από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου επιλέγει να μην καταθέσει τα όπλα

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Απάντηση στο άρθρο «Αποκλείεται να χαράξουμε εθνική πολιτική για το βιβλίο», που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα» (Γιώργος Δαρδανός, 31 Μαίου)

Η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης αποτελεί παγιωμένο θεσμό για τον κόσμο του ελληνικού βιβλίου από το 2004 έως σήμερα, όπου για πρώτη φορά συνδυάζεται η καλώς νοούμενη «εξωστρέφεια» με τον επαγγελματισμό αλλά και με ανάδειξη του πολιτισμικού χαρακτήρα των εκδόσεων, των ίδιων των συντελεστών αλλά και του αναγνωστικού κοινού.

Είναι γνωστή η προσφορά των Ελλήνων εκδοτών στην υπόθεση αυτή. Όπως και η πρότερη, άψογη συνεργασία των εκδοτικών οίκων στη στοιχειοθέτηση τόσο της συγκεκριμένης ετήσιας Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη όσο και της συνολικής εθνικής πολιτικής βιβλίου εντός κι εκτός συνόρων. Σ' αυτό το πνεύμα λειτουργεί και εργάζεται από ιδρύσεώς του ο επίσημος φορέας του Υπουργείου Πολιτισμού γι' αυτό το πεδίο, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).
Οι οικονομικές συγκυρίες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργικότητα, την εμπορική συνέπεια, την καλλιτεχνική διάσταση που εύλογα υπηρετεί ο εκδοτικός κλάδος.

Τόσο οι συγγραφείς, οι μεταφραστές, οι επιμελητές, όσο και οι εκδότες, οι βιβλιοπώλες, οι βιβλιοθηκονόμοι και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι έχουν πλήρη επίγνωση των συνεπειών της πρόσφατης κρίσης. Ως άμεσο αποτέλεσμα, πράγματι, η αδυναμία παρουσίας στη ΔΕΒΘ μερικών από τους μεγάλους ή και παραδοσιακούς εκδοτικούς αποτελεί σοβαρή συνέπεια και αντανάκλαση της πραγματικότητας.

Ωστόσο, μέσα στις αρνητικές επιχειρηματικές συνθήκες και το αίσθημα ανασφάλειας και στον τομέα του ελληνικού βιβλίου, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου επιλέγει να μην «καταθέσει τα όπλα» αλλά να προτρέψει ωφέλιμα τους εμπλεκομένους, και στο μέτρο του δυνατού, στη συνέχιση του έργου τους: η 9η ΔΕΒΘ έλκυσε χιλιάδες επισκέπτες, πραγματοποιήθηκαν υψηλού επιπέδου συζητήσεις με Ελληνες και ξένους έγκριτους συγγραφείς, το βιβλίο βρέθηκε στο επίκεντρο αποδεικνύοντας ότι έστω κι αν η οικονομική κατάσταση είναι κακή, το βιβλίο πρέπει να αντιστέκεται. Σ' αυτό το πνεύμα αισιόδοξης αντιμετώπισης της ρεαλιστικής πραγματικότητας λειτούργησε εξάλλου το φετινό σύνθημα «Μ' ένα βιβλίο ο κόσμος αλλάζει».

Τέλος, όσον αφορά το δημοσίευμα της εφημ. «Το Βήμα» (στην ηλεκτρονική έκδοση: 31/5/2012, www.tovima.gr, με τίτλο «Αποκλείεται να χαράξουμε εθνική πολιτική για το βιβλίο;»), πρέπει να αρθούν μερικές παρεξηγήσεις που προκύπτουν από τις κατατεθειμένες απόψεις του υπογράφοντος, εκδότη και επίτιμου προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) κ. Γιώργου Δαρδανού:

1. Επισημαίνοντας τα σχετικά με τις εκθέσεις βιβλίου στο εξωτερικό, πρέπει να τονιστεί ότι προφανώς υπάρχει αντιδικία από πλευράς ΠΟΕΒ καθότι το ΥΠΠΟΤ ανέθεσε προ διετίας την αρμοδιότητα διοργάνωσης του «Περιπτέρου της Ελλάδας» στο ΕΚΕΒΙ -όπως είχε γίνει πολλές φορές στο παρελθόν-, θεωρώντας ότι η χάραξη της εθνικής πολιτικής, προβολής και προώθησης του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου και του αρμόδιου φορέα του (του ΕΚΕΒΙ), βεβαίως σε στενή συνεργασία με τους εκδότες και τους εκπροσώπους τους - όπως είθισται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η απόφαση επέτρεψε στην Ελλάδα του βιβλίου να συμμετάσχει σε περισσότερες εκθέσεις με πολύ μικρότερο προϋπολογισμό, που σημειωτέον προέρχεται από τα κονδύλια του Υπουργείου Πολιτισμού.

2. Η ΔΕΒΘ οργανώνεται εξαρχής από το ΕΚΕΒΙ (συντονισμός και διαχείριση του προγράμματος ΕΣΠΑ), τη HELEXPO (τεχνογνωσία, εκθεσιακές υποδομές) και την ΠΟΕΒ (επαγγελματικό σκέλος). Το εύλογο ερώτημα προκύπτει φέτος για τη συνεισφορά της Ομοσπονδίας, που εκπροσωπεί εκδότες και βιβλιοπώλες, που υπήρξε μηδαμινή: δεν διοργανώθηκε κανένα συνέδριο που θα αφορούσε τους επαγγελματίες όπως τις άλλες χρονιές…

3. Σχετικά με το πολιτιστικό πρόγραμμα της 9ης ΔΕΒΘ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από 200 εκδηλώσεις οργανώθηκαν κατά κόρον από τους εκδότες. Το κοινό ανταποκρίθηκε ένθερμα πλημμυρίζοντας κυριολεκτικά τα 6 αμφιθέατρα. Το ΕΚΕΒΙ συμπλήρωσε κι εμπλούτισε το πρόγραμμα με ποικιλία θεματικών («Μνήμη και Ιστορία», εκδηλώσεις για το e-book και το μέλλον του έντυπου βιβλίου, συνάντηση Λεσχών Ανάγνωσης, Περίπτερο Φιλαναγνωσίας με σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και γονείς, Περίπτερα Παιδικής Γωνιάς, Περίπτερο για το «Ετος Νικηφόρου Βρεττάκου» και στήριξη του συνεδρίου βιβλιοθηκονόμων, και πολλών άλλων). Είναι αλήθεια ότι η απουσία της ΠΟΕΒ στο επαγγελματικό σκέλος της Έκθεσης υπήρξε προκλητικά εμφανής.

4. Όσον αφορά τη συμμετοχή των λογοτεχνικών περιοδικών θα ήθελα να σημειώσω τον ουσιαστικό ρόλο που έχουν στην πνευματική ζωή και στην σημαντική συμβολή τους στο πεδίο των γραμμάτων από τη στιγμή που αποτελούν ένα φυτώριο κειμένων και νέων ταλέντων. Πολλές φορές σ΄αυτά γίνονται οι πρώτες δημοσιεύσεις των συγγραφέων, έχουν τεράστιο ρόλο. Και μην ξεχνάμε ότι η έκθεση ανήκει και στους συγγραφείς.

5. Δεν πρέπει να προκαλεί σύγχυση ο ρόλος του ΕΚΕΒΙ σ' ό,τι αφορά την υπόθεση του ελληνικού βιβλίου. Δημιουργήθηκε το 1994 για τη χάραξη πολιτικής βιβλίου κοινής ωφελείας. Εκπροσωπεί δε το σύνολο των συσχετιζόμενων στη μεγάλη αλυσίδα του βιβλίου και, βεβαίως, δεν αποτελεί αποκλειστικό φορέα συμφερόντων ή και επιμελητήριο του κλάδου των εκδοτών.

6. Οι πρωτοβουλίες του ΕΚΕΒΙ στην άσκηση ουσιώδους πολιτικής βιβλίου έχουν συνέχεια: το 2011 οργανώθηκε ένας πρώτος κύκλος συναντήσεων με κλαδικούς εκπροσώπους και προσωπικότητες, ώστε να απαντήσει το ΕΚΕΒΙ ακόμη πιο δυναμικά στις ανάγκες του κλάδου, και έτσι, μεταξύ άλλων, προέκυψε ένα Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου, καθώς και μια στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το πρόγραμμα ενθάρρυνσης της φιλαναγνωσίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και την ενεργοποίηση του προγράμματος «Φράσις» (για τη στήριξη της μετάφρασης ελληνικών έργων σε ξένες γλώσσες). Το 2012 το ΥΠΠΟΤ και το ΕΚΕΒΙ προτίθενται να οργανώσουν (τις προσεχείς εβδομάδες), έναν δεύτερο κύκλο συναντήσεων για να διερευνηθούν οι νέες προτάσεις των επαγγελματιών για το άμεσο μέλλον του ελληνικού βιβλίου σε περίοδο βαθιάς κρίσης.

7. Το ΕΚΕΒΙ δηλώνει ανέκαθεν πρόθυμο να εξετάσει νέες προτάσεις, αρκεί να είναι ρεαλιστικές, να εντάσσονται όντως στις οικονομικές δυνατότητες της χώρας και βεβαίως να ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΥΠΠΟΤ και του ΕΚΕΒΙ. Π.χ., οι αιτιάσεις της ΠΟΕΒ για το θέμα των σχολικών βιβλιοθηκών είναι ανεδαφικές αφού, ως γνωστόν, πρόκειται για αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας. Ετούτο είναι κάτι που σαφώς γνωρίζει ο κ. Δαρδανός, ως ένας παλιός και έμπειρος εκδότης.

8. Τέλος, είναι προτιμότερο να κρατάμε τη θετική αίσθηση που αποκόμισαν οι συνεργαζόμενοι αλλά και οι επισκέπτες της 9ης ΔΕΒΘ παρά να δημιουργούνται προβλήματα λόγω παρανοήσεων και λανθασμένων ερμηνειών στις δημόσιες τοποθετήσεις όλων μας.

* Η κυρία Κατρίν Βελισσάρη είναι διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκλείεται να χαράξουμε εθνική πολιτική για το βιβλίο; 
 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Υπάρχει διαφορά μεταξύ madamme κ μανταμίτσας | 11/06/2012 14:53
  Υπάρχει διαφορά μεταξύ madamme κ μανταμίτσας. Οι μανταμίτσες ασχολούνται με τα μπιγκουντί τους ενώ οι madamme -όπως ιδιαιτέρως υπονομευτικά κ ρατσιστικά γράφεται- κάνουν καλά τη δουλειά τους. Η εν λόγω madamme -να σταθώ στο ιδιαιτέρως προσβλητικό τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε η λέξη- είναι ίσως πιο κυρία από άλλες. Στην κουζίνα -να σταθούμε κ σε αυτήν την άκρως προσβλητική κ φαλλοκρατική αντιμετώπιση αν κ από γυναίκα- του ΕΚΕΒΙ παράγεται έργο που τους οφελεί όλους: συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοπώλες κ κυρίως αναγνώστες πολλοί εκ των οποίων είναι μικρής ηλικίας! Όχι μόνο την ΠΟΕΒ. Τι έχει κάνει η ΠΟΕΒ τόσα χρόνια? Τι? Πέρα από το να κρατάει ένα Καρτέλ Τιμών στο πανάκριβο ελληνικό βιβλίο? Τι άλλο? Τι? Πραγματικά ρωτώ γιατί υπάρχουν κουζίνες με αστέρια Michelin κ κουζίνες που απλώς δεν παράγουν έργο. Δεν θέλουμε άλλο γκρίνια σ'αυτόν τον τόπο. Θέλουμε φτηνά βιβλία. Τέλος. Δεν θέλουμε λασπολογία, αντιπαραγωγικότητα κ -δυστυχώς- κατινιά. Δώστε φτηνά βιβλία στο λαό κ αφήστε τα περί μανδαμ, κουζίνας κ άλλα ανούσια κ προσβλητικά σχόλια. Κ το νου σας, Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν βγεί και την αλλαγή σαν φέρει, Υπόσχεται αξιοκρατία ξανά να βασιλεύει.
  Ελλην
  απάντηση32
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ασ σοβαρευτούμε επιτέλους! | 11/06/2012 12:00
  Κυρίες και Κύριοι, παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες, με ανάμεικτα συναισθήματα, την ανταλλαγή θέσεων σχετικές με την αλαζονική ρήση (απλό λεκτικό ατόπημα να το χαρακτηρίσω; πλην όμως δεν ταιριάζει σε διορισμένα στελέχη οργανισμών) της διευθύντριας του ΕΚΕΒΙ. Εκκωφαντική η σιωπηλή αντίδραση των συλλόγων εκδοτών και βιβλιοπωλών, νέων και παλαιών, μεγαλοεκδοτών και μη. Και ερωτώ σαφώς εκνευρισμένη: αυτό το "μας" στη φράση "σκασίλα μας" της διευθύντριας του ΕΚΕΒΙ ποιούς εκπροσωπεί/εκφράζει και ποιούς βρίσκει σύμφωνους; Το Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ; Το ΥΠ.ΠΟ και τη διεύθυνση Γραμμάτων που τους επιλέγει και τους διορίζει; Υπάρχει σε αυτή τη μικρή χώρα κάποιος επιτέλους με μεγάλο ανάστημα που θα τολμήσει να καταγγείλει την αυθαιρεσία μιας υπαλλήλου (προφανέστατα με πολύ γερές πλάτες για να βρίσκεται εκεί ακλόνητη) η οποία αυθαίρετα χαράσσει πολιτική βιβλίου σα να βρίσκεται στην κουζίνα του σπιτιού της; Αυτή η «σκασίλα» δεν αφορά μόνο τους 5-10 έλληνες εκδότες οι οποίοι παραγούν μάλιστα το 50-70% των νέων τίτλων στα ελληνικά ετησίως. Αφορά έναν κλάδο που προσπαθεί να διατηρήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας για τη συνολική παραγωγή και διάθεση των βιβλίων στη χώρα. Αφορά τα ελληνικά γράμματα. Αφορά τους συγγραφείς, τους μεταφραστές, τους ατζεντηδες δικαιωμάτων κ.α. και τη διατήρηση και συνέχιση (με ιδιωτικό κόστος) όλων αυτών. Όσο για τη διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, συμπεραίνω πως η σκασίλα της αφορά κυριολεκτικά το ελληνικό βιβλίο. Madamme, αυτό που διακρίνει ως επιτυχημένες και αξιόλογες τις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου δεν είναι οι εσωτερικής ανάλωσης εκδηλώσεις και οι νέοι συμμετέχοντες κάθε χρόνο αλλά το ενδιαφέρον των εκδοτών, ημεδαπών και αλλοδαπών, να συμμετέχουν σε αυτή και να την ενισχύουν ως απαραίτητο εργαλείο για τη δουλειά τους. Ποτέ μέχρι σήμερα (αν και δεν ρωτήθηκαν ποτέ με τις πρακτικές της πολιτικής του παρελθόντος) οι έλληνες εκδότες δεν είχαν στόχο μια διεθνή έκθεση βιβλίου στον ελλαδικό χώρο, ως μέγιστη (μοναδική) παροχή του υπουργείου πολιτισμού για το βιβλίο. Επειδή
  Ζέφη Μπατζιανιά
  απάντηση24
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Αχ Ελλάντα! | 03/06/2012 13:10
  Η κ. Βελισσάρη για άλλη μια φορά κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Βιβλιοθήκες δεν είναι μόνο οι σχολικές!!! Σαφώς και μπορούσε το ΕΚΕΒΙ, αν ήθελε, να προωθήσει το θέμα των βιβλιοθηκών -επιστημονικών, θεματικών κλπ. Αλλά δεν θέλησε ποτέ. Στη Γαλλία άραγε μόνο σχολικές βιβλιοθήκες υπάρχουν;;;;; Επίσης: μήπως γνωρίζει κανείς πόσα άτομα απασχολούνται στα αντίστοιχα "ΕΚΕΒΙ" στον πολιτισμένο κόσμο, και πόσα εδώ;;;; Το να προωθήσεις τις βιβλιοθήκες, αντί να ξοδεύεις χρήματα σε ένα δημόσιο που μας έχει φάει τα σπλάγχνα είναι βέβαια πολύ προχωρημένο σ' αυτή τη χώρα που λέγεται Ελλάντα!!! Προτιμάμε να κάνουμε εκδηλώσεις και γιορτές μόνο και μόνο για να δικαιολογούνται οι άπειροι μισθοί που ξοδεύει το ελληνικό δημόσιο τσάμπα!!!!! Και τέλος: ένας εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα, τρέφει περίπου 4 του δημοσίου (υπάλληλους και συνταξιούχους). Μην απαξιώνουμε μ' αυτόν τον τρόπο λοιπόν τον εκδοτικό κόσμο. Ευτυχώς που υπάρχει και κάποια σοβαρή ιδιωτική πρωτοβουλία σ' αυτή τη χώρα γιατί... τρέφει πολλούς!!!!!
  Φ.
  απάντηση13
   
   
  ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ Η ΕΛΛΑΣ | 03/06/2012 00:46
  Διαβάζω με θλίψη τα σχόλια τόσο εδώ όσο και στο άρθρο του κ. Δαρδανού. Μόνο τυφλό μίσος και μισαλλοδοξία, κόμπλεξ και ισοπέδωση. Τι κρίμα, δεν θα μάθουμε ποτέ να λέμε "μπράβο" σε κάτι καλό που γίνεται, για να μην φαίνεται η δική μας ανεπάρκεια. Αυτή η χώρα δεν θα αλλάξει ποτέ...
  Μ.Π.
  απάντηση53
   
   
  Δυστυχώς...tragic | 02/06/2012 15:40
  Δυστυχώς μερικοί είναι δυστυχείς. Και μεταφέρουν τα κομπλεξ και την κακία τους όπου βρουν. Tragic. Ας λύσουν τα θέματά τους πρώτα κ μετά ας κάνουν ανάλυση επί σοβαρών θεμάτων όπως είναι η πολιτική βιβλίου. Έλεος πια με τον αρνητισμό κ την κακεντρέχεια.
  Χαμαιλέων
  απάντηση61
   
   
  Δυστυχώς | 01/06/2012 23:40
  Το πρόβλημα με την κυρία Βελισσάρη είναι ότι κάνει πώς δεν καταλαβαίνει, ότι όλες οι ενέργειες του ΕΚΕΒΙ είναι μια ατελείωτη παρέλαση μικρο-εκδηλώσεων που δοξάζουν την Διευθύντρια. Εξαιρετικός χαμαιλέων είναι με όλες τις κυβερνήσεις μέσα. Πολιτική βιβλίου όμως δεν υπάρχει. Οι εκδότες φροντίζουν τα δικά τους. ΟΚ. Αλλά μετά τόσα χρόνια τι ακριβώς κατάφερε το ΕΚΕΒΙ; Ούτε να μάθει την Κατρίν να μιλάει ελληνικά.
  kakos
  απάντηση55
   
   
  Πολιτική με 4 λέξεις... | 01/06/2012 22:28
  Τα πολλά λόγια είναι μαλλιά... Βιβλία με 8 ευρώ (τέσσερις λέξεις) Όπως ο penguin και τα paperbacks στο εξωτερικό Αφήστε τα εξυπνακίστικα εξώφυλλα και το ευγενικό κιτρινωπό χαρτάκι πολυτελείας και δώστε φτηνά βιβλία στο λαό. Με 21 ευρώ για ελληνικά βιβλία μόνο αμορφωσιά και βιβλία μαραμένα στις βιτρίνες θα έχεις.
  ΘΜ
  απάντηση73