Με στόχο να εδραιωθεί η Ευρώπη ως πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία του πρώτου ψηφιακού προγράμματος στην ιστορία της Ενωσης.
Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» είναι ύψους 9,2 δισ. ευρώ και επικεντρώνεται σε πέντε τομείς: υπερυπολογιστές, τεχνητή νοημοσύνη, κυβερνοασφάλεια, ψηφιακές δεξιότητες και ευρεία χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.
H αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών είναι απαραίτητη για τις επιχειρήσεις αφού ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρίσκεται στην «καρδιά» όλων των διαδικασιών μιας εταιρείας, από τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ μέχρι την εφοδιαστική αλυσίδα και τις αποθήκες.
Για τον άξονα των υπερυπολογιστών, η Επιτροπή προτείνει την επένδυση 2,7 δισ. ευρώ –ποσό που θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και την ενίσχυση των υπερυπολογιστών και της επεξεργασίας δεδομένων στην Ευρώπη.
Οι υπερυπολογιστές θεωρούνται απαραίτητοι για την ανάπτυξη πολλών τομέων, από την υγεία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως την ασφάλεια των αυτοκινήτων και την κυβερνοασφάλεια.
Στόχος του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» είναι να αναπτυχθεί μια παγκόσμιας κλάσης υποδομή υπερυπολογιστών και δεδομένων με υπολογιστική ικανότητα εξακλίμακας (ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμύρια ή 1.018 υπολογισμοί ανά δευτερόλεπτο) ως το 2022-2023.
Το ποσό των 2,5 δισ. πρόκειται να διατεθεί για τη διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία και την κοινωνία.
Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» θα προσφέρει στις δημόσιες Αρχές και στις επιχειρήσεις, ιδίως στις μικρότερες, καλύτερη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις δοκιμών και πειραματισμού τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκονται στα κράτη – μέλη. Ανοικτές πλατφόρμες και χώροι βιομηχανικών δεδομένων για την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι διαθέσιμοι σε όλη την Ευρώπη, σε κόμβους ψηφιακής καινοτομίας που θα παρέχουν εγκαταστάσεις δοκιμών και γνώσεις στις μικρές επιχειρήσεις και στους τοπικούς φορείς καινοτομίας.
Επιπλέον, ποσό 2 δισ. θα επενδυθεί για την ενίσχυση της κυβερνοάμυνας και του ευρωπαϊκού κλάδου της κυβερνοασφάλειας, της χρηματοδότησης εξοπλισμού και υποδομών κυβερνοασφάλειας προηγμένης τεχνολογίας και της στήριξης της ανάπτυξης των απαραίτητων δεξιοτήτων και γνώσεων. Η πρόταση βασίζεται στο ευρύ φάσμα των μέτρων για την κυβερνοασφάλεια που παρουσιάστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2017 και στην πρώτη νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2018.
Με ποσό 700 εκατ. ενισχύει η Ενωση τις ψηφιακές δεξιότητες. Η επένδυση θα επιτρέψει στο σημερινό και στο μελλοντικό εργατικό δυναμικό να αποκτά με ευκολία προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες μέσω μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων επιμορφωτικών προγραμμάτων και πρακτικών ασκήσεων στον χώρο εργασίας, ανεξαρτήτως κράτους – μέλους διαμονής.
Τέλος, στη διασφάλιση της ευρείας χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας θα επενδυθούν 1,3 δισ. ευρώ. Μέσω της επένδυσης θα καταστούν δυνατά ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης και των δημόσιων υπηρεσιών και η διαλειτουργικότητά τους σε επίπεδο ΕΕ και θα διευκολυνθεί η πρόσβαση όλων των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, στην τεχνολογία και στην τεχνογνωσία.

HeliosPlus