Ανάρρωσε πλήρως ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς μετά την περιπέτεια της υγείας του και, όπως βεβαιώνουν οι συνεργάτες του, αρχίζει και πάλι να χρησιμοποιεί τις παλιές (αποτελεσματικές, κατά τον ίδιο) συνήθειες: Τηλεφωνεί προσωπικά στους υπουργούς (περιλαμβανομένων και των υπουργών που προέρχονται από το ΠαΣοΚ), τους δίνει οδηγίες, αλλά και τους προτρέπει να μην καθυστερούν στην υλοποίηση του προγράμματος: «Τώρα, τσίτα τα γκάζια» είναι η προσφιλής έκφραση που χρησιμοποιεί προς τους υπουργούς. Αλλαξε όμως και ορισμένες συνήθειες: για παράδειγμα, είναι σχεδόν καθημερινή η συνεργασία που έχει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο, όχι μόνο τηλεφωνική αλλά και με συνάντηση μαζί του στο Μαξίμου.


Ο κ. Μαζούχ και οι… «κουκουλοφόροι»

«Τσίτα τα γκάζια» για απολύσεις ή μετακινήσεις στο Δημόσιο ζήτησαν όμως και οι τροϊκανοί. Στη σύσκεψη της Παρασκευής μάλιστα ο τροϊκανός, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μαζούχ (φωτογραφία), ο οποίος, να σημειώσω, στις διαπραγματεύσεις εμφανίζεται ως ο πλέον σκληρός, είπε στους υπουργούς που συνάντησε ότι πρέπει η Δημοτική Αστυνομία να μετακινηθεί (ενσωματωθεί) προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ορισμένοι από τους συνομιλητές του, υπουργοί, είχαν μία και μόνη απορία (την οποία την έλεγαν μεταξύ τους): «Πώς ξαφνικά η τρόικα ανακάλυψε τη Δημοτική Αστυνομία; Κάποιος τούς το είπε». Αλλά, όπως έμαθα, οι υπουργοί δεν ασχολήθηκαν (προς το παρόν) με πιθανούς… «κουκουλοφόρους», απλώς ζήτησαν λεπτομέρειες. Και ιδού ποια ήταν τα επιχειρήματα των τροϊκανών…
nnn
Πρώτα απ’ όλα τούς είπαν ότι η ασφάλεια της χώρας και των πολιτών ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (και όχι των δήμων). Δεύτερον, ότι οι της Δημοτικής Αστυνομίας θα μπορέσουν να προσφέρουν καλύτερα με την ενσωμάτωσή τους στο υπουργείο και, τρίτον, ότι το… θέλουν και οι ίδιοι της Δημοτικής Αστυνομίας. Τώρα, πώς κατάλαβαν ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί θέλουν να διαλυθούν και να ενσωματωθούν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, είναι άλλο ένα ζήτημα. Εκείνο όμως που είναι γεγονός είναι ότι λίγο αργότερα εκπρόσωποι των δημοτικών αστυνομικών περικύκλωσαν το γραφείο του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Λ. Γρηγοράκου και του ζητούσαν επιμόνως εξηγήσεις.


Θητεία τώρα στα σύνορα

Με στόχο την πλήρη στελέχωση των παραμεθόριων μονάδων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος επεξεργάζεται μαζί με τα επιτελεία σχέδιο για υποχρεωτική εξάμηνη θητεία όλων των κληρωτών στα σύνορα. Εξι μήνες δηλαδή από την εννιάμηνη θητεία τους θα τους περνούν στα σύνορα, χωρίς εξαιρέσεις. Ο υπουργός αποκλείει την πιθανότητα μείωσης της στρατιωτικής θητείας στους έξι μήνες και παράλληλα ενεργοποιεί όλα όσα προβλέπονται από τους νόμους για την πάταξη της ανυποταξίας και της φυγοστρατίας. Απλώς, να σημειώσω ότι παρόμοια διαταγή για εξάμηνη υποχρεωτική θητεία στα σύνορα είχε εκδώσει και ο κ. Γερ. Αρσένης, πλην όμως δεν είχε εφαρμοστεί (τότε) πλήρως.


Και η Ολγα στο Εμπραέρ

Στην Πολωνία μεταβαίνει την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας για επίσημη επίσκεψη, υπογραφή διμερών συμφωνιών, αλλά και για ένα επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνεται στη Βαρσοβία. Οι επιχειρηματίες θα ταξιδεύσουν στην Πολωνία με αεροσκάφη της γραμμής (πληρώνοντας το εισιτήριό τους), αλλά ο πρόεδρος θα κάνει χρήση του κυβερνητικού αεροσκάφους Εμπραέρ. Μαζί του στο Εμπραέρ θα είναι και η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη (υπουργός Τουρισμού), ο κ. Κ. Χατζηδάκης (υπουργός Ανάπτυξης), ο κ. Κούρκουλας (υφυπουργός Εξωτερικών) και μία… κάμερα. Αφού δεν υπάρχει ΕΡΤ, η κυβέρνηση ενοικιάζει κάμερες κατά περίσταση. Στην επιστροφή ο πρόεδρος θα μεταβεί στο Αουσβιτς, όπου όπως μαθαίνω θα κάνει δήλωση για τους κινδύνους από τους νεοναζί και τους νεοφασίστες.


Ηλιάκος εναντίον Ρομά

Τους Ρομά έχει βάλει και πάλι στόχο ο (πολύς) κ. Ηλ. Κασιδιάρης (επονομαζόμενος και… Ηλιάκος) και δηλώνει ότι θα συμμετάσχει την Κυριακή στη Λακωνία σε πορεία κατοίκων εναντίον της εγκληματικότητας των Ρομά (δεν τους λέει έτσι ακριβώς, αλλά δεν έχει σημασία). Εμφανίστηκε σε web TV εκπομπή της Χρυσής Αυγής, μαζί με τον (αποκαλούμενο και θεωρητικό) κ. Χρ. Παππά (φορώντας και οι δύο, παρά την ηλικία του δεύτερου, μαύρα μπλουζάκια) και εκτόξευαν μύδρους εναντίον του εχθρού του έθνους που είναι οι Ρομά. Ο κ. Παππάς, για να γίνει προφανώς πιο πειστικός, αποκάλυψε ότι μπήκαν στην αυλή του και έκλεψαν το ποδήλατο του γιου του για να το πουλήσουν για παλιοσίδερα.


Ενας χειρουργός στο ΙΣΤΑΜΕ

Μπορεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μην υπάρχει για πρώτη φορά γιατρός, αλλά το ΙΣΤΑΜΕ απέκτησε έναν, και μάλιστα έγινε πρόεδρος με απόφαση του κ. Ευ. Βενιζέλου. Πρόκειται για τον χειρουργό (και προσωπικό γιατρό του προέδρου του ΠαΣοΚ) κ. Χρ. Δερβένη, που ως τώρα ήταν αντιπρόεδρος υπεύθυνος για τον διάλογο για την Κεντροαριστερά (μαζί με τον κ. Ι. Μανιάτη). Εγώ τι να του ευχηθώ; «Καλό κουράγιο, γιατρέ».

HeliosPlus