Οι οφειλές ως 50.000 ευρώ προς την Εφορία που έχουν συσσωρευθεί ως και την 31η Δεκεμβρίου 2016 μπορούν να τακτοποιηθούν με τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.Η πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού άνοιξε από την περασμένη Δευτέρα και μπορεί να υποδεχθεί τις ηλεκτρονικές αιτήσεις ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, αγροτών στο www.keyd.gov.gr.
Την εφαρμογή μπορούν να επισκεφθούν και να υποβάλουν αιτήσεις ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και έμποροι με οφειλές ως 50.000 ευρώ. Οι αιτήσεις γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, χωρίς άσκοπες μετακινήσεις στις εφορίες, ως το τέλος του έτους. Ωστόσο όσοι μπουν στη διαδικασία θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να συγκεντρώσουν όλα τα δικαιολογητικά που θα καθορίσουν αν θα καταφέρουν να ενταχθούν στη ρύθμιση και τι διακανονισμό θα πετύχουν, καθώς βασική προϋπόθεση είναι να αποδειχθεί ότι είναι βιώσιμη η όλη προσπάθεια.

Και «κούρεμα»

Οφειλές ως 3.000 ευρώ μπορούν να ρυθμιστούν σε ως 36 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. Χρέη από 3.000 ευρώ ως 20.000 ευρώ μπορούν να ρυθμιστούν σε ως 120 δόσεις με «κούρεμα» 85% τόκων και προσαυξήσεων, ενώ οφειλές από 20.000 ευρώ ως 50.000 ευρώ μπορούν να ρυθμιστούν σε ως 120 δόσεις με «κούρεμα» 85% τόκων και προσαυξήσεων και «ψαλίδι» ως 95% των προστίμων.

Προϋποθέσεις:

-Κερδοφορία: για ένα έτος τα τελευταία τρία χρόνια (εντάσσεται και το 2017).

-Να είναι βιώσιμη η οφειλή: ως οκτώ φορές μεγαλύτερη του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.

-Συνολική αξία περιουσίας οφειλέτη: μικρότερη του 25πλασίου της οφειλής.

-Οι ετήσιες δόσεις: ως 1/3 των καθαρών εσόδων.

Οι ασφαλισμένοι του τέως ΟΓΑ που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση ρύθμισης στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας μετά τον Μάιο του 2018 λόγω της παράτασης που έχει δοθεί από τον ΕΦΚΑ για την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2016 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2018.
Τα ελευθέρια επαγγέλματα που εντάσσονται στη ρύθμιση είναι: γιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, δικολάβου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού και εμπειρογνώμονα.

Τα βήματα

Υποβολή αίτησης. Γίνεται ηλεκτρονικά με καταληκτική ημερομηνία τη 31η Δεκεμβρίου 2018. Η ρύθμιση χορηγείται μία φορά και μόνο για κάθε οφειλέτη. Για υποβολή αίτησης απαιτείται να έχει δηλωθεί έναρξη εργασιών στην Εφορία.Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές προς το Δημόσιο, εφόσον είχαν βεβαιωθεί στην Εφορία ως και τις 31.12.2016. Δηλαδή οποιαδήποτε οφειλή προκύψει μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 δεν μπορεί να ενταχθεί στις 120 δόσεις παρά μόνο στις 12 δόσεις. Αν δεν τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις του 2017, δεν υπάρχει δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Δικαιολογητικά. Για να κριθεί αν θα ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση και με τι όρους, απαιτούνται μεταξύ άλλων:

-Πλήρη στοιχεία του οφειλέτη και τυχόν συνοφειλετών (υποβάλλουν αίτηση από κοινού με τον οφειλέτη).
-Πλήρης κατάλογος όλων των πιστωτών του οφειλέτη και οφειλόμενων ποσών ανά πιστωτή.
-Πιστοποιητικά από αρμόδια δικαστήρια.

-Αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης ΕΝΦΙΑ και εκκαθαριστικά των τελευταίων τεσσάρων ετών, εφόσον έχουν εκδοθεί.

-Αντίγραφο ποινικού μητρώου (για καταδίκες σε απάτες κ.λπ.).

Εξέταση αίτησης. Από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, οι οποίες μπορούν να την εγκρίνουν ή να την απορρίψουν με βάση και δικά τους στοιχεία, πέραν όσων δηλώνει ο οφειλέτης. Μπορούν να κάνουν δικές τους «μελέτες βιωσιμότητος» για κάθε οφειλέτη ή να χρησιμοποιήσουν άλλες που έχουν συντάξει για αυτούς οι τράπεζες, κ.λπ. Αν πάνε όλα καλά, σταματάνε διώξεις και κατασχέσεις. Συμψηφισμοί και υποθήκες πάντως δεν σταματάνε.

Μπορούν να ενταχθούν και μισθωτοί – συνταξιούχοι με «μπλοκάκι»

Μισθωτοί αλλά και φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια ή από άλλες πηγές (π.χ. μερίσματα) και χρωστούν στην Εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία ως 50.000 ευρώ έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων. Αρκεί να έχουν ενεργό μπλοκάκι και ένα μέρος του εισοδήματός τους να προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, μισθωτός ο οποίος ενισχύει το ετήσιο εισόδημά του με έσοδα από μπλοκάκι και χρωστάει στην Εφορία φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 10.000 ευρώ έχει το δικαίωμα να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση, να υπαχθεί στη νέα ρύθμιση και εφόσον πληροί τα κριτήρια να τακτοποιήσει το ληξιπρόθεσμο χρέος του σε ως 120 μηνιαίες δόσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ