H μάχη των ευρωεκλογών τελείωσε, με τη Νέα Δημοκρατία να πετυχαίνει μια καθαρή νίκη, προβλέψιμη και αναμενόμενη, αν αναλογιστεί κανείς το σύντομο διάστημα που μεσολάβησε από την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Μαρτίου.


Ξεκινώντας από την παραδοχή ότι αναμενόμενη και προβλέψιμη ήταν για τον ίδιον λόγο και η ήττα του ΠαΣοΚ, οφείλουμε χωρίς καθυστερήσεις να την καταστήσουμε αφετηρία ουσιαστικών πολιτικών πρωτοβουλιών και αλλαγών, που θα επαναφέρουν το κόμμα στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων, θα το καταστήσουν και πάλι πρωτοπόρο και ριζοσπαστικό, θα ενισχύσουν την αξιοπιστία του και θα ισχυροποιήσουν τους δεσμούς του με την ελληνική κοινωνία.


H συζήτηση για τα αίτια της ήττας και την υποχώρηση της εκλογικής δύναμης του ΠαΣοΚ που ξεκίνησε μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου είναι ασφαλώς χρήσιμη και αναγκαία. H επισήμανση και η καταδίκη της καθεστωτικής και αλαζονικής συμπεριφοράς μας, των άστοχων κοινωνικών μετώπων, της έλλειψης μεταρρυθμιστικής πολιτικής, αλλά και μιας τεχνοκρατικής προσέγγισης που αναγνώριζε την κοινωνική μας ευαισθησία αποτελούν δείγμα κατανόησης του μηνύματος που έστειλαν οι ψηφοφόροι στην παράταξή μας. Θα ήταν όμως πειστικότερες οι παραδοχές αυτές αν συνοδεύονταν από την αναγκαία αυτοκριτική διάθεση και δεν εξαντλούνταν στην απλή περιγραφή γεγονότων και συμπεριφορών από τις οποίες απουσιάζει η ανάληψη της προσωπικής ευθύνης.


Ολα αυτά είναι τα αναγκαστικά αλλά και χρήσιμα επακόλουθα μιας ήττας. Ωστόσο, αλίμονο αν αυτά αποτελέσουν το πεδίο στο οποίο θα εξαντληθεί ο προβληματισμός μας για το αύριο της παράταξης και τη φυσιογνωμία του κόμματος την επόμενη ημέρα.


Ανεξάρτητα από τη συγκυρία που μεταθέτει «τα σπουδαία» για τον Σεπτέμβριο και τον μετά την Ολυμπιάδα πολιτικό χρόνο, για το


ΠαΣοΚ τώρα είναι η ώρα της δράσης, των μεταρρυθμίσεων και της ανασυγκρότησης.


H υλοποίηση των στόχων αυτών δεν αφορά οργανωτικά σχήματα, νέες επετηρίδες και άλλους φορμαλισμούς. Αφορά τη διατύπωση ενός ξεκάθαρου πολιτικού λόγου που θα δώσει το πολιτικό μας στίγμα στη νέα συγκυρία και θα ξεκαθαρίσει την ιδεολογική μας ταυτότητα.


Για να συμβούν αυτά απαιτείται ασφαλώς ένα προγραμματικό συνέδριο θέσεων, από το οποίο θα προκύψει και το νέο οργανωτικό σχήμα αντιπροσώπευσης που θα υπακούει στις ανάγκες ενός σύγχρονου προοδευτικού ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος.


Για τους ψηφοφόρους και φίλους της παράταξης είναι βεβαίως αδιάφορο αν το Εκτελεστικό Γραφείο θα συνεχίσει να υφίσταται ως έχει ή αν θα αντικατασταθεί από ένα άλλο όργανο με λιγότερα ή περισσότερα μέλη. Αδιάφορο επίσης είναι αν η Κεντρική Επιτροπή θα αντικατασταθεί από ένα άλλο καταστατικό όργανο. Αυτό που ενδιαφέρει τον πολίτη είναι αν από τα όργανα του κόμματος θα παράγεται πολιτική που θα οδηγεί σε μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας, η οποία θα έχει τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής δικαιοσύνης και της πολιτικής πρωτοπορίας. Αυτό που ενδιαφέρει τον πολίτη είναι αν τα στελέχη που θα συμμετέχουν στα όργανα αυτά είναι στελέχη που δεν οφείλουν την παρουσία τους στη στήριξη μηχανισμών ή κύκλων εξουσίας, αλλά στελέχη που μπορούν αυθεντικά να τον αντιπροσωπεύουν και να συμβολίσουν το ήθος της παράταξης, τη συνέχειά της και το σύγχρονο πολιτικό στίγμα του ΠαΣοΚ.


Είναι επίσης κατά την άποψή μου ξεκάθαρο ότι οι πολίτες δεν θέλουν την «εξαφάνιση» του ΠαΣοΚ ή πολύ περισσότερο τη λειτουργία ενός «μικρού» ΠαΣοΚ, δηλαδή ενός κόμματος που πολιτεύεται με μειοψηφικές τακτικές και για τούτο αδυνατεί να δημιουργήσει κοινωνικό ρεύμα.


Οι πολίτες επιθυμούν ένα μεγάλο πλειοψηφικό ΠαΣοΚ με ξεκάθαρο πολιτικό λόγο, από τον οποίον θα αναδεικνύονται πειστικά οι διαφορές μας από τη σημερινή Νέα Δημοκρατία.


Οι πολίτες επιζητούν ένα ΠαΣοΚ που, έχοντας ολοκληρώσει την ουσιαστική και ειλικρινή αυτοκριτική του για όσα οδήγησαν στην ήττα, είναι πλέον σε θέση να μιλήσει με όρους μέλλοντος για το τι προτείνει σήμερα.


Οι πολίτες αναμένουν ένα ΠαΣοΚ που ξέρει να αντιπολιτεύεται με δυναμισμό, συγκρότηση και ουσιαστικό περιεχόμενο.


Οι πολίτες αναμένουν ένα ΠαΣοΚ που ανανεώνεται διαρκώς μέσα από πρόσωπα και αναγκαίες εναλλαγές ρόλων, αλλά κυρίως μέσα από τη συνολική του συλλογική έκφραση όπως αυτή θα καταγράφεται στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας.


Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας απέναντι στα εκατομμύρια των πολιτών που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.


H κυρία Μιλένα Αποστολάκη είναι βουλευτής του ΠαΣοΚ.