Ρώτησα τον κ. Θανάση Ψυχογιό, των φερώνυµων εκδόσεων, πόσα αντίτυπα έχει πουλήσει η ηλεκτρονική έκδοση της βιογραφίας του Στιβ Τζοµπς από τον Γουόλτερ Αϊζακσον.

Είναι, όπως ξέρουµε, η επίσηµη βιογραφία που κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε όλον τον κόσµο στις 24 Οκτωβρίου, λίγες ηµέρες µετά τον θάνατο του ιδρυτή της Apple. Μου είπε ότι πούλησε 600 αντίτυπα. Στην προφανή έκπληξή µου για τον µικρό, όπως νόµιζα, αριθµό αντιτύπων, µε πρόλαβε, ανταπαντώντας µου ότι πρόκειται για µια εξαιρετικά καλή επίδοση. Η χάρτινη έκδοση της βιογραφίας έχει σχεδόν αγγίξει τις 10.000 αντίτυπα, οπότε τα 600 αντίτυπα της ηλεκτρονικής έκδοσης είναι καλό ποσοστό στο σύνολο των αντιτύπων που έχουν πουληθεί. Ο κ. Ψυχογιός µού επεσήµανε ότι ηλεκτρονικά βιβλία προς το παρόν αγοράζουν µόνο άντρες, εποµένως… ηλεκτρονική τύχη έχουν µόνο τα «αντρικά» βιβλία, και ότι το καλύτερο ποσοστό ηλεκτρονικών προς χάρτινα είναι 10 προς 100.

Η αλήθεια είναι ότι η διείσδυση της ηλεκτρονικής ταµπλέτας ανάγνωσης στην ελληνική αγορά είναι πολύ χαµηλή. Αλλά και οι ταµπλέτες ανάγνωσης, όπως η Kindle της Amazon, που η τιµή της είναι µόνο 99 ευρώ, δεν υποστηρίζουν ακόµη τα ελληνικά. Ισως γιατί δεν βρίσκουν ενδιαφέρουσα την ελληνική αγορά. Οι έλληνες εκδότες, στην πλειονότητά τους, δεν παράγουν προς το παρόν ικανοποιητικό αριθµό ηλεκτρονικών βιβλίων µε διαδραστικές ιδιότητες, αλλά και οι αναγνώστες, που στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες – σύµφωνα µε τις έρευνες, το 70% του αναγνωστικού κοινού –, αντιστέκονται.

∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι κάποια στιγµή θα γίνει το «µπαµ», εκεί που δεν θα το περιµένουµε. Εχουµε το προηγούµενο της κινητής τηλεφωνίας. Οι αντιστάσεις θα καµφθούν και οι εκδότες θα τρέχουν. Μία από τις πιο παραδοσιακές χώρες στην ανάγνωση, η Γαλλία, ετοιµάζεται να κάνει το µεγάλο άλµα. Και από τις 30.000 ταµπλέτες που είχαν πουληθεί το 2010, εφέτος, µε αιχµή τα Χριστούγεννα, οι πωλήσεις θα φθάσουν τις 100.000. Η Kindle διαθέτει ήδη 45.000 τίτλους στα γαλλικά, έναντι 900.000 στα αγγλικά. Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι φτηνότερο κατά 20% σε σχέση µε το χάρτινο, ενώ οι κλασικοί είναι… πάµφθηνοι. Με 2,99 ευρώ όλος ο Βικτόρ Ουγκό είναι στην ταµπλέτα σας.

nbak@dolnet.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ