Υπήρχε η φήμη για μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του επικεφαλής των συνδέσμου γερμανών βιομηχάνων κ. Χανς Πέτερ Κάϊτελ κατά τη συνάντησή του με τον κ. Γ. Παπανδρέου την Τρίτη στο Βερολίνο. Η φήμη αυτή δεν επιβεβαιώθηκε αμέσως, αφού οι περί τον Πρωθυπουργό αρνούνταν να τη σχολιάσουν. Μέχρι που ανέλαβε να την επιβεβαιώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. «Δεν γίνεται Έλληνες επιχειρηματίες να βγάζουν τα λεφτά τους έξω, αντί να τα επενδύουν στην Ελλάδα και να ζητούν από εμάς να επενδύουμε στην Ελλάδα», είπε ο Πρωθυπουργός στους υπουργούς ότι άκουσε από τον κ. Καϊτέλ. Πολύ σωστά τα είπε ο κ. Καϊτέλ. Μόνο που, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, δεν είναι υποχρέωση των Ελλήνων επιχειρηματιών να αυτοκαταστραφούν υποστηρίζοντας το πελατειακό κράτος των δύο μεγάλων κομμάτων.

Είναι δουλειά του κ. Παπανδρέου να αλλάξει τους κανόνες και να δημιουργήσει όρους που προσελκύουν το κεφάλαιο. Υπάρχει βέβαια και μια άλλη λεπτομέρεια: Με τη φράση «τα λεφτά τους έξω» ο κ. Καϊτέλ εννοούσε τις επενδύσεις στην Βουλγαρία και στα υπόλοιπα Βαλκάνια. Και επισήμανε ότι το υψηλό εργατικό κόστος της Ελλάδος είναι εμπόδιο στις γερμανικές επενδύσεις. Εννοούσε κατά συνέπεια ότι οι γερμανοί επιχειρηματίες θα περάσουν τα ελληνικά σύνορα μόλις ολοκληρωθεί η «σύγκλιση» προς τα κάτω με τα υπόλοιπα Βαλκάνια. Η εκτίμηση αυτή είναι εξόχως αισιόδοξη. Είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι με την πολιτική της κυβέρνησης και τις συνταγές της τρόικας η σύγκλιση αυτή δεν θα αργήσει πολύ. Με 300 ευρώ μέσο μισθό η ανεργία δύσκολα θα περάσει το 30%.

**

Σε ρόλο Μάρκο Πόλο ο κ. Ι. Στουρνάρας, ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Διεθνούς Επιχειρηματικότητας του Πεκίνου. Ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ έδωσε σειρά διαλέξεων στο Πεκίνο για το (ελληνικό και το ευρωπαϊκό) πρόβλημα χρέους, για τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής της Κίνας στην ενίσχυση του Προσωρινού Μηχανισμού και για τις δυνατότητες επενδύσεων που υπάρχουν στην Ελλάδα. Ιδίως για το τελευταίο ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να επιστράτευσε ολόκληρη τη φαντασία του αφού έκανε παρουσίαση με τίτλο «The Reforming Greek Economy: Turning a problem into an opportunity».

**

Μετά Βαΐων και Κλάδων υποδέχτηκαν στο υπουργείο Οικονομικών την τρόικα. Η κατά Βενιζέλον «προσυμφωνημένη» αποχώρηση για λίγες (10) ημέρες έφτασε τελικά τις 27 ημέρες. Μέσα στις ημέρες αυτές δεν έγινε απολύτως τίποτα πέρα από πολύ δράμα και σειρά μέτρων από τα οποία κανένα δεν έχει καθοριστεί ή πολύ περισσότερο νομοθετηθεί πέραν του τέλους ακινήτων το οποίο υποτίθεται ότι θα αποφέρει 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Γι’ αυτό ακριβώς υπολογίζω ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα είναι ακόμα πιο «συναρπαστικές» απ’ όσο ήταν ως τις 2 Σεπτεμβρίου και αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει η δυνατότητα «προσυμφωνημένης αποχώρησης» αφού αυτή θα ισοδυναμεί με «προσυμφωνημένη πτώχευση».

**

Και για να περιγράψουμε πόσο «ευχάριστα» είναι τα πράγματα στην οικονομική πολιτική δεν έχουμε παρά να αναφέρουμε μια απλή φράση από το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που εκδίδει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank υπό τον οικονομολόγο κ. Μιχ. Μασουράκη: «Η αύξηση των πληρωμών τόκων κατά 2,07 δισ. στο 8μηνο ’11 οφείλεται κυρίως στην υποχρέωση του Δημοσίου να δανείζεται μεγάλα ποσά με υψηλότοκα έντοκα γραμμάτια, ιδιαίτερα στις περιόδους που σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων της χρηματοδότησης από την Τρόικα». Υπενθυμίζω εκ νέου ότι το «ηλεκτροφόρο» τέλος ακινήτων θα αποφέρει 2 δισ. και ότι δεν είναι αρκετό ούτε για να καλύψει την αύξηση των πληρωμών για τόκους της περιόδου ως τον Ιούλιο, δηλαδή πριν από την «προσυμφωνημένη αποχώρηση» και τις προφανώς επίσης «προσυμφωνημένες» καθυστερήσεις στην καταβολή της περίφημης έκτης δόσης…