Στην ανάγκη να υπάρξει ένα πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις αναφέρθηκε ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί.

Προσερχόμενος στο Eurogroup της Σόφιας, στην ατζέντα του οποίου βρίσκεται και η Ελλάδα ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης μιας αξιόπιστης αναπτυξιακής στρατηγικής, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να έχουμε μια επιτυχημένη κατάληξη του ελληνικού προγράμματος».

Δήλωσε αισιόδοξος, τονίζοντας πως «όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος». Είπε πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και πως ελπίζει σήμερα «να δείξουμε πως υπάρχει καλή πρόοδος».

Επίσης, ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε, τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, είναι εντυπωσιακά, ενώ εκτίμησε πως οι θεσμοί μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα ταχύτατα «ώστε να πάμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

«Πρέπει να προετοιμάσουμε το κατάλληλο σχέδιο για την μετά το πρόγραμμα εποπτεία, που να δείχνει ασφαλώς ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι σε καλό δρόμο, έχουν διάρκεια, αλλά δεν θα μοιάζει, δεν θα πρέπει να μοιάζει, με ένα τέταρτο πρόγραμμα», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί.

Ικανοποίηση Σεντένο από την Ελλάδα

Στα θέματα που σχετίζονται με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, θα επικεντρώσουν τις συζητήσεις τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα από τη Σόφια ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την πλευρά των δημοσιονομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας.

Επεσήμανε, ειδικότερα, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,2% το 2017, το οποίο, όπως είπε, είναι υπερδιπλάσιο του αρχικού στόχου.

Επιπλέον, ο Μ. Σεντένο ανέφερε ότι το Eurogroup αναμένει από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να παρουσιάσει το αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα και το οποίο συνδέεται με τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας. Τόνισε ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη, που θα ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, θα φέρει την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης και πως αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η ίδια η χώρα πρέπει να «υπογράψει» τις μεταρρυθμίσεις, που θα συνεχιστούν.

Τέλος, ο κ. Σεντένο πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, τόνισε ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να διατηρήσει υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές μετά το τέλος της μνημονιακής περιόδου.

Λε Μερ: Καθαρή και αξιόπιστη για το χρέος

Στο ζήτημα του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μέρ, ο οποίος ζήτησε σαφήνεια κάτι που όπως τόνισε θα επικροτήσουν οι αγορές.

Προσερχόμενος στο Eurogoup ανέφερε ότι «η λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να είναι σαφής, ξεκάθαρη και αξιόπιστη».

Όπως τόνισε ο κ. Λεμέρ «περιμένουμε ότι η Ελλάδα ανέλαβε κάποιες δεσμεύσεις, να κλείσει την αξιολόγηση ως τον Ιούνιο. Περιμένουμε κάποιες ακόμα κινήσεις από την Αθήνα αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βρούμε τη συμφωνία για την 4η αξιολόγηση».

Σολτς: Mπορούμε να αισιοδοξούμε για την Ελλάδα

Την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι πριν από λίγα χρόνια εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Μπορούμε πλέον να έχουμε μία πολύ πιο αισιόδοξη άποψη για την Ελλάδα σήμερα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός.