφορίες. Να πιάσουμε κάτι απλό, για να δείξουμε τη μέθοδο. Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε φτιάξει μια ιστοσελίδα για το Δήμο Αθηναίων, με δαπάνη που έφτασε το 1 εκατομμύριο. Εξωφρενικό ποσό για μια ιστοσελίδα. Εντούτοις ο Νικήτας Κακλαμάνης δεν την ενέκρινε_ πιθανώς για λόγους αισθητικής. Εφτιαξε λοιπόν καινούργια ιστοσελίδα με τη βοήθεια του Κυριάκου Γριβέα, ο οποίος ανέλαβε αρκετές δουλειές του τομέα προώθηση/ επικοινωνία/ φούμαρο. Λογικό είναι: αν κάποιος θέλει να ξοδέψει πολλά λεφτά, θα βρει τον κατάλληλο άνθρωπο, εκείνον που ξέρει να ξοδεύει. Γριβέας ίσον εγγύηση στη σπατάλη.
Αν ζούσαμε σε άλλη χώρα και ακούγαμε όσα λέει ο πρώην δήμαρχος, θα είχαμε την εντύπωση ότι η Αθήνα είναι κάτι σαν τον Μέλανα Δρυμό. Τι Ελαιώνας, τι Γκάζι, τι Προμπονάς. Πρασινάδα παντού. Μια λεπτομέρεια: σε μακέτες. Τα έργα δεν υλοποιήθηκαν όμως τα φαντάστηκε ο πρώην και υποψήφιος δήμαρχος κι αφού τα φαντάστηκε έχει κάθε δικαίωμα να αναφέρεται σε αυτά σαν να πρόκειται για τα πεπραγμένα του. Η φαντασία του τα φταίει.
Μ’ αυτά και μ΄αυτά δεν απορεί κανείς που ο Νικήτας Κακλαμάνης παριστάνει τον επαναστάτη εναντίον του Μνημονίου. Είναι ικανός να θυμηθεί ότι στα νιάτα του υπήρξε αριστερός επειδή διάβαζε που και που την «Αυγή» και πήγαινε σε πάρτι Ρηγάδων. Είναι ικανός να πει ότι από την αρχή είχε εκδηλώσει τη δυσφορία του με την τρόικα. Συνεχίζει να υποτιμά τη νοημοσύνη όλων όταν αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο. Λέει ότι οι τσιρίδες του δεν είχαν βαθύτερο νόημα: «Δεν καταψήφισα, ψήφισα παρών, δεν είπα ποτέ ότι είμαι αντιμνημονιακός». Αθηναίοι, άντε βγάλτε νόημα με δαύτον.