Σε αυτή την κρίση που η δική µας γενιά δεν έχει ξαναζήσει όµοιά της, αλλά γνωρίζει όσα έχει διαβάσει στα συγγράµµατα των ιστορικών και έχει διδαχθεί στα πανεπιστήµια, δηµιουργείται µια βεβαιότητα.

Οτι το πολιτικό σύστηµα που στηρίχθηκε στον καταγγελτικό λόγο, τα κόµµατα που περίµεναν τις κυβερνήσεις να πέφτουν σαν «ώριµο φρούτο» για να ανέβουν µε τη σειρά τους στην εξουσία, αδυνατεί να αντιµετωπίσει αποτελεσµατικά την οικονοµική κρίση. Ισως γιατί το ένα κόµµα υπονοµεύει το άλλο, ίσως γιατί οι πολιτικοί δεν θέλουν να συνδέσουν το όνοµά τους µε την πιθανή χρεοκοπία της χώρας µας.

Εναν χρόνο µετά την προσφυγή της χώρας στον ευρωπαϊκό µηχανισµό βοήθειας και το ∆ΝΤ (για την ιστορία το αίτηµα υποβλήθηκε στις 23 Απριλίου 2010), φθάσαµε στο σηµείο να συζητούµε πλέον για λύσεις που κανείς δεν φανταζόταν στην αρχή αυτής της περιπέτειας.

Φθάσαµε στο σηµείο να συζητούµε ως λύση την αναδιάρθρωση του χρέους, µε την έννοια να µην πληρώσουµε ως το τελευταίο ευρώ τους δανειστές µας αλλά να τους καλέσουµε να δεχθούν «κούρεµα» των απαιτήσεών τους, ξεχνώντας όσα διδαχθήκαµε.

∆ηλαδή ότι στη λύση αυτή οδηγήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες σειρά από χώρες όπως η Ουρουγουάη, η Αργεντινή, ο Ισηµερινός, το Πακιστάν, η Μολδαβία, η Ουκρανία και έπειτα από 10 χρόνια δεν εκδίδουν µακροχρόνιους τίτλους γιατί κανείς δεν δέχεται να τους δανείσει. ∆έκα χρόνια µετά δεν έχουν καταφέρει να ανακτήσουν την εµπιστοσύνη των αγορών. Και, όταν χρειάζονται ρευστότητα, δανείζονται µε βραχυπρόθεσµούς τίτλους (έντοκα γραµµάτια) και µε τοκογλυφικά επιτόκια. Αντιθέτως σε αυτή τη δίνη, η λύση της επιµήκυνσης του χρόνου εξόφλησης των δανείων µας,µε τον όρο ότι θα καταβάλουµε ως και το τελευταίο ευρώ, µπορεί να διασώσει το τελευταίοίχνος αξιοπιστίας της χώρας και να µας κρατήσει ζωντανούς ως ισότιµο µέλος της ευρωζώνης.

Σε αυτή την εκδοχή τα βάρη µεταφέρονται στην επόµενη γενιά, αφού η δική µας έζησεκαι δηµιούργησε µε την εργασία της αλλά και µε δανεικά, αλλά σε καµιά περίπτωση η χώρα δεν θαοδηγηθεί στην «καταστροφή». Αυτό ακριβώς έχουν δηλώσει επανειληµµένα ο υπουργός Οικονοµικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και άλλα κυβερνητικά στελέχη, απαντώντας σε όσους υποστήριζαν ως λύση το «κούρεµα» των οµολόγων.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν επικρατήσουν οι πιέσεις όσων ποντάρουν εδώ και έναν χρόνο στη χρεοκοπία της χώρας, κανείς δεν µπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις…

ztsolis@dolnet.gr


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ