Στην πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών της Ελλάδας δείχνει το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων ρευστότητας της χώρας.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν ξεκαθάρισε από την Ουάσιγκτον πως είναι πολύ κρίσιμο να υπάρξει συμφωνία που θα οδηγήσει σε πληρωμές από την Ευρώπη προς την Ελλάδα πριν από τις μεγάλες αποπληρωμές χρέους στο διάστημα Ιουνίου-Αυγούστου.

«Πρέπει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πακέτο μέτρων και θα χρειαστούν εβδομάδες συζητήσεων ή και περισσότερο για να το οριστικοποιήσουμε» τόνισε το στέλεχος του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό πως η όποια χρηματοδοτική στήριξη μπορεί να αναμένει άμεσα η Ελλάδα δεν θα προέλθει από το Ταμείο.

Ο Τόμσεν, ο οποίος είπε πως το ΔΝΤ παραδέχεται ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση εξελέγη με την εντολή να αλλάξει το πρόγραμμα, υπογράμμισε πως το Ταμείο είναι σε συνομιλίες με τη νέα ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το πώς θα τροποποιήσει το πρόγραμμα, αλλά προιδοποίησε πως οποιεσδήποτε αλλαγές θα πρέπει να διασφαλίζουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και να θέσουν την ελληνική οικονομία σε «πορεία ισχυρής ανάπτυξης».

Ενδεικτικά τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι οποίες όπως διευκρίνισε δεν θα περιλαμβάνουν οριζόντιες περικοπές συντάξεων.

Ο ίδιος αποσαφήνισε πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι το βασικό σενάριο του ΔΝΤ, ενώ σχετικά με το χρέος είπε πως υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι και η Ευρώπη έχει αναλάβει τη δέσμευση να παρέχει λύσεις όσο τηρείται το πρόγραμμα.

Για το θέμα αυτό σημείωσε πως η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) πρέπει να επικαιροποιηθεί και ότι αυτό θα γίνει στο προσεχές διάστημα με την αναθεώρηση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων.

Όπως αναφέρουν στο in.gr πηγές από την Ουάσιγκτον, για να εκταμιεύσει δόση το ΔΝΤ θα πρέπει να προηγηθεί ολοκλήρωση της έκτης αξιολόγησης. «Οποιαδήποτε άλλη συμφωνία χρηματοδότησης είναι δουλειά των Ευρωπαίων» εξήγησε η ίδια πηγή και τόνισε πως δεν έχει την αίσθηση «ότι οι Ευρωπαίοι θα πούν όχι σε παροχή ρευστότητας με κάποιον τρόπο».

Η ίδια πηγή ξεκαθάρισε πως στο Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν θα υπάρξει συμφωνία, ενώ ενδεικτικά ανέφερε πως και στο «Paris Group» που ξεκινά σήμερα «δεν υπάρχει ατζέντα» που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει άμεσα κάποια δόση.

Θανάσης Κουκάκης