To κενό στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων λόγω της αδυναμίας των εγχώριων τραπεζών να ανταποκριθούν στον αναπτυξιακό τους ρόλο έρχεται να καλύψει το Diorama Fund.
To Diorama Fund ιδρύθηκε το 2014 με έδρα το Λουξεμβούργο και ήδη έχει αποκτήσει μειοψηφικές συμμετοχές σε τρεις δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις επενδύοντας αθροιστικά 26 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της σύστασής του το fund έχει συγκεντρώσει 135 εκατ. ευρώ, οπότε τα εναπομείναντα 109 εκατ. ευρώ αναζητούν αποδέκτες.
Ο πρόεδρος του ΔΣ του Diorama και έμπειρο τραπεζικό στέλεχος κ. Νίκος Νανόπουλος αναφέρει: «Στη χώρα μας υπάρχουν καλές επιχειρήσεις που έχουν αντέξει μέσα στην κρίση αλλά χρειάζονται κεφάλαια για να αναπτυχθούν περαιτέρω. Μέσα από τις επενδύσεις γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές. Εκεί βοηθάμε εμείς αποκτώντας μειοψηφικές συμμετοχές. Εκτός από τα κεφάλαια που προσφέρουμε για νέα πάγια και κεφάλαιο κίνησης, συμβάλλουμε στη βελτιστοποίηση των σχέσεων με προμηθευτές, στην ανάπτυξη νέων εργασιών σε καινούργιες γεωγραφικές αγορές, στη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και στην παροχή συμβουλών για εξαγορές εταιρειών».
Ο τέως πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος είναι ο πρώτος και βασικός επενδυτής του Diorama με 50 εκατ. ευρώ. Επίσης 60 εκατ. ευρώ έχουν τοποθετήσει τρεις διεθνείς επενδυτικοί οργανισμοί και τα υπόλοιπα τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και άλλοι έλληνες επιχειρηματίες.
Τα κεφάλαια του fund τα διαχειρίζεται στην Ελλάδα η Deca Investments μέσω της επενδυτικής της επιτροπής, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Νανόπουλος. Ο διευθύνων σύμβουλος της Deca Investments κ. Νίκος Κούλης κατά τη διάρκεια παρουσίασης των δράσεων του fund επισήμανε: «Θέλουμε να βρούμε 12-15 καλές εταιρείες στην Ελλάδα και να τις κάνουμε πρωταγωνιστές στον κλάδο τους στον κόσμο».
To Diorama ιδρύθηκε το 2014 με δεκαετή περίοδο ζωής. Ο επενδυτικός ορίζοντας σε μια επιχείρηση κυμαίνεται από τέσσερα ως έξι χρόνια, οπότε οι επενδύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως το 2019. Οι προσδοκώμενες αποδόσεις, δεδομένου και του ρίσκου της χώρας, ξεπερνούν το 14%. Σε μια επιχείρηση δεν τοποθετείται πάνω από το 12,5% του ενεργητικού του fund (περίπου 17 εκατ. ευρώ).
Οι συμμετοχές γίνονται μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, ώστε τα χρήματα να μένουν στα ταμεία της εταιρείας. Οπως δήλωσε ο κ. Κούλης, έχουμε ήδη τρεις συμμετοχές και μέσα στο 2017 θα ανακοινωθούν άλλες τέσσερις επενδυτικές πρωτοβουλίες. Το Diorama δεν ασχολείται με δανειοδοτήσεις, δεν επενδύει σε startups και σύμφωνα με το καταστατικό του δεν «ακουμπά» κλάδους όπως τα τυχερά παιχνίδια, όπλα και οινοπνευματώδη (πλην κρασιού).
Οι τρεις εταιρείες στις οποίες έχει επιλέξει να επενδύσει ως σήμερα η Deca είναι οι εξής:
l Η Atlas Tapes, η οποία είναι μια καθετοποιημένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των αυτοκόλλητων ταινιών. Είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, με εξαγωγές πάνω από το 80% των συνολικών της πωλήσεων.

Στην εταιρεία Atlas επενδύθηκαν 7,2 εκατ. ευρώ.

-Η Damavand, η οποία δραστηριοποιείται στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με βάση την ντομάτα. To Diorama έχει επενδύσει στην Damavand 7 εκατ. ευρώ.
-Η τελευταία επένδυση ύψους 12 εκατ. ευρώ έγινε στην εταιρεία τεχνολογίας InternetQ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ