Η υπερβολική φορολόγηση στην Ελλάδα, η πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής και οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι μερικά από τα κύρια θέματα στη συνέντευξη του γερμανού οικονομολόγου Γενς Μπάστιαν, γνώστη του οικονομικού και πολιτικού γίγνεσθαι στην Ελλάδα, στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit με τίτλο «Η Ελλάδα πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη».

Στην ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις υποσχέσεις που έδωσε στους δανειστές, ο γερμανός οικονομολόγος, απαντά ότι «μέχρι στιγμής ο Αλέξης Τσίπρας ανταποκρίνεται περισσότερο από τους προκατόχους του. Το ερώτημα που τίθεται ωστόσο είναι τι θα κάνει η κυβέρνησή του όταν τον Αύγουστο ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Δεν αποκλείεται τότε να παρεκκλίνει σε ορισμένους τομείς από τις δεσμεύσεις», εκτιμά ο Γενς Μπάστιαν.

Ο γερμανός ειδικός εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε χώρα με κορυφαία φορολογία και τονίζει ότι «τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Οι Έλληνες χρωστούν στην εφορία περισσότερα από 100 δις ευρώ και τα χρέη τους αυξάνονται. Το πρόβλημα είναι το σύνολο των νέων και αυξημένων φόρων, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, η εισφορά αλληλεγγύης ή τα τέλη κυκλοφορίας. Ακόμα και εκείνοι που θέλουν να ανταποκριθούν, δεν μπορούν πια. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν υπερβολικά πολλοί τρόποι νόμιμης και παράνομης φοροαποφυγής, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στους εφοπλιστές ή την ορθόδοξη εκκλησία, που πρέπει να καταπολεμηθούν».

Αναφερόμενος στις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα ο Γενς Μπάστιαν τονίζει ότι «υπάρχουν πολύ λίγοι ευρωπαίοι επενδυτές. Ο μεγαλύτερος παίκτης είναι η Κίνα, η οποία συνεχώς επεκτείνει τις επενδύσεις της και διαθέτει μακροπρόθεσμη στρατηγική, συνεχίζει ο οικονομολόγος. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη. Το Πεκίνο επενδύει εκτός από το λιμάνι του Πειραιά, σε επιχειρήσεις ενέργειας ή τουρισμού και συμμετέχει και σε κοινοπραξία αναδιάρθρωσης του Ελληνικού. Ο Γενς Μπάστιαν εκφράζει ανησυχία για την πολιτική επιρροή που ενδέχεται να ασκήσει η Κίνα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία θέλει να τα έχει καλά με τον κύριο επενδυτή στη χώρα. Ο οικονομολόγος θυμίζει ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα δεν καταδίκασε, στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, την κατάσταση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, όπως έπραξαν όλες οι άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Το σπάσιμο αυτού του ταμπού αποτελεί πολιτικό λάθος, καταλήγει ο γερμανός ειδικός».

«Η Ελλάδα χάνει τα μεγαλύτερα ταλέντα της»

Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες δεν βλέπουν ότι έχουν μέλλον στην πατρίδα τους. Το γεγονός ότι μεταναστεύουν δεν διευκολύνει την κατάσταση στην Ελλάδα, γράφει σε ανταπόκρισή της στην Αθήνα η Hamburger Abendblatt: «Από την αρχή της κρίσης το 2009 το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%. Το χειρότερο είναι ωστόσο ότι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, με εξαιρετική επαγγελματική κατάρτιση, έφυγαν στο εξωτερικό. Η Ελλάδα χάνει τα μεγαλύτερα ταλέντα της. Με την επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα το 2015 και την υποτροπή της οικονομίας, το κύμα εξόδου εντάθηκε για μια ακόμη φορά. Δημοφιλέστερος προορισμός είναι η Γερμανία, η οποία αριθμεί πλέον σχεδόν 160.000 νέους έλληνες μετανάστες».

«Καθυστερήσεις στην οικογενειακή επανένωση»

«Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου Μπάρμπαρα Λοχμπίλερ, η οποία πρόσφατα επισκέφθηκε την Ελλάδα, κατηγορεί το Βερολίνο ότι καθυστερεί συνειδητά την οικογενειακή επανένωση. Μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, η πολιτικός των γερμανών Πρασίνων τόνισε ότι για 4.500 άτομα δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα επανένωσης, ενώ παράλληλα προειδοποίησε για επαπειλουμένη ανθρωπιστική καταστροφή στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Κατά την άποψή της οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς των ελληνικών νησιών έχουν ως στόχο να αποτρέψουν πρόσφυγες και μετανάστες να έρθουν στην Ελλάδα».

Στέφανος Γεωργακόπουλος