Την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα ένα πρόγραμμα που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη εξέφρασε ο πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. Ο ίδιος ανέφερε πως σήμερα κανείς δεν είναι αισιόδοξος για τις ελληνικές προοπτικές.

Ο Τρισέ τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση ήδη από το 2009, αλλά και αρκετά χρόνια νωρίτερα λόγω της παρατεταμένης δημοσιονομικής της απόκλισης. «Ο κόσμος υπέφερε λόγω της κακοδιαχείρισης του παρελθόντος», ανέφερε.

Αν και υπογράμμισε πως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δουλειά και πως από την άποψη των θεμελιωδών μεγεθών η κατάσταση είναι πιο βιώσιμη, επεσήμανε πως η νέα κυβέρνηση υποσχέθηκε πολλά χωρίς να λάβει υπόψη την αναγκαιότητα να εμπνεύσει εμπιστοσύνη. Κατά τον ίδιο ένα αξιόπιστο πρόγραμμα θα συνέβαλε στην αποδραματοποίηση της κατάστασης.

«Ειλικρινά κανείς δεν είναι αισιόδοξος για την Ελλάδα . Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Όλα εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα θα ωριμάσει η ιδέα στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να εμπνεύσει διεθνώς εμπιστοσύνη. Αυτό είναι εξαιρετικά επείγον», είπε.

Ερωτηθείς για το εάν ένα Grexit θα ήταν «σοκ» για την ΕΕ ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ αποσαφήνισε πως θα είναι οι Έλληνες εκείνοι που θα χάσουν πολλά εάν εξέλθουν του ευρώ και φυσικά και η υπόλοιπη Ευρώπη. «Δεν έχω ακούσει κανέναν επικεφαλής, κανένα υπουργό Οικονομικών να λέει πως η Ελλάδα θα πρέπει να εξέλθει από την ευρωζώνη», προσέθεσε.