Με το βλέμμα στραμμένο στην ελληνική βιομηχανία, η διοίκηση της ΔΕΗ αναζητά επενδυτές για τους λιγνίτες. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, στο περιθώριο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ενέργεια της Ελληνικής Δεξαμενής Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ), «επιχειρούμε να πείσουμε Έλληνες βιομηχάνους να μπούνε στο παιχνίδι».

Όπως επεσήμανε ο κ. Παναγιωτάκης, στο κάλεσμα της ΔΕΗ έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δύο με τρεις μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες. Σε αυτές, και σε όσες άλλες προσέλθουν, «θα παρουσιάσουμε όλα τα στοιχεία και θα αναλύσουμε τα οφέλη, μιας τέτοιας επένδυσης». Άλλωστε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, δεν θα μπορεί η επιχείρηση να προσφέρει μελλοντικά το ρεύμα στις χαμηλές τιμές που δίνει σήμερα στους μεγάλους πελάτες της.
Όσον αφορά στους εργαζόμενους στις λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας που έχουν μπει στο καλάθι για πώληση, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, αυτοί θα μετακινηθούν στις εταιρείες των επενδυτών. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, και οι 1.500 εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στους νέους ιδιοκτήτες. Εκτός θα μείνουν περίπου 40 με 50 διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν χρήση ενός πολύ περιορισμένου προγράμματος εθελουσίας εξόδου ή θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις.
Ο νόμος για την πώληση του λιγνιτικού πακέτου της ΔΕΗ προβλέπει, για έξι χρόνια μετά την πώληση, απαγόρευση απόλυσης του προσωπικού της ΔΕΗ που θα μεταφερθεί στις νέες εταιρείες των ιδιωτών. Και, όπως επανέλαβε σήμερα ο κ. Παναγιωτάκης, θα πάνε με όλα τους τα εργασιακά δικαιώματα, οπότε εάν απολυθούν στην εξαετία θα πρέπει να πάρουν και την αποζημίωσή τους. Η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται να γίνει στα τέλη Ιουνίου.