Αγγιξα με τις άκρες των δαχτύλων μου το φρεσκοκουρεμένο χορτάρι. Η τσαγιέρα-φυτό άρχισε να λικνίζεται ρυθμικά πάνω στο ξύλινο κοντάρι.

«Μα είναι καταπληκτική αυτή η γλάστρα σε σχήμα teapot» παρατήρησε η Εσθήρ. «Ο νέος σου κηπουρός είναι πραγματικά τρομερός! Πού τον ανακάλυψες, αλήθεια;» με ρώτησε γεμάτη περιέργεια. Κατέβασα το ψάθινο καπέλοτης Stella ΜcCartney στη βάση της μύτης μου. Χαμογέλασα με ικανοποίηση. Ο κήπος μου έμοιαζε με πίνακα του Claude Μonet έτσι όπως το μικρό ξύλινο γεφυράκι «περνούσε» επάνω από τη λίμνη με τα νούφαρα.

«Είναι πολύ απλό» της απάντησα. «Ακολούθησα τη… συνταγή του αγαπητού prime minister Γιώργου Παπανδρέου» της είπα ενώ βολεύτηκα καλύτερα στη chaise longue της Charlotte Ρerriand. «Αποφάσισα να θυσιάσω τον λατρεμένο κηπουρό Καρλίτο και να προσλάβω άλλον στη θέση του» αναστέναξα και ρούφηξα μια γουλιά από το κρύο τσάι μου. «Τελικά ο καινούργιος jardinier είναι αποτελεσματικότερος από τον προηγούμενο» σημείωσα. «Σκέψου ότι κατάφερε να φυτέψει στον κήπο μου τα ίδια ακριβώς λουλούδια με αυτά που κοσμούν τα μπαλκόνια ελλήνων επιχειρηματιών στα διαμερίσματα τα οποία αγόρασαν στο πλήρως ανακαινισμένο ξενοδοχείο “Ρlaza” της Νέας Υόρκης» τόνισα με έμφαση. «Η γλάστρα-τσαγιέρα μάλιστα “πρωταγωνιστεί” στη βεράντα του συγκατοίκου τους, διάσημου αμερικανού μετρ της μόδαςΤommy Ηilfiger» χτύπησα τα χέρια μου με ενθουσιασμό. «Εύχομαι στον Πρωθυπουργό να είναι τόσο τυχερός με τους καινούργιους του συνεργάτες όσο κι εγώ» αναφώνησα και κούνησα το χέρι μου στον νεοπροσληφθέντα Μαουρίτσιο. Ο jardinier έμοιαζε απορροφημένος από το δημιούργημά του: μια γλάστρα σε σχήμα yacht.

«Πρέπει να σε πληροφορήσω ότι ο στενός μας φίλος μεγαλοεφοπλιστής-μεγαλογαιοκτήμων Ντίντης Ευπαλίδης σκοπεύει να εγκαταστήσει έναν τεχνητό κήπο στο μεσαίο deck της θαλαμηγού του» μου είπε η Εσθήρ. «Ακουσε ότι ιταλός μεγιστάνας έκανε κάτι ανάλογο και έσπευσε να τον μιμηθεί» ξέσπασε σε δυνατά γέλια. «Ο shipowner έχει επηρεασθεί από το διεθνές εικαστικό κίνημα “Ζιβερνί”» σημείωσα. «Αυτοί θα είναι οι πλωτοί κήποι του…Γαϊδουρονησίου,ma petite» χαχάνισα. «Είμαι σίγουρη όμως ότι ο Ντίντης θα προχωρήσει και σε άλλου είδους… χωροταξικά καπρίτσια» είπα και άπλωσα το χέρι μου για να χαϊδέψω τη ράχη του άτακτου pinscher μου Ρόμελ. «Η αγορά του yacht “Μariu”, ιδιοκτησίας Τζιόρτζιο Αρμάνι,από τον έλληνα συνάδελφό του,γνωστό εφοπλιστή Ανδρέα Χατζηγιάννη έχει προκαλέσει ισχυρούς πονοκεφάλους στον snob κ. Ευπαλίδη» επεσήμανα κουνώντας την κατακόκκινη βεντάλια μου.

Η Εσθήρ, εντυπωσιασμένη από την είδηση, άφησε με δύναμη στο πιάτο της ένα κομμάτι από το δημοφιλέστατο γλυκό καρπουζένια που μου είχαν φέρει από τη Φολέγανδρο. «Εγώ ξέρω ότι ο παγκοσμίου φήμης ιταλός σχεδιαστής είναι ιδιοκτήτης της υπερπολυτελούς θαλαμηγού “Μain”» ψιθύρισε. «Αυτό κι αν είναι ένα πλωτό ανάκτορο,υψηλής όμως αισθητικής» πήρα και πάλι τον λόγο. «Ο ελληνολάτρης κ.Αρμάνι,ο οποίος αναμένεται πάλι για κρουαζιέρα στα νησιά μας,προτού αποκτήσει το “Μain” ταξίδευε στα hot παραθαλάσσια spots του πλανήτη με το “Μariu”,ένα εξίσου εντυπωσιακό yacht των ναυπηγείων Codecasa» συνέχισα. «Κάποια στιγμή αποφάσισε να το πουλήσει.Το σκάφος είχαν επισκεφθεί αρκετοί ενδιαφερόμενοι από τον χώρο των international business,όμως ο διάσημος μετρ δίσταζε να προχωρήσει…» υποστήριξα. «Η συμφωνία με τον έλληνα πλοιοκτήτη πραγματοποιήθηκε λίγο καιρό πριν.

Αυτοί που ξέρουν μιλούν για μια πολύ συμφέρουσα αγορά,η οποία προσθέτει ένα ακόμη “αστέρι” στον γνωστό για τις επιχειρηματικές του ικανότητες και σκληρά deals, πανέξυπνο συμπατριώτη μας» τόνισα. «Το “Μariu” πουλήθηκε αντί 10 εκατ.ευρώ,μια ιδιαίτερα καλή τιμή για τέτοιου είδους πολυτελείς θαλαμηγούς» υπογράμμισα.

«Οι φήμες μάλιστα αναφέρουν ότι τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων του designer και του shipowner έκανε ο γνωστός επιχειρηματίας στον χώρο αγοραπωλησιών σκαφών κ.Νίκι Χυδήρογλου» επεσήμανα ενώ έπαιζα με τη μικρογραφία μιας τσουγκράνας του οίκου Fendi. «Ο νεαρός επιχειρηματίας,όπως γνωρίζεις,είναι εδώ και αρκετά χρόνια παντρεμένος με τη μοναδική Ελληνίδα που κέρδισε ποτέ τον τίτλο της “Μiss Κόσμος”,την ωραιοτάτη Ειρήνη Σκλήβα» σημείωσα και έκοψα ένα από τα 153 κίτρινα baby roses του κήπου μου.

Εφοπλιστές, Ferrari και supermodels

Η Εσθήρ εγκατέλειψε το γλυκό καρπουζένια και βύθισε το πιρούνι της στη σπεσιαλιτέ με κόκορα Ματσάτα που η υπηρέτρια Μαριγώ με καταγωγή από τη Φολέγανδρο σερβίρισε σε πορσελάνινο πιάτο του Leonard. «Αχ, ναι!» φώναξε όταν άκουσε να ρίχνω στην κουβέντα το όνομα της Ειρήνης Σκλήβα.

«Είναι το κορίτσι με τα καταπράσινα μάτια που εγώ μπερδεύω πολλές φορές με την κάτοχο του τίτλου “Μiss Υφήλιος” και φανατική λάτρι της Μυκόνου Κορίνα Τσοπέη» συνέχισε. «Υπάρχει βέβαια μεγάλη διαφορά ηλικίας μεταξύ τους» τόνισε.

«Και αν η Ειρήνη εγκατέλειψε εδώ και χρόνια τον κόσμο του modeling για να αφοσιωθεί στην οικογένειά της,η νεαρότατη Ηλιάνα Παπαγεωργίου “δείχνει”,όπως μαθαίνω,Dolce & Gabanna στο Μιλάνο δίπλα σε supermodels» διέκοψα τη στενή μου φίλη. «Η ωραία μελαχρινή Ηλιάνα έχει εντυπωσιάσει τους ιταλούς σχεδιαστές,δεν έχει καταφέρει όμως ακόμη να “προσεγγίσει” τον αυστηρό κ.Αρμάνι» χαμογέλασα. «Κάποιες άλλες συνάδελφοί της οι οποίες δεν εκμεταλλεύτηκαν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν στη γειτονική χώρα κάνουν παράλληλη καριέρα ως guest d.j.σε γνωστά clubs των νησιών» σχολίασα φέρνοντας κοντά στη μύτη μου το τριαντάφυλλο. «Η χυμώδης Ολγα Φαρμάκη είναι η αγαπημένη των ιδιοκτητών hot spots σε islands και ακρογιάλια» είπα. «Πληροφορήθηκα ότι σε μία από τις τελευταίες εμφανίσεις της στη Λευκάδα έγινε κυριολεκτικά χαμός!» συμπλήρωσα τσιμπώντας κι εγώ ένα ταπεινό κομμάτι από το κοκοράκι.

Εκλεισα τα μάτια αποφασισμένη να απολαύσω τον καυτό ήλιο. Σκέφθηκα τα τελευταία λόγια φίλου μου, γνωστότατου επιχειρηματία, ο οποίος μου διευκρίνισε ότι ο έλλην πλοιοκτήτης αγόρασε σε καλή τιμή το «Μariu» επειδή είναι ναυλωμένο ως τον Σεπτέμβριο.

Ενα χαμόγελο ζωγραφίστηκε στα χείλη μου.

Δεκαεπτά χρόνια πριν πασίγνωστος επίσης εφοπλιστής έπρεπε να περιμένει κάποιους μήνες για να καθήσει πίσω από το τιμόνι μιας Ferrari Τestarossa. Την είχε αγοράσει από επιχειρηματία, λάτρη ως σήμερα πανάκριβων, συλλε κτικών αυτοκινήτων. Ο businessman καθυστερούσε να κλείσει τη συμφωνία. Ισως επειδή συνηθίζει να μεταχειρίζεται τα luxury, γρήγορα αυτοκίνητά του σαν να είναι παιδιά του. Τελικά ο πλοιοκτήτης αγόρασε τη Ferrari για 90 εκατ. δρχ. Ηταν χειμώνας του 1994…

Κινηματογραφικά πανιά στις Σπέτσες, απόβαση επιχειρηματιών σε Τζια

Λατρεύω τα υπερσύγχρονα, γρήγορα motoryachts γιατί με πηγαίνουν (συνήθως…) on time στους κοσμοπολίτικους προορισμούς που επιλέγω.

Πιστεύω όμως ότι τα μεγάλα ιστιοπλοϊκά κατασκευασμένα σε γνωστά ναυπηγεία του πλανήτη διαθέτουν ένα άλλο class. Μου θυμίζουν σκηνές από κινηματογραφικές υπερπαραγωγές, γυρισμένες στις Μπαχάμες, στο St. Βarts, στη Χαβάη. Ετσι όπως πλέουν αργά αργά στα γαλάζια νερά με τα τεράστια πανιά τους ανοιχτά…

Ενα από τα ωραιότερα διεθνώς ιστιοπλοϊκά έδεσε αρόδο το περασμένο Σαββατοκύριακο στις Σπέτσες. Ηταν το «Fivea» του εφοπλιστή Ανδρέα Μαρτίνου . Ενα yacht κατασκευασμένο στα ναυπηγεία Ρerini Νavi το οποίο ο πλοιοκτήτης παρέλαβε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Οι αριστοκρατικές Σπέτσες είχαν γεμίσει από σκάφη. Τα περισσότερα, πολύ μεγάλα για να δέσουν στο λιμάνι. Ετσι έμεναν και αυτά αρόδο. Γεμάτα τα μπαρ και οι ταβέρνες, ενώ πολλοί γνωστοί επιχειρηματίες περνούσαν από το Πόρτο Χέλι στις Σπέτσες εγκαταλείποντας για λίγο τις glamorous βίλες τους στους υπηρέτες και κηπουρούς τους- οι οποίοι συνηθίζουν να «ποτίζουν» τα άγρια μεσάνυχτα. Ετοιμοι να απολαύσουν και πάλι sushi «Freud Οriental», νοστιμιές στον «Ταρσανά», drinks στο «Θρούμπι» και τρελούς χορούς στο «Guzel».

Στην Τζια έφθασε η θαλαμηγός του Δημήτρη και της Σάντυς Κοπελούζου, με το ζευγάρι να απολαμβάνει το φαγητό του στην ταβέρνα του «Αρίστου», πασίγνωστη για τις υπέροχες αστακομακαρονάδες της. Εκεί ήταν επίσης με τα σκάφη τους τα ζεύγη Δημήτρη Μελισσανίδη και Μάριου Κάτσικα, ενώ ιδιοκτήτης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας έφθασε στο νησί με ένα Βaglietto.

Ο Καλαφάτης, η Ζάχα και οι ατρόμητοι παπαράτσι

Στη Μύκονο νεαροί γόνοι πασίγνωστων επιχειρηματικών οικογενειών του τόπου είχαν συγκεντρωθεί σε super βίλα στην περιοχή του Αγίου Λάζαρου, ενώ τα και νούργια μικροσκοπικά μπικίνι, τύπου back to 70s, κάλυπταν μόνο τα απαραίτητα στα καλλίγραμμα σώματα των νεαρών κοριτσιών που έσπευδαν στο Καλό Λιβάδι και στο «Sol y Μar». Ξαπλωμένες στις chaises longues τους, δύο young ladies με μπικίνι Liza Βruce έλεγαν ότι ο ωραίος Γιώργος Ζαγκλάρας, ο οποίος εγκατέλειψε τον Πάνορμο, θα βρίσκεται τελικά στον Καλαφάτη. Ανέλαβε την εκμετάλλευση μέρους της παραλίας και του beach bar. Προβλέπω κάτι σαν γλυκιά αναταραχή σε μια παραλία μάλλον αδιάφορη για τους celebrities που λατρεύουν τα flashs. Την καλαφάτειον beach επισκέπτονταν ως τώρα μόνο οι low profile επιχειρηματίες και εφοπλιστές που διαθέτουν βίλες στην περιοχή και οι επιφανείς guests τους. Οπως ο Γιάννης και η Βάνα Δελούδη, οι οποίοι συχνά φιλοξενούν τη διάσημη παγκοσμίως, ιρακινής καταγωγής, αρχιτεκτόνισσα Ζάχα Χαντίντ. Εχω τρακάρει τη… θηριώδη Ζάχα με μαύρο αραχνοΰφαντο καφτάνι, ψηλοτάκουνα mules και smoky eyes ντάλα μεσημέρι. Μια γυναίκα εκκεντρική, ιδιόρρυθμη, αλλά σίγουρα τεράστια προσωπικότητα στον χώρο της.

Οι προσκεκλημένοι του νεαρού ζεύγους Μαρίνας Βερνίκου Μίλτου Καμπου ρίδη είχαν επιλεγεί με προσοχή. Εφθασαν στη Σίφνο με τα yachts τους και ανηφόρισαν στη βίλα της οικογενείας στο Βαθύ με αφορμή τη βάπτιση της κόρης του ζεύγους. Γνωστοί εφοπλιστές και επιχειρηματίες όπως οι κκ. Βαφειάς, Παναγόπουλος, Λιακουνάκος αλλά και οι κκ. Τάκης Ζαχαράτος και Νίκος Αποστολόπουλος έδωσαν το «παρών».

Ο Ζήνων μού τηλεφώνησε για να μου πει ότι το μάτι του πήρε κάποιους παπαράτσι να φωτογραφίζουν με τηλεφακούς τα τεκταινόμενα από τους γύρω λόφους. Η μητέρα του μωρού συγκέντρωνε άλλωστε πάντα πάνω της τα flashs της δημοσιότητας. Ενα «it-girl» που αγαπούσαν ο φακός και οι δημοσιογράφοι των lifestyle εντύπων.

Αυτοί οι παπαράτσι! Μια ατελείωτη σχέση αγάπης και μίσους με τους επωνύμους. Και αν στη Σίφνο ανέβηκαν στους λόφους, στην Παιανία στρατοπέδευσαν έξω από το κτήμα Νάσιουτζικ και τα γύρω χωράφια. Τρεις ημέρες πριν από τον γάμο του μπασκετμπολίστα του Ολυμπιακού Βασίλη Σπανούλη και της πρώην Σταρ Ελλάς Ολυμπίας Χωψονίδου που τελέστηκε προχθές το απόγευμα. Οσο για τους ρεπόρτερ του δημοφιλούς καναλιού που ασχολείται αποκλειστικά με το lifestyle; Κατόρθωσε να εισχωρήσει στη γαμήλια σουίτα του κτήματος… πριν από τους νεονύμφους! Η ρεπόρτερ ήταν έτοιμη για έναν υπνάκο στο κρεβάτι με τα ιβουάρ κουβερλί!

Ο Παντελής Οικονόμου και τα λάβαρα του Ηermés

Ηταν οκτώ παρά τέταρτο το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής όταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών με αρμοδιότητα στους φόρους Παντελής Οικονόμου περνούσε έξω από την boutique Ηermés στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου.

Χαλαρός, μάλλον ευτυχής, λίγες μόλις ώρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Με ανοιχτό το λευκό του πουκάμισο, κάτω από το αυστηρό μπλε σακάκι.

Ο κ. Οικονόμου έριξε μια γρήγορη ματιά στη βιτρίνα. Τον εντυπωσίασε μάλλον ο κύριος που βρισκόταν μέσα σε αυτήν και σήκωνε με στυλ… τα ξύλινα λάβαρα που έφεραν στην κορυφή τους εκτυφλωτικές τιρκουάζ και πορτοκαλί πετσέτες θαλάσσης. Ο υπουργός έστρεψε απότομα το κεφάλι προς το εστιατόριο «Ρasaji», όπου λίγες ώρες πριν καθόταν η συνάδελφός του Εύα Καϊλή. O green eyes Παντελής δεν θέλει να ακούει για λάβαρα… Ιδιαίτερα αν αυτά είναι αντιμνημονιακά. Εγώ πάλι προτίμησα να κοιτάξω τις κάρτες που ζωγράφισε για το εφετινό καλοκαίρι ο Φιλίπ Ντυμά, αδελφός του αείμνηστου προέδρου του οίκου Ηermés Ζαν-Λουί Ντυμά.

Κάρτες που απεικονίζουν τη Μύκονο και την Αθήνα.

Filet bourguignon και… πιπέρι στο στόμα

Στο εστιατόριο «Τhe Ρarliament» του ξενοδοχείου «ΝJV Αthens Ρlaza» ο γάλλος πρεσβευτής Κριστόφ Φαρνό παρέθεσε dinner priv για μερικούς καλούς φίλους.

Οι γάλλοι και έλληνες σεφ είχαν ετοιμάσει ένα καταπληκτικό μενού με φουαγκρά, σατομπριάν, γαλλικά κρασιά. Ο γάλλος πρεσβευτής έδειχνε απόλυτα ικανοποιημένος από τις γαστριμαργικές επιλογές των υπευθύνων που έχουν «εντρυφήσει» για τα καλά στην cuisine fran aise. Ο κ. Φαρνό και η σύζυγός του Ελέν ήταν ιδιαίτερα συγκινημένοι. Σε μερικές ημέρες ολοκληρώνεται η θητεία του συμπαθούς, πανύψηλου πρέσβη στην Αθήνα. Μαθαίνω ότι ο επόμενος ambassadeur θα είναι στενός φίλος και συνεργάτης του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ.

Κοντά στο πρεσβευτικό ζεύγος ήταν ο γνωστός γυναικολόγος Στέφανος Χανδακάς με τη σύζυγό του, η Σεσίλ Μαργέλλου, η κομψή με λουστρίνι Chanel μπαλαρίνες wife του στενού φίλου του Πρωθυπουργού Ντόρη Μαργέλλου, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο γάλλος σεφ Αrnaud Βignon, στελέχη της γαλλικής πρεσβείας, η βουλευτής Ροδούλα Ζήση και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μάρι Δασκαλαντωνάκη.

Ο κ. Σηφουνάκης έκοβε σε κομμάτια το κρέας του και κοιτούσε προσεκτικά γύρω του. Φαινόταν συνεπαρμένος από αυτή τη γαλλική essence την οποία απέπνεε το restaurant. Εκεί δεν υπήρχε χώρος για εκνευρισμούς και λέξεις όπως γκρουπούσκουλα, αλήτες και τραμπούκους που εξαπέλυσε πρόσφατα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ…

C΄ est terrible!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ