Το έκανε και πέρυσι, το έκανε και εφέτος. Ο βιομήχανος κ. Α. Καρέλιας μοίρασε 2,5 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους του στην καπνοβιομηχανία Καρέλιας. Ούτε απολύσεις ούτε λουκέτα. Σταθερά ο καπνοβιομήχανος μοιράζει κάθε χρόνο μπόνους στους εργαζομένους. Οπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η καπνοβιομηχανία για πρώτη φορά στην ιστορία της ξεπέρασε τα 16 δισ. ευρώ τσιγάρα σε πωλήσεις εντός και εκτός της Ελλάδας και έφτασε τα 16,8 δισ. τσιγάρα. Η αύξηση σε ετήσια βάση ανέρχεται περίπου στο 8%.
nnn
Ετσι η διοίκηση της καπνοβιομηχανίας αποφάσισε να μοιράσει μέρος των κερδών της στους υπαλλήλους της. Τους έδωσε ακόμη και «επίδομα γαλοπούλας» (220 ευρώ), επίδομα παρουσίας (800 ευρώ), έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.400 ευρώ για κάθε εργαζόμενο και επιπλέον ενίσχυση 525 ευρώ για όσους εργαζομένους έχουν παιδιά. Και για κάθε παιδί εργαζομένου που πέτυχε σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ δώρο έναν υπερσύγχρονο υπολογιστή Apple και, τέλος, έκτακτη οικονομική ενίσχυση 750 ευρώ για εργαζομένους με μηνιαίες αποδοχές κάτω από 2.000 ευρώ.
Τα γενέθλια του Ράιχενμπαχ

Γενέθλια έχει στις αρχές Ιανουαρίου ο γερμανός «κομισάριος» κ. Χορστ Ράιχενμπαχ και οι εδώ δικοί μας πραγματοποίησαν ολάκερη σύσκεψη για να αποφασίσουν τι… δώρο θα του κάνουν. Ολόκληρη σύσκεψη, θα πείτε, για να αποφασιστεί τι είδους δώρο θα κάνουν σε έναν υπάλληλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι επικεφαλής της ομάδας δράσης για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος; Και όμως έγινε. Αλλά ο Γερμανός, ο οποίος έρχεται και πάλι στην Αθήνα στις 8 Ιανουαρίου για να αναλάβει δράση, τους πήρε χαμπάρι και δεν ήθελε δώρα από τους Ελληνες στους οποίους παρέχει τεχνική βοήθεια. Τους έστειλε λοιπόν από τη Γερμανία ένα mail στο οποίο τους έλεγε ότι, αντί δώρου γενεθλίων, να συγκεντρώσουν, αν βεβαίως το θελήσουν, χρήματα ώστε να δοθούν δύο υποτροφίες (για τη Γερμανία, παρακαλώ) σε δύο φτωχούς… μουσικούς. Πρακτικό μυαλό οι Γερμανοί…
Το τσιμπούσι του Επιτίμου

Ανακάλυψα το πρωί της Πέμπτης τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη σε ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ο υιός του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης και του ζήτησα κάποιες ευχές για το νέο έτος. Βρισκόταν καθ’ οδόν προς τον Ομαλό Χανίων, κοντά στα Λευκά Ορη, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, όπου οι φίλοι του, όπως μου είπε, του ετοιμάζουν «ένα πλουσιοπάροχο τσιμπούσι». Ευχές δεν θέλησε να δώσει και όταν τον ρώτησα πώς βλέπει να εξελίσσονται τα πράγματα το 2014 απάντησε με… ερώτηση: «Πώς να τα δω;». Ο δε υπουργός δεν θέλησε να επεκταθεί περισσότερο λέγοντας ότι «πρέπει να κλείσω τώρα το τηλέφωνο γιατί ο δρόμος έχει πολλές στροφές. Καλή χρονιά». Και το έκλεισε…


Σχέσεις… hasshiebe Σαμαρά – Βαρτζόπουλου

Οταν οι Γερμανοί χρησιμοποιούν τη λέξη hasshiebe εννοούν σχέσεις αγάπης και μίσους. Κάπως έτσι μαθαίνω ότι πορεύονται οι σχέσεις του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης κ. Δ. Βαρτζόπουλου με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά. Οταν, μου λένε, βρίσκονται μαζί συνεχώς του κάνει παρατηρήσεις, κυρίως για καθυστερήσεις. Οταν βρίσκονται μακριά, λέει τα καλύτερα λόγια γι’ αυτόν. Ο κ. Βαρτζόπουλος πάντως βάζει πλώρη ολοταχώς για να είναι υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ (όποτε διεξαχθούν εκλογές) για τη Β’ Θεσσαλονίκης.


Οταν ο Αδωνις (ξανα)συνάντησε τον Καρατζαφέρη

Βρέθηκαν σχεδόν δίπλα-δίπλα στον προθάλαμο του Προεδρικού Μεγάρου περιμένοντας, ανήμερα την Πρωτοχρονιά, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια για ευχές. Αναγκαστικά τέτοια εορταστική ημέρα έπρεπε ο ένας να χαιρετήσει τον άλλον. Ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης κοίταζαν ο ένας τον άλλον, χωρίς όμως να κάνει ούτε ο ένας ούτε ο άλλος το πρώτο βήμα για προσέγγιση. Ο κ. Γεωργιάδης μιλούσε με την κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, όταν ξαφνικά διέκοψε τη συζήτηση μαζί της, προχώρησε προς τον κ. Καρατζαφέρη και του έδωσε ένα φιλί: «Χρόνια πολλά, πρόεδρε, πάντα σ’ αγαπώ, να ξέρεις ότι το γραφείο μου είναι πάντοτε ανοιχτό για σένα. Πέρνα να τα πούμε…». Ο κ. Καρατζαφέρης ανταπέδωσε το… φιλί.
nnn
Ο κ. Γεωργιάδης όμως είχε εκεί, στον προθάλαμο του Προεδρικού Μεγάρου, και μια σύντομη συνομιλία με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά. Στην πραγματικότητα ο Πρωθυπουργός ήταν αυτός που τον πλησίασε και του είπε: «Αυτό το 25άρι ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία ισχύει και για τους αλλοδαπούς ή μόνο για τους Ελληνες;». Και ο κ. Γεωργιάδης τού απάντησε: «Ισχύει για όλους, κύριε πρόεδρε». Εφυγε όμως ο υπουργός Υγείας από το Προεδρικό Μέγαρο χαμογελαστός. Τι είχε συμβεί; Ελεγε με καμάρι στους άλλους υπουργούς ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τού είπε: «Προχωράς γερά, να συνεχίσεις έτσι, είσαι στον σωστό δρόμο, σε παρακολουθώ». Αυτός ήταν ο λόγος που έφυγε καμαρωτός- καμαρωτός από το Προεδρικό.
Οι απουσίες Βενιζέλου και Κουβέλη

Πολλοί ίσως να αναρωτήθηκαν γιατί απουσίαζαν οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης από τις καθιερωμένες πρωτοχρονιάτικες ευχές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι ο μεν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη (με την οικογένειά του) και ετοιμαζόταν για τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει την Τρίτη προς τους ξένους ανταποκριτές για την ελληνική προεδρία, ο δε κ. Κουβέλης δεν βγήκε καθόλου από το σπίτι του αφού είχε… ρινική καταρροή –ήταν συναχωμένος.

HeliosPlus