από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 
Αγγελόπουλος Παναγιώτης Οικονομολόγος Ph.D.st. 

Για ένα νέο φορολογικό συμβόλαιο με τους Ελληνες

Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ένα φορολογικό σύστημα απλό, σταθερό, σύγχρονο, λειτουργικό
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι Έλληνες βιώνουν την πιο επαχθή και οδυνηρή  φορολογική επίθεση που έγινε ποτέ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις είναι ότι πρόκειται για οριζόντιου χαρακτήρα φορολογήσεις, που δεν παρακολουθούν τα δεδομένα της αγοράς, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα επιβίωσης στον επιχειρηματικό κόσμο και στους πολίτες. 

 Όσους φόρους αδυνατούν να συλλέξουν οι αρχές, μεταφέρονται στους ώμους των απλών πολιτών. Έτσι , φορολογούνται όλο και περισσότερο αυτοί που δεν μπορούν να αντέξουν άλλο.

Ενα από τα χρόνια διαθρωτικά προβλήματα της οικονομίας μας είναι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Έχουμε την πιο μικρή φοροδοτική βάση στην Ευρώπη. Το μεγάλο μέρος των φόρων έρχεται από τους μισθωτούς. Μόνο 15.000 Έλληνες δηλώνουν εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ.  

Η φοροδιαφυγή αναιρεί τον κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους, καθώς στρεβλώνει τον ανταγωνισμό σε βάρος της υγιούς επιχειρηματικότητας, δημιουργεί φαινόμενα άνισης μεταχείρισης των πολιτών και αμβλύνει τη φορολογική συνείδηση των ειλικρινών φορολογούμενων, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο τα υπάρχοντα προβλήματα.  
Η πατρίδα μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ένα φορολογικό σύστημα απλό, σταθερό, σύγχρονο, λειτουργικό.   Απλό, σημαίνει ένας ενιαίος χαμηλός φορολογικός συντελεστής για όλους(flat tax) χωρίς εξαιρέσεις.  

Σταθερό, σημαίνει διακομματική δέσμευση ότι το νέο σύστημα δεν θα αλλάξει σε βάθος χρόνου. 
 
Σύγχρονο , σημαίνει να δώσουμε βασικό ρόλο στη νέα δομή λειτουργίας του Υπουργείου Οικονομικών, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ,Π.Σ.). Με τη δημιουργία βάσης δεδομένων, μέσα στην οποία θα καταχωρείται το ηλεκτρονικό προφίλ κάθε φορολογούμενου, ενώ ταυτόχρονα θα προσδιορίζονται, με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, οι Πραγματικές Δαπάνες Διαβίωσης (π.χ. ΔΕΚΟ, Τράπεζες, ενοίκια, Ι.Χ., ιδιωτικά σχολεία κλπ) για τον καθένα.      

Η πατρίδα μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ένα φορολογικό σύστημα απλό, σταθερό, σύγχρονο, λειτουργικό. Απλό, σημαίνει ένας ενιαίος χαμηλός φορολογικός συντελεστής για όλους(flat tax) χωρίς εξαιρέσεις.

Κατά την πρώτη εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Καταγραφής της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογούμενου, θα πρέπει να καταγραφούν τα πάσης φύσεως χρηματοπιστωτικά προϊόντα που κατέχει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στη βάση αυτή, καταθέσεις και επενδύσεις που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματα θα επιβαρύνονται με φόρο 5%, με εξαίρεση εκείνες που προέρχονται από «ξέπλυμα χρήματος, εγκληματικές ενέργειες και όσες ανήκουν σε πολιτικούς. Επίσης, πολύ σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού είναι :

· Η μείωση του αριθμού των εφοριών στη χώρα , έχοντας στρατηγικό και ελεγκτικό χαρακτήρα.
· Η αναβάθμιση του TAXIS και λειτουργία παράλληλα με το ELENXIS.
· Η ολοκλήρωση, αξιοποίηση και ενεργοποίηση του ELENXIS, ώστε να μετατραπεί σε κύριο εργαλείο ελεγκτικής διαδικασίας.
· Η οn line σύνδεση των Ταμειακών Μηχανών των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, με τη βάση δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε κάθε συναλλαγή (έκδοση απόδειξης) να καταγράφεται και να μην είναι δυνατό να αλλοιωθεί.
· Η Ηλεκτρονική Τιμολόγηση στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων (e-invoicing), με καταγραφή, όχι μόνο της έκδοσης, αλλά και της πληρωμής του τιμολογίου. Αντίστοιχη on line σύνδεση με το Γ.Γ.Π.Σ. Μέτρο, που καταπολεμά οριστικά τα πλαστά τιμολόγια.
· Η δημιουργία Ηλεκτρονικού Προγράμματος, που θα εντοπίζει αυτόματα και θα επισημαίνει τις περιπτώσεις εκείνες, όπου απαιτείται φορολογικός έλεγχος.
· Η υποχρεωτική υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων ηλεκτρονικά. Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι το φορολογικό σύστημα βρίσκεται στον πυρήνα του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας. Και ότι ένα αποδοτικό φορολογικό σύστημα αποτελεί προϋπόθεση ανάπτυξης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Η καλύτερη επένδυση που μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα, είναι η επένδυση για ένα ευρωπαϊκό φορολογικό σύστημα.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Οι γνωστές σαχλαμάρες | 16/03/2012 10:15
  Πρώτον, αυτή η ιστορία με τον flat tax είναι νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία. Χαϊδεύει τους φραγκάτους και εξοντώνει τους αδύναμους (οι τάξεις των οποίων βαίνουν διαρκώς αυξανόμενες). Είναι λογικό να πληρώνουν 20% τα 10 χιλιάρικα και 20% τα διακόσια? Στο Θεό σας! Μετά, μην ακούω, παρακαλώ πολύ, για "καταχώριση προφίλ" και "πραγματικές δαπάνες" (επί της ουσίας, τεκμήρια ξανά μανά). Δεν ωφελεί σε τίποτα να ξεβρακωθούμε ενώπιον της εφορίας. Αθώοι πολίτες θα πέσουν πάλι στην τσιμπίδα, ενώ οι συνήθεις ύποπτοι πάλι θα κρυφτούν, χωρίς να υπολογίζουμε τις καταθέσεις που θα αποσυρθούν υπό τον φόβο του ελέγχου. Ο μόνος, επαναλαμβάνω, ΜΟΝΟΣ τρόπος να χτυπηθεί η πληγή της φοροδιαφυγής είναι οι συχνοί και αυστηροί έλεγχοι και η παραδειγματική τιμωρία αυτών που όλοι ξέρουμε πως κλέβουν. Θα γίνει? Όχι βέβαια. Διότι οι ελεγκτές είναι χειρότεροι από τους κλέφτες. Αμφιβάλλει κανείς?
  Μπαϊλντισμένος μισθωτός
  απάντηση100
   
   
  Προτάσεις και απορίες.. | 16/03/2012 02:28
  Δεν ανέφερς που θενά φοροκάρτα. Κάρτα δηλαδή τύπου πιστωτικής η οποία δεν θα είναι απραίτητα κάρτα πληρωμής αλλά θα είναι απάραίτητα κάρτα κατάγραφής απόδειξης. Και για πωλητή και για αγοραστή. Έτσι ξεχνάς το πρόβλημα μη έκδωσης αποδέιξεων. Η διαστάυρωση θα πρέπει να είναι καθολική στους ελέυθερους επαγγελματίες και σττους συγγενεις τους. Εκεί το σύσστημα πονάει πολύ. Και τρίτον και σπουδαθότερο. Φλατ ταξ. Δηλαδή ίδιος φόρος στον μεγαλοδικηγόρο ίδιος και στην γρματέα του?? Δεν έιναι εκτός από αναποτελεσματικό και τελείως ήλιθιο αυτό ? Με πιοα λογική δικαιοσύνης αλλά και αποτελεσματικότηατς στην ισοκατανομή βαρών? Αυτό δενθα οδηγήσει στην κατανομή μεγάλου ποσοστού του πλούτου σε μικρό τμήμα του πλυθησμού? Βραζιλιά θες να μας κάνεις? Σύγχρονη δημοκρατία θέλουμε να γίνουμε όχι φέουδο.
  dimitris
  απάντηση34
   
   
  Flat tax? | 15/03/2012 19:47
  Αντί για ftal tax θα μπορούσα να αντιπροτείνω την ευθανασία των φτωχών. Βέβαια, η δική μου μέθοδος εξαφανίζει τους "ανεπιθύμητους" αμέσως, ενώ η άλλη προσθέτει και την απόλαυση της εκμετάλλευσης των αδυνάτων κατά τη διάρκεια της εξαΰλωσής τους...
  Dr. Mengele
  απάντηση72
   
   
   
  Ph.D.st.??? | 15/03/2012 14:46
  Τι υποδηλώνει το st. στο τέλος;
  Ανώνυμος / η
  απάντηση10
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τον Τόλη τον ρώτησες; | 15/03/2012 14:37
  Γιατί τελικά ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να μπει τάξη στο μπορντέλο; Εξάλλου έχουμε τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς να τους ρουφάμε το αίμα πρωι μεσημέρι βράδυ!!! Πού να τρέχουμε τώρα να μαζεύουμε και τους φοροφυγάδες!! Δε μου λέτε λεβέντες, από όλα αυτά τα κτήνη που πιάσατε να φοροδιαφεύγουν, πόσα λεφτά μαζέψατε; Όχι τίποτα για να ξέρω τι με περιμένει πάλι επειδή εσείς δεν κάνετε τη δουλειά σας!
  Στην κοίτη του κήτους
  απάντηση30