Το τελευταίο διάστημα η χώρα κλυδωνίζεται από αποκαλύψεις που πλήττουν ευθέως τη λειτουργία της δημοκρατίας, την αξιοπιστία των θεσμών, την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη. H υπόθεση των βίαιων και παράνομων συλλήψεων Πακιστανών που διαψεύσθηκε στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό, σε συνδυασμό με την εκ των υστέρων απόπειρα δωροδόκησής τους, προκειμένου να αλλάξουν τις καταθέσεις τους, παραπέμπει σε μια τριτοκοσμική χώρα, στην οποία οι πολίτες, ημεδαποί και αλλοδαποί, είναι έρμαια μιας ανεξέλεγκτης και επικίνδυνης εξουσίας.


Το σκάνδαλο των υποκλοπών που συγκαλύφθηκε από την κυβέρνηση για έντεκα και πλέον μήνες ξετυλίγεται καθημερινά σαν ένα κουβάρι που πνίγει ασφυκτικά κάθε έννοια νομιμότητας, δημοκρατίας και διαφάνειας. Οι αντιφάσεις των πολιτικών υπευθύνων είναι απανωτές, τα πορίσματα της ΑΔΑΕ αποκαλυπτικά, οι υποψίες για τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου μετατρέπονται σε βεβαιότητες και ουδείς από την κυβέρνηση αναλαμβάνει την παραμικρή ευθύνη. Την ίδια στιγμή η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί καθημερινά τη μέση ελληνική οικογένεια στην υπερχρέωση και τον δανεισμό, ενώ τα πιο αδύνατα οικονομικά στρώματα οδηγούνται στην περιθωριοποίηση και την απόγνωση.


Και ενώ οι πολίτες, μέσα από την καθημερινή οικονομική τους συμπίεση, το έλλειμμα δημοκρατίας και την κυρίαρχη αδιαφάνεια, αναζητούν ελπίδα, πολιτικό καταφύγιο και ασπίδα προστασίας στο ΠαΣοΚ, κάποιοι με την ανακύκλωση διαφωνιών ή προσωπικών απόψεων, συνήθως ανεπίκαιρων, διεκπεραιώνουν επιτυχώς το έργο της κατεδάφισης της νέας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την παράταξη.


Ο φαύλος κύκλος δεν έχει τέλος. Οι βολές εκτοξεύονται με οξύτητα, είναι δε εντυπωσιακό ότι πρωταγωνιστές της λεγόμενης εσωστρέφειας εγκαλούν άλλους μόνο και μόνο επειδή στην παρούσα στιγμή δεν είναι οι ίδιοι στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας. Και ο χορός καλά κρατεί. Αν το ΠαΣοΚ θελήσει να εκφράσει ξανά την προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία που σήμερα δοκιμάζεται και αμφιβάλλει, πάνω από όλα, για το αν η συλλογική επιδίωξη, το κοινό όραμα, οι αρχές και οι αξίες κυριαρχούν απέναντι στις προσωπικές επιδιώξεις και τα ιδιωτικά κίνητρα, οφείλει στην παρούσα στιγμή να κηρύξει ένα σιωπητήριο ευθύνης. Είναι ώρα μάχης και σκληρής αντιπολίτευσης και όχι ώρα για ανώφελους καβγάδες. Κάποιοι συμπολίτες μας αγωνιούν και υποφέρουν και δεν πρόκειται να μας περιμένουν για πολύ.


H κυρία Μιλένα Αποστολάκη είναι βουλευτής του ΠαΣοΚ.