Χρηματιστηριακό σεισμό έχει προκαλέσει το εκλογικό αποτέλεσμα και ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν μαζικά τις τραπεζικές μετοχές λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας για την πορεία του κλάδου. Μέσα σε τρεις ημέρες ο δείκτης των τραπεζών έχει καταγράψει απώλειες της τάξεως του 38% ως αποτέλεσμα των σημαντικών ρευστοποιήσεων από ξένα funds και θεσμικούς επενδυτές που αποχωρούν από την εγχώρια αγορά διαβλέποντας σημαντική αύξηση του ρίσκου το επόμενο διάστημα.

Ανευ προηγουμένου καθίζηση

Οι πιέσεις αυτές έχουν προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου καθίζηση των κεφαλαιοποιήσεων, με τις τιμές των μετοχών να διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση των ζημιών που καταγράφουν τόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) όσο και οι ιδιώτες επενδυτές.
Οπως επισημαίνουν αναλυτές, το θολό τοπίο αναφορικά με τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης σε σχέση τόσο με τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσει με τους δανειστές για την υπογραφή ενός νέου προγράμματος οικονομικής στήριξης όσο και με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα οδηγεί στην έξοδο από το ΧΑ πολλά επενδυτικά κεφάλαια.
Τι θα γίνει με τις τέσσερις μεγάλες

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι την αγορά «τρομάζει» και το ενδεχόμενο βίαιων αλλαγών στο μάνατζμεντ των τεσσάρων συστημικών ομίλων στη βάση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για πλήρη εξάσκηση των δικαιωμάτων ψήφου των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ. Προβληματισμός επικρατεί και για την πορεία των μεγεθών των τραπεζών τα επόμενα τρίμηνα λόγω της επιδείνωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος αν δεν επέλθει γρήγορα μια συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Σημαντικές πιέσεις υπάρχουν ήδη στο μέτωπο της ρευστότητας, με τις εκροές στις καταθέσεις να υπολογίζονται στα 13 δισ. ευρώ από τις αρχές Δεκεμβρίου.
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει και η συμπεριφορά των δανειοληπτών το επόμενο διάστημα λόγω των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ για σεισάχθεια στα «κόκκινα» δάνεια, η οποία επηρεάζει άμεσα τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και τα οργανικά έσοδα.


Το μέγεθος των απωλειών

Με βάση τις αποτιμήσεις της Τετάρτης και ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρούσε σε ποσοστό άνω του 20%, η αποτίμηση των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στους τέσσερις συστημικούς ομίλους είχε πέσει σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 7 δισ. ευρώ.
Δηλαδή, οι λογιστικές απώλειες που καταγράφει το Ελληνικό Δημόσιο από την επένδυσή του στον κλάδο μετά το ξέσπασμα της κρίσης φτάνουν στα 18 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι το ΤΧΣ έχει ήδη ανακεφαλαιοποιήσει τους τέσσερις συστημικούς ομίλους με 25 δισ. ευρώ.
Μεγάλες ζημιές καταγράφουν και οι ιδιώτες επενδυτές που κάλυψαν πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου στις οποίες προχώρησαν οι ελληνικές τράπεζες το 2014 εκμεταλλευόμενες το προσωρινό, όπως αποδεικνύεται, άνοιγμα των αγορών.
Μεγάλες απώλειες και για τους ιδιώτες

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας στην οποία ιδιώτες μέτοχοι επένδυσαν την περασμένη άνοιξη 2,5 δισ. ευρώ και σήμερα η αξία των μετοχών τους βρίσκεται στο 1 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχα, στη Eurobank τα 2,86 δισ. ευρώ που επενδύθηκαν έχουν πλέον υποχωρήσει στο 1 δισ. ευρώ, ενώ στην Τράπεζα Πειραιώς οι μετοχές που απέκτησαν οι ιδιώτες μέτοχοι έναντι 1,75 δισ. ευρώ έχουν σήμερα αξία λίγο πάνω από το 0,55 δισ. ευρώ.
Τέλος, στην Alpha Bank οι επενδυτές που εισήλθαν στο μετοχικό της κεφάλαιο την περασμένη άνοιξη τοποθετώντας 1,2 δισ. ευρώ έχουν στα χέρια τους σήμερα μετοχές αξίας 0,56 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, πλήρης είναι η απαξίωση και των τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης που δόθηκαν στους επενδυτές δωρεάν στις αυξήσεις κεφαλαίου του 2013 της Εθνικής, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς.
Πλέον και στις τρεις τράπεζες οι τίτλοι αυτοί είναι «out of the money», δηλαδή η εξάσκησή τους είναι ασύμφορη, καθώς η τιμή στην οποία δίνουν το δικαίωμα απόκτησης μετοχών είναι σήμερα σημαντικά υψηλότερη από τις τρέχουσες αποτιμήσεις στο ΧΑ.

HeliosPlus