Αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου έχει καταθέσει ο ταξιδιωτικός όμιλος Mideast, διεκδικώντας αποζημίωση εκατομμυρίων ευρώ για πράξεις και παραλήψεις των υπευθύνων της ελληνικής Πρεσβείας στην Τεχεράνη.

Ο τουριστικός οργανισμός, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ελλάδα 33 χρόνια, με εξειδίκευση στη Μέση Ανατολή και στις αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου και απασχολεί 70 εργαζόμενους, ισχυρίζεται στην αγωγή του ότι με συγκεκριμένες πράξεις και συμπεριφορές του ο έλληνας Πρέσβης στην Τεχεράνη προχωρά σε επιλεκτική έκδοση θεωρήσεων σε πελάτες άλλων γραφείων, απορρίπτοντας τους πελάτες της Mideast.

Ως αφορμή για το ζήτημα που έχει ανακύψει αναφέρεται η εμπλοκή με την ηγεσία της ελληνικής πρεσβείας στο Ιράν κατά τη διοργάνωση του τουριστικού workshop που πραγματοποίησε η Mideast τον περασμένο Φεβρουάριο στην Τεχεράνη. Το θέμα μάλιστα επίλυσε με παρέμβασή της η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού κυρία Ελενα Κουντουρά, καθώς η εκδήλωση τελούσε και υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού. Εξάλλου, η προσέλκυση ταξιδιωτών, αλλά και επενδύσεων στον τουρισμό από αναδυόμενες αγορές αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, περίπου 10.500 ιρανοί ταξιδιώτες ήρθαν στην Ελλάδα. Η εταιρεία υπογραμμίζει ωστόσο τη σημαντική μείωση των ιρανών τουριστών και αφίξεων στη χώρα εφέτος, εκτιμώντας ότι από τον Μάρτιο και μετά χάθηκαν περίπου 10.000 κρατήσεις που είχαν γίνει μέσω του δικτύου της. Η Mideast έχει ήδη αποστείλει ενημερωτικές επιστολές με αποδέκτες το υπουργείο Τουρισμού, το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ επιστολή έχει σταλεί και στο υπουργείο Τουρισμού του Ιράν.

Ταυτόχρονα, τονίζει και τη δυσαρέσκεια των ιρανών πρακτόρων και συνεργατών της, οι οποίοι πλέον κατευθύνουν τους ταξιδιώτες σε άλλους προορισμούς. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι η Ενωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων του Ιράν έχει στείλει επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, για τη συμπεριφορά της πρεσβείας στην Τεχεράνη.