Πρόκειται για μια κατ’ εξοχήν εξαγωγική επιχείρηση –επιλογή που έγινε από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 –με ισχυρή αύξηση πωλήσεων στην εσωτερική και κυρίως στην εξωτερική αγορά χρόνο με τον χρόνο, η οποία φαίνεται ότι βγαίνει αλώβητη από τη συρρικνούμενη και ήδη προβληματική ελληνική φαρμακευτική αγορά στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας. Η Pharmathen των αδελφών Βασίλη και Νέλλης Κάτσου αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση του φαρμακευτικού κλάδου και φυσικά μόνο τυχαία δεν είναι η εξέλιξή της. Η προσπάθεια διεθνοποίησης της δραστηριότητας της Pharmathen την οποία καταβάλλουν επιμόνως ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία τα δύο αφεντικά της επιβεβαιώθηκε προσφάτως με τη δανειοδότησή της από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων –ύψους 25 εκατ. ευρώ στα επόμενα πέντε χρόνια. Μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Κάτσος, πρόεδρος της εταιρείας, λέει ότι «εκτός των χρημάτων μεγαλύτερη σημασία έχει ο συμβολισμός της».
Oπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ τονίζει «την προσπάθεια διεθνοποίησης της Pharmathen». Συμπληρώνει μάλιστα ότι «η εταιρεία δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης διατήρησε καλές σχέσεις με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όμως πλέον, με το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων να απευθύνεται στη διεθνή αγορά, έχει ανάγκη να τονίσει όλα εκείνα τα στοιχεία που απαρτίζουν τον διεθνή χαρακτήρα της». Και φυσικά όχι μόνο δεν την αφήνει αδιάφορη το ενδεχόμενο των εξαγορών, αλλά φαίνεται ότι ερευνά συστηματικά τόσο την εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά. Ετσι πρέπει να εξασφαλίσει τα κεφάλαια εκείνα που σταθερά η εταιρεία επενδύει κάθε χρόνο στην έρευνα και στην ανάπτυξη. Και φυσικά κάθε χρόνο η εταιρεία επενδύει περί τα 20 εκατ. ευρώ.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνει την ισχυρή σχέση που έχει αναπτύξει και συνεχίζει να αναπτύσσει με τους ευρωπαίους και τους εγχώριους προμηθευτές της, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2008 ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων της Pharmathen είναι 17%, με ταυτόχρονη αύξηση των θέσεων εργασίας.
Η εταιρεία επανεπενδύει συνεχώς τα κέρδη της –από το 2005 ως και το 2010 επένδυσε συνολικά 60 εκατ. ευρώ. Για τη δημιουργία του εργοστασίου στις Σάπες Ροδόπης δαπάνησε 41 εκατ. ευρώ, όπου απασχολεί 160 εργαζομένους και παράγει το 90% των εξαγωγών. Από το 2010 ως και το 2015 πρόκειται να επενδύσει 110 εκατ. ευρώ.
Νέες θέσεις εργασίας


Εφέτος οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν σε 180 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη της σε 47 εκατ. ευρώ. Το 2015 στόχος της εταιρείας είναι η αύξηση κατά 10% των πωλήσεών της και η βελτίωση των προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κερδών της. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια των τελευταίων ετών δημιούργησε περισσότερες από 300 νέες θέσεις εργασίας, απασχολώντας πλέον περί τους 1.000 εργαζομένους.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η χρηματοδότηση προς τη Pharmathen είναι η πρώτη οικονομική συναλλαγή που έκανε η ΕΙΒ προς ελληνική επιχείρηση μέσω συγκεκριμένων οικονομικών προγραμμάτων.
Το 2014 η εταιρεία αναδείχθηκε η πρώτη ελληνική επιχείρηση σε επενδύσεις έρευνας, κατέλαβε την 42η θέση με κριτήριο τις επενδύσεις στην έρευνα μεταξύ 4.500 φαρμακευτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την 370ή θέση ανάμεσα στις 1.000 μεγαλύτερες ερευνητικές εταιρείες, σύμφωνα με την κατάταξη «The 2014 EU Industrial R&D Investment Scoreboard» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –το 2013 η Pharmathen κατείχε αντιστοίχως την 46η θέση και την 435η θέση. Με τις συνεχείς επενδύσεις η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει 10-12 νέα γενόσημα μόρια κάθε χρόνο, ενώ κατέχει σήμερα 60 διεθνείς πατέντες. Διαθέτει τρία ερευνητικά εργαστήρια –στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Ινδία –και είναι σε θέση να ελέγχει τα προϊόντα της από την πρώτη ύλη ως και το τελικό προϊόν στο φαρμακείο. Επίσης έχει παρουσία στη Μεγάλη Βρετανία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Βραζιλία, στην Ιορδανία και στην Κίνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ