«Είναι η οικονομία, χαζούλη»! Το σύνθημα με το οποίο κέρδισε προ 25ετίας τις εκλογές και πορεύθηκε για δύο θητείες ο Μπιλ Κλίντον προτάσσει και ο ανεξάρτητος υποψήφιος –και φαβορί… –στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Πρόκειται, άλλωστε, για τον τομέα της διακυβέρνησης στον οποίο απέτυχε παταγωδώς ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Στην οικονομία, και ειδικότερα στην κοινωνική διάστασή της, την απασχόληση, θα κριθεί (και) ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας.
Προς το παρόν κρίνονται τα προγράμματα των υποψηφίων. Εν προκειμένω η (νεο)φιλελεύθερη δεξαμενή σκέψης GenerationLibre κρίνει το πρόγραμμα του δημοσκοπικά επικρατέστερου για την εκλογή στη γαλλική προεδρία Εμανουέλ Μακρόν ως «θετικό, λογικό και τεκμηριωμένο, παρά τις ασάφειές του σε κρίσιμα ζητήματα που θέτουν την εφαρμογή του εν αμφιβόλω».
Το think tank GenerationLibre έβαλε στο μικροσκόπιο το πρόγραμμα του Μακρόν και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όντως, πρόκειται για ένα πρόγραμμα σύμφωνα με τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας. Και ας προβλέπει κάποια μέτρα «κλεμμένα», θα έλεγε κανείς, από τα προγράμματα δεδηλωμένων αριστερών υποψηφίων, όπως είναι η επέκταση του επιδόματος ανεργίας και της ασφάλισης σε όλους ανεξαιρέτως τους Γάλλους, η ανάληψη από την κεντρική κυβέρνηση της ευθύνης για την επαγγελματική κατάρτιση των ανέργων ή η δημιουργία ενός καθεστώτος ενιαίας συνταξιοδότησης για όλους.

Επιχειρηματική Γαλλία
Στο ερώτημα «είναι φιλελεύθερος ο Μακρόν;» το GenerationLibre απαντά ασφαλώς θετικά. Κατά τον επικεφαλής του think tank Γκασπάρ Κενίγκ, «ο Μακρόν ως πρόεδρος θα κάνει τη Γαλλία πιο επιχειρηματική, πιο ανοικτή και πιο ελεύθερη». Οσο για το πρόγραμμα του En Marche! (σ.σ.: είναι το κίνημα «Εμπρός» του Μακρόν) «μόνο παράλογο δεν είναι».
Στην ανάλυσή του το think tank GenerationLibre αποφαίνεται ότι το πρόγραμμα του Μακρόν αντανακλά τις «αξίες του φιλελευθερισμού της Αριστεράς, όχι δίχως να δημιουργεί τον κίνδυνο επανασυγκέντρωσης εξουσιών και αρμοδιοτήτων στην κεντρική διοίκηση». Ειδικά σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ασφάλισης των ανέργων, το χαρακτηρίζει «γραφειοκρατικό».

Ζητούνται διευκρινίσεις
Ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα επαγγελματικής κατάρτισης (ο Μακρόν υπόσχεται την κατάρτιση περισσότερων από ένα εκατομμύριο νέων και ένα εκατομμύριο ανέργων κατά την πενταετή θητεία του) εκτιμά ότι «ο υποψήφιος δεν συγκεκριμενοποιεί ούτε τους μοχλούς της κατάρτισης ούτε τους κλάδους που θα αφορά αυτή η άνευ προηγουμένου προσπάθεια που, σύμφωνα με το En Marche!, θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 1 εκατοστιαία μονάδα έως το 2022».
Περισσότερες διευκρινίσεις οφείλει να δώσει ο Μακρόν και για το πρόγραμμα καθολικής συνταξιοδότησης, ενώ η διατήρηση του 35ώρου, που υπόσχεται ο πρώην υπουργός Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ, «δεν κομίζει καμία μεταρρύθμιση του ισχύοντος καθεστώτος». Αφού ασκεί κριτική στο ευρωπαϊκό όραμα του ηλικίας 39 ετών υποψηφίου (το χαρακτηρίζει «υπερπροστατευτικό»), επιτίθεται ευθέως σε ορισμένες «εξαγγελίες ψηφοθηρικού χαρακτήρα», με πρώτη τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 80% των υπόχρεων να το καταβάλλουν.

«Το φορολογικό αυτό δώρο ισοδυναμεί με σημαντική μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 10 δισ. ευρώ σύμφωνα με το En Marche!, αλλά μπορεί να φθάσει στα 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Institut de l’ entreprise, ή να περιοριστεί στα 8 δισ., σύμφωνα με το Institut Montaigne»
παρατηρεί ο οικονομολόγος και διευθυντής ερευνών του think tank Λουκά Λεζέρ. Και προσθέτει ότι το πρόγραμμα Μακρόν, αν και δεν στερείται καλών προθέσεων, βασίζεται σε αισιόδοξες υποθέσεις σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, την ονομαστική ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας.
Γερμανικά πλεονάσματα
Αίσθηση προκάλεσε η ευθεία αμφισβήτηση του γερμανικού μοντέλου των πλεονασμάτων που εξαπέλυσε ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του που δημοσίευσαν τη Δευτέρα του Πάσχα η γερμανική εφημερίδα «Funke Mediengruppe» και η γαλλική «Ouest-France». «Η Γερμανία επωφελείται από τις ανισορροπίες στη ζώνη του ευρώ και επιτυγχάνει υψηλά εμπορικά πλεονάσματα. Κάτι που δεν είναι προς όφελος ούτε της Γερμανίας ούτε της οικονομίας της ευρωζώνης» δήλωσε ο ηγέτης του En Marche!
Ο Μακρόν πρόσθεσε, ωστόσο, εν όψει γερμανικών εκλογών ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα ζητήσει από τη Γαλλία να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Οσο καθυστερούμε τις μεταρρυθμίσεις δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι η Γερμανία θα μας εμπιστευθεί» σημείωσε.

«Ολέθριο το οικονομικό πρόγραμμα της Μαρίν Λεπέν»

Τις τελευταίες εβδομάδες είναι σαφής η απομάκρυνση της Μαρίν Λεπέν από τις ακραίες θέσεις της κατά του ευρώ. Και η ματαίωση του προεκλογικώς υπεσχημένου δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Γαλλίας στη ζώνη του ευρώ θα αποτελέσει ίσως τη μεγαλύτερη και θεαματικότερη κωλοτούμπα της ακροδεξιάς πολιτικού αν – ο μη γένοιτο – εκλεγεί πρόεδρος. Ωστόσο, 25 νομπελίστες Οικονομίας έβαλαν στο μικροσκόπιο το οικονομικό πρόγραμμα της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου για να αποφανθούν ότι ενδεχόμενη εφαρμογή του θα είναι ολέθρια για τη Γαλλία και τους πολίτες της.

Από τον Ζαν Τιρόλ και τον Ρόμπερτ Σόλοου μέχρι τους πιο επιφυλακτικούς απέναντι στο ενιαίο νόμισμα και την προβληματική θεσμική υποδομή του, Γιόζεφ Στίγκλιτς και Πολ Κρούγκμαν, οι 25 επιστήμονες σε επιστολή τους που δημοσίευσε την Τρίτη του Πάσχα η εφημερίδα «Le Monde» χαρακτηρίζουν «επικίνδυνα και επιβλαβή» όσα επαγγέλλεται η Λεπέν. «Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι κεφαλαιώδες, όχι μόνο για τη διατήρηση της ειρήνης στην ήπειρο αλλά και για την οικονομική πρόοδο των κρατών-μελών και για την πολιτική ισχύ που έχουν στον κόσμο» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Οι υπογράφοντες διαπνέονται ασφαλώς από διαφορετικές ιδεολογίες και έχουν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις. Ετσι, το πρόγραμμα της Λεπέν δεν καταδικάζουν μόνο οι οπαδοί του οικονομικού φιλελευθερισμού αλλά και νομπελίστες που έχουν ασκήσει κριτική στην παγκοσμίως κρατούσα «οικονομική ορθοδοξία». Κλασικός εκπρόσωπός τους ο Γιόζεφ Στίγκλιτζ, στον οποίο μάλιστα επανειλημμένως έχει αναφερθεί η Λεπέν, εξαιτίας της κριτικής που ο ίδιος έχει ασκήσει στο ευρώ και στις πολιτικές λιτότητας.

Οσο για τον επίσης πολέμιο της λιτότητας Πολ Κρούγκμαν, στις 13 Απριλίου με προσωπικό άρθρο του στους «New York Times» αποδόμησε το οικονομικό πρόγραμμα της Λεπέν. «Οι πολιτικές για τις οποίες μιλούν η Μαρίν Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο και κυρίως η αποχώρηση της χώρας της από το ευρώ και την ΕΕ θα ισοδυναμούσαν με καταστροφή για τη γαλλική οικονομία» υπογράμμιζε ο αμερικανός νομπελίστας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ