από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Απριλίου 2018
 
 

Η ατλαντική Ελλάδα στην ημιθανή Ευρώπη

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι πιέσεις που υπέστη τις δύο τελευταίες ημέρες η Ανγκελα Μέρκελ τόσο από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα όσο και από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ όχι μόνον για την ελληνική υπόθεση αλλά και για το σύνολο του ευρωπαϊκού προβλήματος ήταν ισχυρές. Πλην όμως δεν στάθηκαν ικανές για να την πείσουν να μεταβάλλει στο ελάχιστο την πολιτική της: αυτό, φυσικά, δεν αποτελεί έκπληξη. Το αντίθετο θα αποτελούσε.

Αν φύγουμε για μια στιγμή από το δικό μας πρόβλημα, που δυστυχώς μοιάζει άλυτο, και επιχειρήσουμε να δούμε τη «μεγάλη εικόνα», κι αν φυσικά θέλουμε να δούμε την πραγματικότητα, θα διαπιστώσουμε αμέσως ότι η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει πλέον υποστεί ένα τεραστίων διαστάσεων πλήγμα που η πιθανότητα ανάταξής του μοιάζει περίπου αδύνατη. Ποιο είναι αυτό; Είναι το πλήγμα εμπιστοσύνης.

Σήμερα, στα μισά του 2012, ουδείς εμπιστεύεται τον άλλο στην Ευρώπη: οι κυβερνήσεις είναι απόλυτα καχύποπτες έναντι αλλήλων, ενώ, κάποιοι λαοί αμφισβητούν πλέον άλλοι λιγότερο και άλλοι ριζικά τη δομή του κοινού οικοδομήματος, ειδικά αυτού της ευρωζώνης.

Το κενό εμπιστοσύνης είναι καθοριστικής σημασίας και όσοι το υποτιμούν, λανθάνουν. Γιατί η εμπιστοσύνη ήταν το κύριο συνεκτικό υλικό αυτής της προσπάθειας: οι δομές που υπάρχουν δεν είναι αρκετές για να την υποκαταστήσουν την ώρα που αυτή καταρρέει.  Ευρώπη χωρίς εμπιστοσύνη, δεν είναι αυτό που ήταν και αυτό που σχεδιαζόταν να γίνει και, ουσιαστικά, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Σήμερα, η Ευρώπη έχει μπλοκάρει πλήρως. Η εξέλιξη στην ελληνική κρίση, αλλά, κυρίως, το που θα πάει η υπόθεση της Ισπανίας και της Ιταλίας, όχι μόνον δεν αναμένεται να αποτελέσουν εφαλτήρια υπέρβασης αυτής της κρίσης εμπιστοσύνης, αλλά, αντιθέτως, θα βαθύνουν το ρήγμα πολύ περισσότερο και μάλιστα σύντομα.

Η πραγματικότητα, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, είναι ότι οι εθνικές πολιτικές ατζέντες έχουν επανακτήσει μέγα μέρος του χώρου που κάποτε κάλυπτε η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Όπως πρώτος και πολύ έγκαιρα είχε πει ο Χέλμουτ Κολ ασκώντας δριμεία κριτική στην Ανγκελα Μέρκελ, η Ευρώπη επανεθνικοποιείται και αυτό συμβαίνει πια με μεγάλη ταχύτητα και χωρίς αντιστάσεις.

Δυστυχώς, παρά την περί του αντιθέτου γενική πεποίθηση, η Ελλάδα και η Γερμανία πρωταγωνίστησαν σε αυτή την κατεύθυνση: Βερολίνο και Αθήνα «συνεργάστηκαν» δύο χρόνια τώρα πολύ αποτελεσματικά στην πορεία διάλυσης του κοινού οικοδομήματος. Με το άθλιο κράτος που οικοδόμησε, η Ελλάδα έδωσε την αφορμή, το «τέλειο άλλοθι» πάνω στο οποίο η Γερμανία οικοδόμησε τα δύο τελευταία χρόνια την προσπάθεια γερμανοποίησης όλης της ευρωζώνης. Οποιος δεν θέλει να κοροιδεύει τον εαυτό του, γνωρίζει πολύ καλά ότι η ημιθανής Ευρώπη, δεν συνιστά πλέον επαρκή απάντηση γι' αυτόν τον τόπο.

Όμως, όλα αυτά, σύντομα τελειώνουν. Μία ευρύτερη κρίση είναι μπροστά μας και σύντομα αναμένεται να ξεσπάσει. Μπορούμε φυσικά, πάντα, να κάνουμε ότι δεν τη βλέπουμε. Θα ήταν όμως πολύ καλύτερο για τη χώρα αν δεν επέλεγε αυτή την οδό και, αν αντίθετα, παράλληλα με όλες τις άλλες προσπάθειές της, έχτιζε από αύριο το πρωί συστηματικά τόσο τις εσωτερικές άμυνές της, όσο – κυρίως – τις διεθνείς συμμαχίες της.

Ουδείς πρέπει να λησμονεί ότι η Ελλάδα, πολύ πριν γίνει ευρωατλαντική χώρα, υπήρξε ατλαντική. Και ως τέτοια, παρά τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα, στάθηκε στα πόδια της, ξεπέρασε τις καταστροφές και πήγε, τελικά, πιο πέρα.

Γι'  αυτό και η νέα κυβέρνηση που αναμένεται να σχηματιστεί στις επόμενες ώρες, πρέπει, χωρίς να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή της μάχη, κάθε άλλο μάλιστα, να αποφασίσει να ενισχύσει επιτέλους αποφασιστικά την ατλαντική υπόσταση και κατεύθυνση της χώρας, κάτι που, όποτε το έπραξε, η Ελλάδα, βγήκε πάντοτε πιο ενισχυμένη.

Τώρα, αν αντί γι' αυτό η χώρα αποφασίσει για ακόμα μια φορά ότι πρέπει να παραμείνει δέσμια παλαιοαριστερών, από χρόνια πεθαμένων, αντιαμερικανικών  ιδεολογημάτων, ή, πολύ περισσότερο, να τα αντικαταστήσει με άλλες, νέου τύπου επικίνδυνες και ατελέσφορες γεωπολιτικές φαντασιώσεις, θα έχει κάνει  ουσιαστικά μία επιλογή απογύμνωσης και πλήρους αποδυνάμωσης της χώρας.

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί αμέσως ότι το δόγμα «Ανήκουμε στη Δύση» όχι απλώς δεν έχει πεθάνει, αλλά, για πολλούς λόγους – ευρωπαϊκή κρίση, Συρία, Μέση Ανατολή -  είναι όσο ποτέ επίκαιρο και χρήσιμο για την επιβίωση της Ελλάδας. Και πρέπει να είναι σε θέση να το κινήσει στην πράξη, να το θέσει σε έμπρακτη εφαρμογή, το ταχύτερο δυνατόν. Αν μπορεί, ήδη από αύριο το πρωί.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (13)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Σίγουρα στη Δύση; | 20/06/2012 18:03
  Εγώ προτείνω να κάνουμε λιγάκι παραπέρα τους Αμερικάνους, βλέπουμε κάθε μέρα το "καλό"που κάνουν στον πλανήτη( βλ Αφγανιστάν, Ιράκ και χρηματιστήρια που ΣΤΟΧΕΥΑΝ στην διάλυση της ΕΕ). Μην απατάσθε, ουδόλως τους νοιάζει αν είμαστε καλά. Για να γίνει η Ελλάδα πιο ενισχυμένη χρειάζεται τρία πράγματα:1) πατριώτες πολιτικούς με κότσια να διεκδικούν και συγκεκριμένα βήματα πολιτικής κι όχι λόγια φούμαρα του σήμερα,2) εθνοκεντρική πολιτική( ακριβώς! γιατί μέχρι τώρα κάναμε ό,τι μας έλεγαν τώρα ας δούμε τι θα κάνουμε να σωθούμε εμείς και για τους άλλους οψόμεθα) και 3) Ρωσία και Κϊνα. Μέχρι το 2050-μπορεί και σε 10 χρόνια κατά τη γνώμη μου-η Κϊνα θα είναι η υπερδύναμη. Μια συνεργασία με τους Κινέζους, Ρώσους κι άλλες χώρες με ανερχόμενες οικονομίες είναι η λύση. Η Δύση πέθανε. Πάρτε το χαμπάρι .Και δεν το λέω λόγω λαϊκισμού, το λέω λόγω γεγονότων και διαπιστώσεων-ή θέλετε να αναφέρω και την παρεμβατική πολιτική της Αμερικής σε εσωτερικά άλλων χωρών;
  απηυδισμένη με τη Δύση του σήμερα
  απάντηση411
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  The 51st State of America | 20/06/2012 16:36
  Κε Μαλουχο εδω και καιρο διακρινω στα αρθρα σας μια σαφη στροφη προς τις ΗΠΑ. Μην βιαστειτε να υποθεσετε οτι κανω αρνητικη κριτικη, δεν κανω. Η ΕΕ, εξ'αρχης ηταν μια ενωση οπου στο κεντρο της βρισκοταν η Γερμανια, και σε δευτερο ρολο η Γαλλια, Ισπανια, Ιταλια, Ολλανδια, κτλ. Οι Αγγλοι ειχαν ηδη αποφασισει οτι ζουν στην μεση του Ατλαντικου μονοι τους, και οι Σκανδιναβοι στην ουτοπια του Βορρα. Ιστορικα η Ελλαδα ειχε σχεση και με τις Ευρωπαικες χωρες και με τις ΗΠΑ, ομως οντας κρατιδιο των ΗΠΑ επιβιωσαμε (κακην κακως βεβαια) ασχημες περιοδους. Ομως, θα επρεπε να γνωριζετε οτι με το να γινομαστε υποτακτικοι μιας υπερδυναμης δεν ειναι λυση. Θα μπορουσαμε να γινουμε η 51η πολιτεια των ΗΠΑ, να βγουμε απο το ευρω και να μπουμε στο δολλαριο, και πολλα αλλα διαφορα. Το θεμα ειναι ποιο ακριβως ειναι το συμφερον της χωρας να το πραξει αυτο. Οπως ακριβως ποιον ειναι το συμφερον της χωρας να παραμενει σε μια Γερμανοκρατουμενη ΕΕ. Θα επρεπε ισως να παραδειγματιστουμε απο την μικρη Κυπρο: Συμμαχει με το Ισραηλ, εχει αψογες σχεσεις με την Ρωσσια, τα παει καλα με τις ΗΠΑ και δεν εχουν πληγει ιδιαιτερα οι σχεσεις τις με τις Αραβικες χωρες οι οποιοες σημειωτεον βρισκονται ποιο κοντα στην Κυπρο απ'οτι εμεις σε αυτες. Που θελω να καταληξω ? Υποταγη στις ΗΠΑ επειδη "δουλεψε" τον προηγουμενο αιωνα, δεν σημαινει αναγκαστικα οτι θα δουλεψει και τωρα. Οι ΗΠΑ εχουν ως καλομαθημενο παιδι της περιοχης την Τουρκια, με οτι αυτο συνεπαγεται για εμας. Καιρος λοιπον να αναθεωρησουμε τις συμμαχιες μας, και να σκεφτουμε σε ενα ρεαλιστικο βαθος χρονου, τι μας συμφαιρει περισσοτερο...
  Dr Doom
  απάντηση107
   
   
  Uber alles | 20/06/2012 14:42
  Καλά όλοι οι έως τελικής πτώσης ευρωλιγούρηδες σ'αυτή τη χώρα αυτό τον αρθρογράφο έχουν πάρει το κατόπι και κυνηγάνε σε καθημερινή βάση ; Κάτι περίεργο συμβαίνει...
  das reich
  απάντηση93
   
   
  Θυμηθείτε με.. | 20/06/2012 14:32
  Ακόμη δεν καταλάβατε πως το πρόβλημα το έχει ολόκληρη η Δύση γι' αυτό και προέκυψε αυτό το άρθρο. Ε, η κρίση που σωστά προβλέπετε θα σας ανοίξει τα μάτια σε λιγότερο από χρόνο.
  Πυθία
  απάντηση21
   
   
  Γιατι η Κυπρος με την αριστερη κυβερνηση μπορει να ειναι με ολους οταν την συμφερει και εμεις οχι; | 20/06/2012 14:24
  Η Κυπρος κανει δουλειες με το Ισραηλ και παιρνει δανεια απο τους Ρωσους. Κανει δουλειες με τους Κινεζους αλλα ειναι και στην ΕΕ. Αρνειται να μπει σε μνημονιο απο την ΕΕ και ψαχνει αλλες λυσης. Επομενως η Κυπρος με αριστερη κυβερνηση ειναι απολυτα ικανη να υπερσπιστει τα συμφεροντα της. Μηπως πρεπει να αρχισουμε να τους συμβουλευομαστε περισσοτερο τους Κυπριους; Εχουν αποδειξει οτι τα καταφερνουν καλυτερα απο τους δικους μας πολιτικους
  AZ
  απάντηση82
   
   
  ΛΟΓΙΑ | 20/06/2012 14:14
  Τώρα γίναμε και ατλαντιστές?
  Ανώνυμος / η
  απάντηση36
   
   
  USEmbassykierxomai | 20/06/2012 12:46
  Τι θέλει να πει; Θέλει και ρώτημα; Ανήκομεν εις τας ΗΠΑ. Καταλάβατε πόθεν προέκυψε τόσος αντι-γερμανισμός και "ναζί" και "Δ'Ράιχ" από τους ντεμέκ "πατριώτες" της "εθνικής ανεξαρτησίας"; Τι είδους "ευρύτερη κρίση" πρόκειται να ξεσπάσει και από πού την ξέρει αυτός εδώ; Και πώς είναι τόσο σίγουρος που δίνει και υποδείξεις; Αλίμονο σε αυτήν την χώρα που πάλι δεν πρόκειται να αποκτήσει σοβαρό κράτος, άλλη μια χαμένη ευκαιρία. Πώς να γίνει αυτό όταν κάθε φορά που πάει να συμβεί, πέφτουν πάνω τα γεωπολιτικά συμφέροντα Αμερικάνων, Άγγλων, Ρώσων να την ξαναβιάζουν προκειμένου να εξυπηρετούν δικές τους επιδιώξεις;
  Ανώνυμος / η
  απάντηση56
   
   
  As close as it gets | 20/06/2012 12:09
  Κε Μαλουχο, μεσα σε εφημεριδα ζειτε και μπορειτε να γνωριζετε οτι ειμαστε πολυ κοντα -πολυ- στις θεσεις των ΗΠΑ. Συνεργαζομαστε, ως συμμαχοι και ¨εταιροι¨ εντος και εκτος ΝΑΤΟ. Θα ειμαστε δε ακομη πιο κοντα, αλλα γι΄αυτο δεν ευθυνομαστε εμεις, ειναι η πολιτικη "ισων αποστασεων" των ΗΠΑ σε σχεση και με αλλες χωρες. --- (Υ.Γ.- Και η Ευρωπη δεν ειναι "ημιθανης"... Καλα λενε για το συναφι σας: "το τοσο το κανετε τοοοοοοοσο"...)
  nikaram
  απάντηση92
   
   
  Το ΝΑΤΟ είναι η απάντηση | 20/06/2012 12:09
  Εχετε δίκιο κ. Μαλούχο. Η απάντηση στην κρίση καχυποψίας, όπως καλώς την ονομάζετε, είναι να αγοράσουμε αεροπλάνα και βαπόρια και να στρέψουμε τα βλήματά μας κατά των παλαιοκομμουνιστικών, συγνώμη πως το είπατε? παλαιοαριστερών, χωρών, λόγου χάριν Ιράν και Συρίας. Επίσης μία τεράστια ευκαιρία καραδοκεί τώρα που οι ΗΠΑ αναζητούν συνεργάτες δια την συγγραφήν καταστροφικού λογισμικού. Με τόσους άνεργους επιστήμονες που έχωμεν εις την Ελλάδαν, ούτη εστί ευκαιρία θεόσταλτη.
  Petros Diveris
  απάντηση43
   
   
   
  Τι θελει να πει παλι; | 20/06/2012 10:43
  Μερικες φορες αναρωτιεμαι σε τι κοσμο ζει ο κ. Μαλουχος. Γραφει: "Οποιος δεν θέλει να κοροιδεύει τον εαυτό του, γνωρίζει πολύ καλά ότι η ημιθανής Ευρώπη, δεν συνιστά πλέον επαρκή απάντηση γι' αυτόν τον τόπο." Και ερωτω: Δηλαδη μια ευρωστη και υγιης Ευρωπη θα αποτελουσε ως δια μαγειας "λυση" για το Ελληνικο ενδογενες προβλημα; Ο μονος που "κοροϊδευει" εδω τον εαυτο του ειναι ο κ. Μαλουχος. Επισης γραφει: "Ουδείς πρέπει να λησμονεί ότι η Ελλάδα, πολύ πριν γίνει ευρωατλαντική χώρα, υπήρξε ατλαντική. Και ως τέτοια, παρά τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα, στάθηκε στα πόδια της, ξεπέρασε τις καταστροφές και πήγε, τελικά, πιο πέρα.". Που ειδε ο κ. Μαλουχος οτι η Ελλαδα πηγε "πιο περα"; Δε βλεπει ποσο πισω εχει γυρισει η χωρα, τι αλλο πρεπει να συμβει για να το καταλαβει; Γιατι αλλωστε θεωρει ο κ. Μαλουχος πως η νεα κυβερνηση πρεπει να ενισχυσει κι αλλο την "ατλαντική υπόσταση" της χωρας; Δεν φτανει το οτι ανηκουμε στο ΝΑΤΟ, τι αλλο πρεπει κατα τη γνωμη του να κανουμε και γιατι μας το κραταει μυστικο; Γιατι νομιζει ο κ. Μαλουχος πως η χωρα ειναι "δεσμια παλαιοαριστερων, αντιαμερικανικών ιδεολογημάτων"; Δεν πηρε χαμπαρι το αποτελεσμα τον εκλογων; Η μηπως εγραψε το αρθρο πριν απ αυτες; Και το "ανηκουμε εις την Δυση" απο που το ξεθαψε; Αγνοει οτι το τειχος επεσε το 1989 και δεν υπαρχει πλεον "Ανατολη" και "Δυση"; Σε τι κοσμο και σε ποια εποχη ζει ο ανθρωπος αυτος;
  Athanasios Manolopoulos
  απάντηση148
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ευρω και ελλειματα στα υψη δεν συμβιβαζονται ... | 20/06/2012 10:11
  Εχετε δει κανεναν που να δανειζεται χρηματα με επιτοκιο 1,5% οπως σημερα η Γερμανια και να δεχεται αδιαμαρτυρητα τον διπλασιασμο του επιτοκιου; Διοτι εαν τον γνωριζετε να μου τον γνωρισετε και μενα. Απο τα Θεοφανεια εως τις ισπανικες εκλογες, οταν ακομα κουμαντο εκαναν Παπαδημος και Μοντι, τα σπρεντς της Ιταλιας περασαν απο το 520 στα 270 και με την μειωση της ψαλλιδας το κοστος δανεισμου της Ιταλιας πλησιαζε εκεινο της Γερμανιας. Παρομοιως στην Ισπανια οι πιεσεις των αγορων στο δημοσιο χρεος της χωρας μειωνοντουσαν σταθερα οσο ισχυε το συμφωνο σταθεροτητας που υπεγραψε ο Θαπατερο με την Τροικα. Υπ᾽ἀυτες τις συνθηκες και με την Ελλαδα να επιτυγχανει πρωτογενες πλεονασμα το πρωτο τριμηνο του 2012, ισως τα ερχομενα Χριστουγεννα να μας εβρισκαν δυο βηματα απο την πολυποθητη ευρωπαικη δημοσιονομικη ενωση. Την πρωτη πετρα στην διαλυση της Ευρωπης την εβαλε η θεσπιση του PSI τον περασμενο Ιουνιο και η αστεια βεβαιωση των Βρυξελλων οτι η Ελλαδα αποτελει εξαιρεση και οτι αλλα κουρεματα ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να δειτε μελλοντικα. Οι αγορες οπως ηταν φυσιολογικο δεν το πιστεψαν και απο τοτε αρχισαν να δυσανασχετουν με τα πενταετη και τα δεκαετη των αδυνατων κρικων της Ευρωζωνης και να τα πουλανε σωρηδον. Εξ᾽ου και η εκτοξευση των σπρεντς της Ιταλιας που ερριξε και τον Μπερλουσκονι. Το ιντερμετζο Μοντι-Παπαδημου βελτιωσε αισθητα την κατασταση με τα αποτελεσματα που προανεφερα εως να φανει στον οριζοντα η διαθεση του Ραχοι να παιξει με τα ισπανικα ελλειματα, εκεινη του Ολαντ να εξαιρεσει τις κρατικες "αναπτυξιακἐς" επενδυσεις απο τον υπολογισμο του ελλειματος (λες και τα λεφτα επεφταν εξ᾽ουρανου) και βεβαια η λυσσα του Σαμαρα να ριξει τον Παπαδημο και να διεκδικησει εκεινος την περιφημη νωπη εντολη. Η συνεχεια επι της οθονης σας ...
  Χαραλαμπος
  απάντηση205