Την επανακρατικοποίηση μεγάλων βρετανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ύδρευσης, της ενέργειας και των σιδηροδρόμων προανήγγειλε την περασμένη Δευτέρα ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζον Μακ Ντόνελ, αναζωπυρώνοντας την παλαιά αντιπαράθεση Εργατικών και Συντηρητικών για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας.

«Στόχος της κυβέρνησης των Εργατικών θα είναι να επιστρέψουν οι δημόσιες υπηρεσίες στα χέρια των εργαζομένων κατά τρόπο που δεν θα μπορούν ποτέ να χάσουν τον έλεγχο σε αυτές»
σημείωσε σε κομματική συνδιάσκεψη στο Λονδίνο ο Μακ Ντόνελ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η κρατικοποίηση θα είναι τελείως ανέξοδη για τον βρετανό φορολογούμενο.
Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα έκανε λόγο για «πισωγύρισμα» και υποστήριξε ότι το εγχείρημα των Εργατικών θα στοιχίσει δισεκατομμύρια στερλίνες στους φορολογουμένους και θα επιδεινώσει τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας. Σημειωτέον ότι έρευνα του Social Market Foundation που διενεργήθηκε για λογαριασμό των βρετανικών εταιρειών ύδρευσης απεφάνθη ότι το αρχικό κόστος επανεθνικοποίησης μόνο του κλάδου αυτού θα φτάσει τα 90 δισ. στερλίνες (101 δισ. ευρώ).

«Θα γλιτώσουμε τα μερίσματα»

«Οι ιδιωτικοποιήσεις απέτυχαν. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας μπορούν να επιστρέψουν στην ιδιοκτησία της κοινωνίας και να μετατραπούν σε υγιείς κερδοφόρες επιχειρήσεις μέσω της ανταλλαγής των μετοχών τους με κυβερνητικά ομόλογα. Δεν κοστίζει τίποτα. Δανείζεσαι για να αγοράσεις ένα περιουσιακό στοιχείο και όταν το περιουσιακό αυτό στοιχείο αρχίσει να αποδίδει κέρδη, όπως για παράδειγμα επιτυγχάνει ο κλάδος ύδρευσης, τότε καλύπτεις το κόστος δανεισμού» εξήγησε ο Μακ Ντόνελ.
Ο Μακ Ντόνελ μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC απάντησε ότι οι εταιρείες κοινής ωφελείας θα λειτουργούν με μικρότερο κόστος υπό δημόσιο έλεγχο καθώς δεν θα καταβάλλουν πλέον μερίσματα στους μετόχους τους –ο Εργατικός πολιτικός είπε ότι οι βρετανικές ΔΕΚΟ μοιράζουν ετησίως 18 δισ. στερλίνες (πάνω από 20 δισ. ευρώ) στους μετόχους τους.

Μετοχές στους εργαζομένους

Αναλύοντας τις προτάσεις των Εργατικών ο επιχειρηματικός συντάκτης του BBC Τζόε Λάιναμ σημείωσε ότι η κυβέρνηση των Εργατικών θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα πρέπει να τηρήσει τα εν ισχύι συμβόλαια των επιχειρήσεων που θα κρατικοποιηθούν. Θα πρέπει επίσης να καταβάλει τους συμφωνηθέντες μισθούς και τα μπόνους και να αποτρέψει τις ενδεχόμενες διαρροές από τις επιχειρήσεις στελεχών με υψηλή κατάρτιση, που θα θεωρήσουν ότι μπορούν να κερδίσουν περισσότερα στον ιδιωτικό τομέα.

«Αν οι Εργατικοί γυρίσουν την πλάτη στην καλή συνεργασία της κυβέρνησης με τον ιδιωτικό τομέα, το τίμημα θα το πληρώσουν στο τέλος οι δημόσιες υπηρεσίες, οι υποδομές και οι φορολογούμενοι»
εκτίμησε ο γενικός διευθυντής της Συνομοσπονδίας Ενώσεων Εργοδοτών CBI Νιλ Κάρμπερι. Οι βρετανοί εργοδότες έχουν θορυβηθεί από την πρόθεση του Εργατικού Κόμματος (την επανέλαβε άλλωστε ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών) να δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας που θα εξετάσει τρόπους για την ανάπτυξη, επέκταση και χρηματοδότηση των βρετανικών συνεταιρισμών και για τη δυνατότητα να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι περισσότερες μετοχές της επιχείρησης στην οποία εργάζονται. Η διεξαγωγή των επόμενων γενικών εκλογών στη Βρετανία έχει προγραμματιστεί για τις 5 Μαΐου 2022.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ