Από τις αρχές του 2017 και ως το τέλος του Ιανουαρίου του 2018 ο δείκτης συνολικής απόδοσης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας σημείωσε άνοδο 46,3% (+9,54% εφέτος τον Ιανουάριο), ενώ και ο δείκτης των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου βάσει του Bloomberg Barclays Series-E Greece Govt All σημείωσε κέρδη 43,48% (+3,25% τον Ιανουάριο). Η τελευταία αναταραχή στις διεθνείς αγορές, ωστόσο, δεικνύει πως η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη.
Είναι χαρακτηριστικό πως παρά τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε την Παρασκευή στο 4,405%, με αποτέλεσμα η διόρθωση των τιμών τους από τις αρχές του Φεβρουαρίου να έχει διαμορφωθεί στο 22,4% (όταν οι αποδόσεις αυξάνουν, οι τιμές υποχωρούν).
Παράλληλα, η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,0433%, σημειώνοντας άνοδο 15,5% από την ημέρα της έκδοσής του, πριν από δύο περίπου εβδομάδες, που ήταν στο 3,5%. Οσο παραμένουν οι μεσοπρόθεσμες προκλήσεις για την Ελλάδα, τα hedge funds θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στην εγχώρια αγορά καθώς κερδίζουν από τις διακυμάνσεις των τιμών, αναφέρουν διαχειριστές κεφαλαίων.
Αναφορικά με την πορεία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, οι πρώτες ανακοινώσεις της εταιρικής κερδοφορίας του 2017 (ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Coca-Cola και ΟΛΠ) είχαν θετικό αποτύπωμα στην αγορά ως προς τις προοπτικές της επόμενης χρήσης αλλά και το ύψος των διανεμόμενων μερισμάτων. Από την άλλη πλευρά, μεσοπρόθεσμα, όπως εκτιμά η NN Investment Partners, η πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς θα εξαρτηθεί από εγχώριους παράγοντες, όπως η ανάπτυξη και οι πολιτικές εξελίξεις, αλλά και από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στις διεθνείς αγορές.
Ωστόσο, η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει κάποια σχετική αυτονόμηση, καθώς επιμέρους ενδογενείς παράγοντες έχουν μεγάλη βαρύτητα στην πορεία των τιμών των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.
Αναλυτές διεθνών τραπεζών σε γενικές γραμμές, πάντως, προεξοφλούν ήδη την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης τον ερχόμενο Αύγουστο, αλλά εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο κατά πόσο ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας θα μπορέσει να πείσει τις αγορές ότι η χώρα μπορεί πλέον να σταθεί μόνη της, ειδικά αν, όπως αναμένεται, το κόστος δανεισμού παγκοσμίως θα ακολουθήσει πλέον ανοδική πορεία.
Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε πάντως την Παρασκευή ότι έχουν ξεκινήσει οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος, ενώ η τεχνική προετοιμασία, την οποία έχουν αναλάβει αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, θα συνδέσει το μέγεθος της πιθανής ελάφρυνσης χρέους με τις μελλοντικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Αναβαθμίσεις και τιμές-στόχοι

Σε αναβάθμιση των εγγυημένων ομολόγων της Eurobank και της Εθνικής σε «Β» από «Β-» προχώρησε μετά και την αναβάθμιση της χώρας η Fitch, ενώ η UBS αύξησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Motor Oil στα 22 ευρώ, όπως και η HSBC για τη μετοχή των ΕΛΠΕ στα 10 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ