Σε αναστάτωση βρίσκεται η αγορά της πληροφορικής, καθώς η Globo, μία ελληνικών συμφερόντων τεχνολογική εταιρεία που δραστηριοποιείται έντονα στο εξωτερικό στον κλάδο των κινητών εφαρμογών, είναι στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου έπειτα από έκθεση αμερικανικού hedge fund που κατηγορεί την επιχείρηση για χειραγώγηση των οικονομικών της καταστάσεων σε βαθμό εγκληματικής δραστηριότητας.

Η Globo, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο ΑΙΜ του Λονδίνου, αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ υπέβαλαν την παραίτησή τους ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός της κ. Κωστής Παπαδημητρακόπουλος και ο οικονομικός διευθυντής κ. Δημήτρης Γρυπάρης. Παράλληλα, παύθηκε από τα καθήκοντά του ο γενικός διευθυντής λειτουργιών κ. Μάκης Μπονάνος.
Μετοχές
Ωστόσο, λίγα 24ωρα προτού ξεσπάσει η υπόθεση και μία ημέρα πριν από την παραίτησή του ο κ. Παπαδημητρακόπουλος πούλησε περίπου το 10% των μετοχών της εταιρείας τις οποίες διέθετε (σήμερα διαθέτει το 7,42% του μετοχικού κεφαλαίου από 18,67% που είχε πριν).
Επίσης, ενεχυρίασε 10 εκατ. μετοχές της Globo για τις ανάγκες προσωπικού του δανείου με τη Lantau Holdings Limited, το οποίο αναμενόταν να οδηγηθεί σε καθεστώς «default» λόγω της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας.
Η Globo, τα ηνία της οποίας ανέλαβε επιτροπή από μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση, ζήτησε από τον ιδρυτή της επιπρόσθετες λεπτομέρειες για αυτές τις συναλλαγές. Η νέα επιτροπή διοίκησης της Globo ξεκινά έρευνα για την πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρείας, ενώ ζήτησε από τους δικηγόρους της να γνωστοποιήσουν τις εξελίξεις στις αρμόδιες αρχές και τους δανειστές της.
«Ψέματα, πλαστές τιμολογήσεις, ανύπαρκτους συνεργάτες για το Nasdaq»
Όλα ξεκίνησαν όταν το fund Quintessential Capital Management, το οποίο εξειδικεύεται στο λεγόμενο «short-selling», δηλαδή επιδιώκει κερδοφορία από συναλλαγές με μετοχές που βρίσκονται σε καθοδική πορεία και έχει ανοιχτές θέσεις στις μετοχές της Globo, δημοσιοποίησε έκθεση που υποστηρίζει ότι η εταιρεία πορεύθηκε με ψέματα, πλαστές τιμολογήσεις, ανύπαρκτους συνεργάτες και μεθοδεύσεις για να παρουσιάζει υψηλό κύκλο εργασιών προκειμένου κάποια στιγμή να εισέλθει στο τεχνολογικό χρηματιστήριο των ΗΠΑ, Nasdaq.
H έκθεση του hedge fund, η οποία δημοσιεύθηκε στους «FT», σημειώνει ότι ύστερα από μήνες έρευνας μπορεί να στοιχειοθετήσει μία «συνομωσία μεγάλης κλίμακας» με στόχο την εξαπάτηση επενδυτών και δανειστών μέσω συστηματικής λογιστικής χειραγώγησης.
Η Quintessential Capital Management σημειώνει ότι η Globo κατά συρροήν διογκώνει τα έσοδα και τα κέρδη της μέσα από εικονικές πωλήσεις σε εταιρείες-κελύφη που δημιούργησε και ελέγχει η ίδια και οι οποίες παρουσιάζονται ως πελάτες. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι προκειμένου να δικαιολογηθεί η δυσανάλογη σχέση εσόδων και ταμειακών ροών, άλλες εταιρείες-κελύφη παρουσιάζονται ως προμηθευτές της Globo, δημιουργώντας πλασματικά έξοδα, μέρος των οποίων μάλιστα κεφαλαιοποιούνται.
Συμπέρασμα της Quintessential Capital Management είναι ότι η Globo στηρίζεται σε πλαστές οικονομικές καταστάσεις για να εκδίδει μετοχές, να εξασφαλίζει δάνεια και να χρηματοδοτεί την εξαγορά νόμιμων επιχειρήσεων, με στόχο να συσκοτίσει το «δόλιο» τμήμα των εργασιών της και να βάλει τις μετοχές της στο ταμπλό του Nasdaq.
«Κατασκευασμένο τουλάχιστον το 60% του κύκλου εργασιών της»
Το hedge fund συμπεραίνει ότι «ενώ ένα μικρό τμήμα των εργασιών είναι αυθεντικό, τα αποτελέσματα της έρευνάς μας υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον το 60% του κύκλου εργασιών της Globo είναι κατασκευασμένο». Μάλιστα, σημειώνει ότι, κατά την άποψή του, οι δραστηριότητες της εταιρείας ενδέχεται να αποτελούν δυνάμει εγκληματικές ενέργειες και να προκαλέσουν τη διάλυσή της εφόσον αποκαλυφθούν.
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Globo Technologies δηλώνει: «Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων στον όμιλο Globo PLC, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η εταιρεία Globo Technologies ουδεμία σχέση έχει με τις πρόσφατες ανακοινώσεις και επικείμενες εξελίξεις του ομίλου GloboPLC και αποτελεί απλή συνεργάτη και όχι μέλος του ομίλου.
Οποιαδήποτε αντίθετη πληροφορία ή δημοσίευμα αναρτηθεί αποτελεί ανακριβή άποψη και όχι τεκμηριωμένη πληροφόρηση. Η εταιρεία Globo Technologies συνεχίζει απρόσκοπτα τις δραστηριότητές της με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό στους πελάτες και συνεργάτες της» αναφέρει.
Σύμφωνα με παλιότερη ανακοίνωση της Globo, προχώρησε σε αποεπένδυση από την Globo Technologies, μεταβιβάζοντας ποσοστό 51% του μετοχικού της κεφαλαίου.