Θα πήγαινε κανείς Ευρωπαίος για καλοκαιρινά μπάνια στη Σουηδία αν δεν ήταν ο ίδιος Σουηδός ή τέλος πάντων αν δεν ήταν τόσο ξετρελαμένος με τις ταινίες του Ινγκμαρ Μπέργκμαν; Δύσκολο ακούγεται. Και όμως, ο σουηδικός τουρισμός βρίσκεται σε εντυπωσιακή άνθηση τα τελευταία χρόνια. Και για εφέτος το καλοκαίρι οι τουριστικές αρχές της σκανδιναβικής χώρας περιμένουν νέο ρεκόρ αφίξεων.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το τουριστικό ενδιαφέρον για τη Σουηδία δεν περιορίζεται για προορισμούς εξοχικούς και παραλίες φωτοσκιασμένες σαν κι αυτές που έτρεχαν ξυπόλυτες η Μπίμπι Αντερσον με τη Λιβ Ούλμαν ή τελείως ερεβώδεις σαν κι αυτή που ο Μαξ φον Σίντοφ αναμετριόταν στο σκάκι με τον Θάνατο. Οι ξένοι επισκέπτες αδημονούν να επισκεφθούν τη σουηδική πρωτεύουσα.
Ενας μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων άνοιξε πέρυσι στη Στοκχόλμη. Το ιδιαίτερου καλλιτεχνικού σχεδιασμού και αισθητικής At Six της αλυσίδας Nordic Chois Hotels και το Downtown Camper του ομίλου Scandic Hotels Group είναι δύο απ’ αυτά που θεωρήθηκε ότι είχαν δημιουργήσει ένα πλεόνασμα κλινών στην πρωτεύουσα. Τόσο που η Scandic (πρόκειται για το μεγαλύτερο ξενοδοχειακό όμιλο στη Σουηδία) στην αρχή του 2018 είχε εκδώσει προειδοποίηση για χαμηλότερα κέρδη το τρέχον έτος.
Η εικόνα, όμως, έχει αλλάξει άρδην, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Scandic Εβεν Φράιντενμπεργκ. Η υπερπροσφορά κλινών δεν μοιάζει απειλητική. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι μεγάλο μέρος από το επιπλέον δυναμικό κλινών που αποκτήσαμε εφέτος θα καλυφθεί χάρη στην αυξημένη ζήτηση» δήλωσε ο σουηδός μάνατζερ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη Παρασκευή.
Οσο για τα έσοδα, ενώ ανά δωμάτιο ήσαν μειωμένα κατά 7,7% στη Στοκχόλμη το πρώτο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, το πρώτο πεντάμηνο το ποσοστό αυτό έπεσε στο 3,5%, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg που υπογράφουν η Χάνα Χοϊκάλα και ο Νίκλας Μάγκνουσον. «Αν η ζήτηση συνεχίσει να αυξάνεται με τον ρυθμό αυτόν και βοηθήσουν λιγάκι οι καιρικές συνθήκες και οι εξελίξεις στις αγορές συναλλάγματος, θα καταφέρουμε να κλείσουμε το 2018 δίχως απώλειες» εκτιμά εξάλλου ο Φράιντενμπεργκ.


Ο καιρός και η κορόνα
Οποιος επισκέπτης ελπίζει να βρει έναν καλό και φιλόξενο καιρό στη Στοκχόλμη, ακόμη και το καλοκαίρι, είναι σαν να παίζει την τύχη του κορόνα-γράμματα. Οποιος όμως εύχεται να βρει συμφερότερες τιμές, τουλάχιστον τους επόμενους έναν-δύο μήνες, μπορεί να έχει έναν βαθμό βεβαιότητος. Διότι η ισοτιμία της σουηδικής κορόνας έναντι του ευρώ, του δολαρίου και άλλων νομισμάτων έχει υποχωρήσει από την αρχή του έτους λόγω της δεδηλωμένης «απουσίας σπουδής» της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να ακολουθήσει τη Fed και την ΕΚΤ, κατά κύριο λόγο, στο σφίξιμο της στρόφιγγας της ρευστότητας.
Η εξασθένηση της κορόνας ευνοεί διπλά τον σουηδικό τουριστικό κλάδο. Διότι αφενός φθηναίνει η διαμονή στη χώρα για τους ξένους, αφετέρου ακριβαίνει η διαμονή στο εξωτερικό για τους Σουηδούς, κάποιοι εκ των οποίων επιλέγουν τελικά να περάσουν τις θερινές διακοπές τους εντός των σουηδικών συνόρων.

HeliosPlus