από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Αλήθειες και μύθοι για τα F-16 - Γιατί ο Τραμπ μιλά για €2,4 δισ. και ο Τσίπρας για €1,1 δισ.

Τι ειπώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξοπλισμών
Αλήθειες και μύθοι για τα F-16 - Γιατί ο Τραμπ μιλά για €2,4 δισ. και ο Τσίπρας για €1,1 δισ.
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τι σημαίνουν αντισταθμιστικά οφέλη στα εξοπλιστικά προγράμματα, για τα οποία τόσο λόγος γίνεται με τον εκσυγχρονισμό (αναβάθμιση) των F-16; Για να καταλάβετε τι σύγχυση επικρατεί, απλώς σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είπε ότι η αναβάθμιση των ελληνικών F-16 θα στοιχίζει 2,4 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Εθνικής Αμύνης δηλώνει ότι η οροφή για την αναβάθμιση θα είναι 1,1 δισ. ευρώ (και μάλιστα σε βάθος χρόνου 15ετίας) και τα υπόλοιπα θα είναι αντισταθμιστικά οφέλη.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξοπλισμών που έγινε κεκλεισμένων των θυρών (μάλιστα ζήτησαν από τους βουλευτές που μετέχουν να αφήσουν τα κινητά τους έξω από την αίθουσα) ανακοινώθηκε ότι έχει εξευρεθεί το κονδύλι των 1,1 δισ, ευρώ για την αναβάθμιση των F-16. Χωρίς όμως να προσδιοριστεί ο αριθμός τους και χωρίς να καθοριστούν τα αντισταθμιστικά οφέλη.

Τα αντισταθμιστικά οφέλη (offsets), το σύνολο δηλαδή των ανταποδοτικών πράξεων που πραγματοποιούνται από τον προμηθευτή ως αντιστάθμισμα μιας συγκεκριμένης προμήθειας στις Ενοπλες Δυνάμεις. Αυτό έχει καταγγελθεί στο παρελθόν από τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εθνικής Οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», εδώ και χρόνια έχουν διαπιστωθεί σοβαρές δυσλειτουργίες στη διαδικασία υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, απώλειες εκατομμυρίων ευρώ, αναξιοπιστία στις υποσχέσεις των προμηθευτών και... εύκολο πλουτισμό ορισμένων νέων εταιρειών που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια ειδικά για να εκμεταλλεύονται τα αντισταθμιστικά οφέλη.

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατούσε έως πρότινος όσον αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη «χαώδη» και ότι με τις ενέργειες και τις παραλείψεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια «εκκολαπτόταν το σκάνδαλο του αιώνα», υπενθυμίζοντας ότι ελάχιστα offsets έχουν υλοποιηθεί από την αγορά του 1987 των Μιράζ-2000 και των F-16.

Ανώτατος επιτελής του ΓΕΕΘΑ καταγγέλλει προς «Το Βήμα» ότι το καθεστώς των αντισταθμιστικών οφελών δημιούργησε... νέες θέσεις εργασίας, απρόσβλητες (τις περισσότερες φορές) ακόμα και από το ΣΔΟΕ και τις φορολογικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για το γνωστό πλέον στους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ σχήμα των eligible parties με το οποίο ο προμηθευτής που είχε υποχρέωση να χορηγήσει αντισταθμιστικά οφέλη ανέθετε την υλοποίησή τους σε έναν... εκπρόσωπό του, που στις περισσότερες των περιπτώσεων (αν όχι σε όλες) ήταν μία από τις πολλές «εταιρείες-γραφεία» τα οποία τα τελευταία 10 χρόνια είχαν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια στην ευρύτερη περιοχή Μεσογείων-Παπάγου (γύρω, δηλαδή, από το Πεντάγωνο) και ιδιοκτήτες των οποίων είναι είτε απόστρατοι αξιωματικοί είτε πρώην υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Οσο απίστευτο και αν ακούγεται, νόμος για τα αντισταθμιστικά οφέλη δεν υπήρξε ποτέ στη χώρα μας. Και τούτο παρά το γεγονός ότι αντισταθμιστικά οφέλη σημαίνει διαχείριση δισεκατομμυρίων ευρώ ως ανταπόδοση για τα όπλα που προμηθεύεται η χώρα μας. Το καθεστώς τους διέπεται από την παράγραφο 10 του άρθρου 30 του προεδρικού διατάγματος 284/89 αλλά είναι τόσο ασαφές ώστε την 1η Μαΐου 1995 (... Πρωτομαγιά) ο τότε υφυπουργός Αμυνας κ. Ν. Κουρής αναγκάστηκε να εκδώσει μια απόφαση με σκοπό τον καθορισμό του πλαισίου των απαιτήσεων-επιδιώξεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (τουλάχιστον) στον τομέα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Οι βασικές επιδιώξεις ήταν η υποβοήθηση της αμυντικής βιομηχανίας και η ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της τεχνολογικής και παραγωγικής υποδομής της χώρας, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της παροχής υλικού και υπηρεσιών και η μείωση του κόστους των αμυντικών υλικών διά της εμμέσου επιστροφής μέρους ή του συνόλου των σχετικών δαπανών. Νόμος όμως ποτέ δεν υπήρξε...

Στους ενδιαφερομένους ήταν σαφές ότι όλες αυτές οι κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε Πρωτομαγιά ο τότε υφυπουργός δεν έχουν ισχύ νόμου και ως εκ τούτου ουδόλως δεσμεύουν την αρμόδια για τα offsets υπηρεσία του ΥΠΕΘΑ (Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών).

Η όλη δυσλειτουργία οφείλεται στους λεγόμενους συντελεστές πίστωσης, τους συντελεστές δηλαδή με τους οποίους πολλαπλασιάζεται η ονομαστική αξία κάθε συναλλαγής. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 4 ως και 12. Αγορές π.χ. (από τον προμηθευτή) ελληνικών αμυντικών προϊόντων ή υπηρεσιών έχουν συντελεστή 4. Ο συντελεστής πίστωσης είναι από 8 ως 12 για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο ίδιος συντελεστής ισχύει και για τις παροχές υλικών ή υπηρεσιών ενώ οι παροχές κεφαλαιουχικού εξοπλισμού (από τον προμηθευτή) στην κρατική αμυντική βιομηχανία έχουν συντελεστή πίστωσης ως και 10. Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Κάθε συναλλαγή που υλοποιείται στο πλαίσιο των offsets, εκτός από την ονομαστική, έχει κυρίως την πιστωτική αξία της, η οποία προκύπτει διά του πολλαπλασιασμού της ονομαστικής αξίας επί τον συντελεστή πίστωσης. Δηλαδή, σε μια σύμβαση προμήθειας συναλλαγματικής αξίας 10 δισ. δρχ., όπου σύμφωνα με τα ισχύοντα η υποχρέωση υλοποίησης offsets πρέπει να καλύπτει το 60%, η πιστωτική αξία των συναλλαγών ανέρχεται σε 6 δισ. δρχ.

Με ένα συντελεστή πίστωσης 8 (στην καλύτερη περίπτωση) έχουμε ονομαστική (πραγματική) αξία συναλλαγών offsets της τάξεως μόλις των 2,201.000 ευρώ.! Με δυο λόγια, όταν ορισμένοι οι προμηθευτές άκουγαν για αντισταθμιστικά οφέλη, όχι μόνο έτριβαν τα χέρια τους από χαρά γιατί θα κέρδιζαν και άλλα χρήματα (εκτός από την πώληση των όπλων) αλλά άρχιζαν να συνεργάζονταν με αυτά τα γραφεία για να μην έχουν στο μέλλον ανάμειξη στις τυχόν επιπτώσεις.

Με τον τρόπο αυτό οι προμηθευτές έως τώρα κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της υποχρέωσής τους σε αντισταθμιστικά οφέλη με την παροχή συνήθως μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων ή υπηρεσιών (εκπαίδευση, μηχανογράφηση κτλ.) τις οποίες τιμολογούσαν (ή μάλλον υπερτιμολογούσαν) κατά τρόπο, όπως δηλώνουν οι γνωρίζοντες «που δεν αντέχει και στην πιο καλόπιστη κριτική, ενώ παράλληλα είναι δεδομένο και εκ των προτέρων γνωστό στους πάντες ότι το οποιοδήποτε πραγματικό κόστος των υλικών αυτών το έχουν περιλάβει στην αξία της κύριας σύμβασης προμήθειας».

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι: να επιβαρύνεται εντελώς αδικαιολόγητα το κόστος των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων, να εισέρχονται στο σύστημα τύποι υλικών ή υπηρεσιών χωρίς προγραμματισμό και χωρίς να είναι εξασφαλισμένες η αποτελεσματική αξιοποίηση και η μετέπειτα υποστήριξή τους και να καταργείται ουσιαστικά εντελώς ο τομέας των βιομηχανικών επιστροφών και της αντιστάθμισης της συναλλαγματικής εκροής που κανονικά θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι, αν όχι και οι μοναδικοί στόχοι του θεσμού των offsets.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά καιρούς υπήρξαν προσπάθειες ώστε να ενισχυθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία από τις αγορές οπλικών συστημάτων. Για παράδειγμα ψηφίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο το 40% της κατασκευής θα γινόταν στην Ελλάδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις τηρήθηκε ο νόμος σε άλλες όμως όχι.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  O κ.Τσίπρας πήγε στις ΗΠΑ | 19/10/2017 13:28
  για να προσελκύσει αμερικανούς επενδυτές στην Ελλάδα. Γύρισε έχοντας υπογράψει κονδύλια 1,5 ή 2,5 δις και άκουσα, όπως όλοι, υποθέτω, τον Τραμπ να λέει πως αυτό είναι πολύ καλό για τις ΗΠΑ επειδή φέρνει χρήμα και δημιουργεί θέσεις εργασίας. Τα φιλοαμερικανικά μου αισθήματα είναι πολύ ικανοποιημένα για τη βοήθεια που προσφέρουμε στη μεγάλη μας σύμμαχο
  A.K.
  απάντηση62
   
   
  Αντισταθμιστικά ΟΦΕΛΗ!!! | 19/10/2017 00:46
  Με τόσα χρόνια στο στρατιωτικά ρεπορτάζ οφείλατε να γνωρίζετε ότι ο ορθός όρος για τα ΑΩ είναι Αντισταθμιστικά Ωφελήματα (off sets)
  ΝΙΚΟΛΑΟΣ
  απάντηση42
   
   
  Μακάρι κε Χασαπόπουλε | 18/10/2017 21:04
  το άρθρο σας να αποτελέσει την ρωγμή για να χυθεί φως στην ερεβώδη ιστορία των ανταποδοτικών, τους κάθε λογής Λιακουνάκους κ.ο.κ. Ειναι σαφές ότι αυτη η φάμπρικα που έχει κοστίσει δις στο ελληνικό λαό είναι μηχανισμός εξαγοράς πολιτικής προστασίας με το "αζημίωτο" των εκάστοτε ημετέρων. Είθε να μην ξαναφάμε στην μάπα Τσοχαντζόπουλους, Σμπώκους, Παπαντωνίου και ομοειδή κουμάσια που αναδείχθηκαν διαχρονικά ως "προστάτες" του έθνους , που φτύσαμε αίμα για να απαλλαγούμε !
  ks
  απάντηση71
   
   
  Χαρείτε τον! | 18/10/2017 20:38
  Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος! Μετά απ΄αυτό δεν αντέχω θα τον ψηφίσω, είναι έξυπνος, είναι πολιτικός, είναι και της ευκαιρίας! ΥΓ Ψελλίζε ο κομμούνας όταν τον ρώτησε ο διμοσιογράφος για όσα έλεγε για τον Τραμπ!! Ο καταληψίας μόνο σκέρτσο και θράσος είναι!!
  Πότε φεύγουν;
  απάντηση74
   
   
  οπως Οι Ισραηλινοί το 60 και 70 | 18/10/2017 20:00
  Οι Ισραηλινοί το 60 και 70 όχι μονο δεν είχανε βρακι να φορέσουνε αλλα τρώγανε συσσίτιο στα Κιμπουτζ για να μαζεψουνε χρήματα να αγοράσουνε οπλα να προστατεύσουνε την χωρα και τα παιδια τους Κοιταξετους τωρα που βρίσκωντε, Το ιδιο πρεπει να κανουμε και εμεις για τα δικα μας παιδια, λίγος πατριωτισμος δεν βλαπτει
  sakis
  απάντηση83
   
   
  το σύστημα των ανταλλαγμάτων (offsets)... | 18/10/2017 19:58
  είναι ένα εξαιρετικό σύστημα που ωστόσο για δεκαετίες αλλεπάλληλες δεξιές και αριστερές ελληνικές κυβερνήσεις έχουν καταστρατηγήσει με το αζημίωτο, καρπούμενες τις συναφείς μίζες. Μέχρι τώρα το σύστημα αυτό ήταν καλό. Τώρα που το ακολουθεί η παρούσα κυβέρνηση έγινε αυτόματα κακό. Αυτό δε που κατηγορούν είναι υποθετικές μίζες, για τις οποίες δεν έχουν καμιά απολύτως πληροφορία, τις οποίες αν η κυβέρνηση ακολουθήσει την δική τους συνταγή θα εισπράξει σε βάθος δεκαετιών, και υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει κυβέρνηση. Είπαμε να κάνουμε αντιπολίτευση...
  αλλά όχι και να το παραχέζουμε στα fake news
  απάντηση73
   
   
  Τα νησιά μας μπορούν να γίνουν απόρθητα . | 18/10/2017 19:15
  Εαν απαλλαγούν από φόρους και τριπλασιαστεί ο πληθυσμός του ..όλα αυτά τα συστήματά διαθέτουν μυστική τεχνωλογια και εαν μια μέρα τα χρειαστείς θα σε παν εκεί που θέλουν αυτα .εδω έχεις 800$ φορητό και σε άκουει σε βλέπει .και ποιος ξέρει τι αλλα κάνει ..και κάτι άλλο, υπαρχουν έτοιμα δάνεια ειδικά για όπλα .τωρα άλλο κτυπά το τεφη και άλλος χορεύει ..
  Christos
  απάντηση03
   
   
  Δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να αγοράσουμε τα αδοκίμαστα F-35... | 18/10/2017 16:16
  για τα οποία έχει γίνει τόσος θόρυβος από αμερικανικές μελέτες πως είναι απελπιστικά κατώτερα του ανταγωνισμού (πχ της RAND που δίνουν συντελεστή κατάρριψης 1 Su-35 προς 2,41 F-35), και τι θα μπορούσε να κάνει μια μοίρα 20 ελληνικών F-35 απέναντι σε πέντε αόρατες τουρκικές (έχουν ήδη παραγγείλει 100), είναι κάτι που οι αυτόκλητοι στρατιωτικοί 'αναλυτές' του καναπέ δεν μας λένε. Καταλάβετέ το ηλίθιοι, μας έχετε χρεωκοπήσει, δεν έχουμε ούτε για φάρμακα και εφόδια στα νοσοκομεία μας, βρακί δεν έχει ο κώλος μας, λουλούδια τύπου F-35 μου ονειρεύεστε οι γελοίοι στρατόκαβλοι. Τα όπλα δεν αγοράζονται για να χρησιμοποιηθούν, αν είναι να τα χρησιμοποιήσουμε σε έναν πόλεμο, τότε είτε με τα μεν είτε με τα δε την κάτσαμε την βάρκα. Γιατί οι Τούρκοι πάντα θα έχουν πολύ περισσότερα, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να τους ρεφάρουμε. Τα όπλα προορίζονται ουσιαστικά για την αγορά πολιτικής προστασίας, είναι το νταβατζιλήκι των ισχυρών απέναντι στους άλλους. Αυτές είναι οι λογικές της αναβάθμισης, καλώς έχει και έγινε.
  αυτή δε είναι η μόνη αλήθεια
  απάντηση6019
   
   
  Ξεπερασμένα... | 18/10/2017 14:54
  Μόλις οι Τούρκοι αποκτήσουν τα F35 θα εμφανίζονται πάνω από την Αθήνα χωρίς να τους πάρουμε χαμπάρι... και μέχρι να απογειωθούν τα F16 μας θα έχουν ήδη φύγει.
  Χ
  απάντηση5433
   
-