Ετος κατά τη διάρκεια του οποίου η Vodafone Ελλάδος αναμένεται να αφήσει ένα ισχυρότερο αποτύπωμα θα είναι το 2015 καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί η συγκέντρωση της αγοράς.
Προηγήθηκε μια έντονη χρονιά καθώς το 2014 αποτέλεσε για τη Vodafone Ελλάδος περίοδο έντονης δραστηριότητας, αφού είδε σταθεροποίηση και μείωση των πτωτικών τάσεων στην αγορά, ειδικά στην κινητή τηλεφωνία, ενώ προχώρησε σε σημαντικές κινήσεις και επενδύσεις.
Η εταιρεία εξαγόρασε πρόσφατα τη hellasonline, με την οποία ήδη διατηρούσε συνεργασία, κίνηση που της επιτρέπει να παρέχει στο καταναλωτικό κοινό πλήρεις υπηρεσίες σταθερής – κινητής τηλεφωνίας – Internet και συνδρομητικής τηλεόρασης.
Τετραπλές υπηρεσίες


Η επιχειρηματική συμφωνία, όπως λένε στελέχη της εταιρείας, ενδυναμώνει τη Vodafone Ελλάδας καθώς ενισχύει τον στόχο της εταιρείας για την παροχή ακόμη πιο ολοκληρωμένων υπηρεσιών επικοινωνίας, πληρέστερων προϊόντων και επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς.
Και αυτό διότι κεντρική επιλογή όλων των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών της Ευρώπης γίνεται σιγά-σιγά η παροχή τετραπλών υπηρεσιών στους καταναλωτές με ένα συμβόλαιο. Μάλιστα στην Ελλάδα τα επιτελεία των εταιρειών βλέπουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στη συνδρομητική τηλεόραση.
Η επένδυση για την εξαγορά της hol ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια. «H εξαγορά της hellasonline είναι μια στρατηγικού χαρακτήρα κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά των τηλεπικοινωνιών και επιταχύνει τη στρατηγική της Vodafone Ελλάδας να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες κινητής και σταθερής επικοινωνίας και ευρυζωνικού Ιnternet, διαθέτοντας στους συνδρομητές ακόμη πιο εξελιγμένες λύσεις και ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση στους πελάτες της» τονίζουν στελέχη της εταιρείας.
Ο όμιλος αναμένει συνέργειες στο κόστος και στις κεφαλαιακές δαπάνες με έναν ετήσιο ρυθμό ύψους 24 εκατ. ευρώ σε διάστημα τριών χρόνων που αντιστοιχούν σε καθαρή παρούσα αξία 135 εκατ. ευρώ.
Η Forthnet


Αυτό που θα κρίνει το 2015 είναι η τύχη της Forthnet, την οποία «πολιορκεί» από τη μία πλευρά το δίδυμο Wind – Vodafone και από την άλλη ο ΟΤΕ, ο οποίος ενδιαφέρεται μόνο για τη Nova. Σύμφωνα με στελέχη της Vodafone, μια Forthnet χωρίς Nova δεν έχει κανένα νόημα και δεν αποτελεί βιώσιμο σχήμα. Οπως αναφέρουν, η διαδικασία του νομικού και οικονομικού ελέγχου βρίσκεται σε εξέλιξη και τα επόμενα βήματα θα αποφασιστούν στη συνέχεια.
Πάντως, στην περίπτωση που η Forthnet περάσει στις Vodafone και Wind και ενεργοποιηθεί η συμφωνία για το δικαίωμα προαίρεσης (call option) για την αγορά ποσοστού 13,25% από το συνολικό ποσοστό του 33% που κατέχει η τελευταία, θα εξεταστεί ένα απλό, συνεργατικό και λειτουργικό μοντέλο, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας.
Στρατηγική παρουσία


Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή της κρίσης το 2008 ως σήμερα η θυγατρική του βρετανικού ομίλου έχει διαθέσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά. «Ως αποτέλεσμα των επενδύσεων αυτών η Vodafone Ελλάδας διαθέτει σήμερα ένα πρωτοπόρο τεχνολογικά τηλεπικοινωνιακό δίκτυο που χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία, ποιότητα και υψηλές ταχύτητες mobile Ιnternet και εκτενή κάλυψη 3G και 4G» τονίζουν. Επίσης, η εταιρεία δίνει βάρος στη βελτίωση της ποιότητας του 3G και 4G σήματος σε εσωτερικούς χώρους. Προηγήθηκε άλλη επένδυση ύψους 293 εκατ. ευρώ για την ανανέωση και επέκταση του φάσματος συχνοτήτων.
Πάντως στελέχη της Vodafone Ελλάδας μιλούν για στρατηγική παρουσία πάνω από 20 χρόνια στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της χώρας. Μάλιστα η εταιρεία έχει δαπανήσει 3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων δικτύων.


Επενδύσεις
Ενίσχυση δικτύου και παροχή υπηρεσιών νέας γενιάς

Παράλληλα η Vodafone επένδυσε για νέες υποδομές στο δίκτυό της, εξασφάλισε μερίδιο από το φάσμα των συχνοτήτων στον διαγωνισμό της ΕΕΤΤ για το ψηφιακό μέρισμα, αγόρασε μετοχές της Forthnet και συνεργάστηκε εντονότερα με τη Wind τόσο για την τύχη της πρώτης όσο και για τη συνεπένδυση στην ανάπτυξη κινητών δικτύων. «Σε συνδυασμό με την εξαγορά της hellasonline, όλες αυτές οι κινήσεις είχαν ως στόχο να φέρουν την εταιρεία σε μια καλύτερη θέση στην αγορά» σημειώνουν στελέχη της εταιρείας.
Το 2014 η Vodafone διέθεσε συνολικά 530 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην ανάπτυξη του δικτύου της (100 εκατ. ευρώ) ως την είσοδο στη Forthnet, την εξαγορά της hellasonline (300 εκατ. ευρώ) και την απόκτηση φάσματος (130 εκατ. ευρώ).
Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η σύμπραξη με τη Wind για την αναβάθμιση του κινητού δικτύου σε ένα επενδυτικό σχέδιο που φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ και ίσως επεκταθεί και στο 4G, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις.
Η Vodafone θεωρεί ότι παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον πελάτη. Οπως αναφέρουν στελέχη του ομίλου, αποτελεί τη μοναδική εταιρεία που παρέχει σε όλους τους εταιρικούς πελάτες σύμβουλο εξυπηρέτησης δωρεάν. Παράλληλα το 2014 προχώρησε σε πρωτοβουλίες όπως η συνεργασία με την Alpha Bank για το Tap n’ Pay και οι επιχειρηματικές λύσεις για τους ξενοδόχους, τομείς που έχουν σημαντικό πεδίο ανάπτυξης μπροστά τους.
Παράλληλα, με βάση και την ως σήμερα διεθνή εμπειρία, στο επιτελείο της Vodafone εξετάζουν τις μελλοντικές υπηρεσίες νέας γενιάς, όπως το «διασυνδεδεμένο σπίτι» (connected home), το οποίο θα χρειαστεί αρκετό καιρό ακόμη ώσπου να φτάσει στους έλληνες καταναλωτές.
Η Vodafone δίνει ιδιαίτερη βάση στις υπηρεσίες επικοινωνίας μεταξύ μηχανών (M2M) μέσω της θυγατρικής της Zelitron, η οποία ήδη έχει εμπλακεί ενεργά στο συγκεκριμένο κομμάτι σε επίπεδο ομίλου, με κύρια πεδία δραστηριοποίησης τη διαχείριση στόλου, την τηλεμετρία και τα διασυνδεδεμένα ψυγεία (connected cabinets). Ιδιαίτερα πιθανόν είναι, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, να προωθηθούν και νέες M2M υπηρεσίες στον κλάδο της υγείας, της ασφάλειας κ.τ.λ.
Οι τάσεις της αγοράς δείχνουν ότι τα κινητά δίκτυα θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την εταιρεία καθώς η κίνηση δεδομένων αυξάνεται κατά 40%-50% κατ’ έτος, σύμφωνα με στελέχη της Vodafone. Μάλιστα, ως και το ήμισυ αυτή της κίνησης data αφορά προβολές βίντεο, ενώ όσο οι καταναλωτές θα αγκαλιάζουν περισσότερο τις υψηλές ταχύτητες της κινητής ευρυζωνικότητας τόσο οι τιμές θα μειώνονται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ